Сбогувахме ли се с комунизма или си направихме фасадна демокрация?

"Червеният терор без маска" коментира съавторът на книгата Христо Христов
23 сеп 2021 13:40, Петя Славова
44

Излезе книгата "Червеният терор без маска"  от Петър Богданов и Христо Христов. В нея са събрани спомени на комунистически функционер и жертва на режима. Изданието съдържа свидетелство от първо лице за терора и насилието, чрез които БКП е управлявала България в първите години след 9 септември 1944 г.

"В сърцевината на тази книга стоят спомените на Стефан Богданов. Това не е само един от комунистите със сериозна родова принадлежност към комунистическото движение, но и единственият агент на "Военното разузнаване", който оставя спомени и то такива, които са писани по времето на тоталитарния режим", изтъкна съавторът и разследващ журналист Христо Христов в студиото на "България сутрин".

По думите му, книгата е по-различна, защото за първи път за преживяното от комунистическия терор разказва един от синовете на Стефан Богданов – Петър Богданов.

"Ние изследователите, когато говорим обикновено за семействата на репресираните казваме, че са косвени жертви. Например бащата е бил по затвори, мъчения и лагери, а семейството да е изселено и да страда. За първи път обаче Петър Богданов разрушава едно табу: някой от комунистическо семейство да говори за преживяното в самото семейство", посочи разследващият журналист. "За първи път се докоснах до тази дълбока трагедия", допълни той.

Според него, България все още не е затворила страницата "комунизъм" – корупцията е най-яркото свидетелство за това.

"Ако прочетете свидетелствата на Петър Богданов, ще разберете защо тази страница не е затворена. Тази страница не може да бъде затворена, докато не бъде осмислена и прочетена. Сега е много модерно да се говори за корупция. Но тя не е от вчера или отпреди 10 години, а е от комунистическия режим", категоричен бе Христов пред Bulgaria ON AIR.

Стефан Богданов е уникален пример, признавайки в последните си години, че целия си живот е дал напразно и че "комунизмът е една порочна система, завоалирана с красиви думи", стана ясно от думите на госта.

"Комунизмът е фалшива идея, която проповядва, че може да постигне равенство. Комунистите всъщност си направиха социализъм, но само за тях – така наречените правоимащи. Тази корупция и тази симбиоза между властта и олигархията са продукти на онова време. Докато не се затвори тази страница, българската политика няма да е в услуга на българското общество", обясни съавторът на "Червеният терор без маска".

Според него в България страницата от това минало не е затворена, докато не бъде осмислена и прочетена. Според него порочните практики днес идват от тоталитарния режим.

По думите му, политиката у нас е свързана с това, че направихме фасадна демокрация. "Съдбата на много хора демократи, които влязоха в политиката се вижда и са изолирани от вашните решения", смята той.

"Комунизмът очарова, защото е фалшива идея и проповядва, че може да постигне равенство, но те си го построиха само за тях", коментира още Христо Христов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 18 Комунистите никога не са могли да осигурят просперитет и прогрес, когато те са в позиция да контролират нещата, тъй че ако те са бъдещето това е бъдещето на тотален упадък на човечеството ...
17
7
 
10
 
! Отговори
Мухаха преди 2 години
Заблуди за наивници. НЯМА РАЗЛИКА между комунизма и капитализма освен името. А приликите са много. И при двата строя има богати експлоататори - партийни дрогаре или капиталисти мултимилиардери. И при двата строя има бедни бачкатори - пролетариат или работници/слуги. И при двата строя има лакеи улесняващи богатити да доят простолюдието- партиини секретари и комсомолци или мениджъри и медийни ***.... НЯМА РАЗЛИКА. Едните богатеят... другите бачкат. Докато пукнат. Това е
16
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунистите ограбиха народа, за да могат да създадат конгломерати способни да се противопоставят на западните. Това, разбира се, стана с цената на десетки милиони жертви. Но както виждате никой не се разкайва и не съжалява, защото знаят, че го правят в името на победата в Студената война. И са близко да я постигнат. Ще има нова Ялтенска конференция и ново делене на свта. Американците свършиха парите.
15
18
 
12
 
! Отговори
Словянин преди 2 години
Китай доказа, че комунизмът е по-качествен от капитализма.
14
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много са ми смешни гербавите когато пишат минуси като се напише, че тиквата е комунист. Не е ли станал комунист на 18 години станал е , не реве ли че комунистите са убили дядо му реве е тогава защо пишете минуси, аз ли лъжа или тиквата.
13
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Идеята на комунистите, когато виждат, че губят идеологическата и икономическата война със Запада, е да се откажат от идеологическата война, да възприемат и силово да наложат западния модел на народа и ограбвайки жестоко собственото си население, да започнат с окрадения капитал икономическа война със Запада. Договарят се да дадат политическата власт на англичани и американци, но запазват икономическия контрол и така Студената война продължава под нова форма, без идеология, а само с икономика.
12
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С такива борци срещу комунизма като този журналист България винаги ще е в оковите му.
11
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
80 процента от хората живяли в комунизма мислят, че този строй е добър, като в същото време не могат да отговорят защо винаги икономиката на страната, практикуваща комунизъм ( или други соц. варианти ), фалира или изостава значително от пазарно-ориентираните икономики
10
8
 
5
 
! Отговори
Военен брокер п.п преди 2 години
Св. Неделя
9
9
 
17
 
! Отговори
Военен брокер преди 2 години
Напоследък БСП се хвалят с 130 годишната си история.Да се хвалиш ,че си наследник на организаторите на терористични атентати над цивилното население е или непознаване на историята или да приемеш факта ,че си насследник на организаторите на най-големия терористичен атентат в Европа -взрива в църквата Св. Хеделя в София 250 жертви.
8
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рашков "организира" изборите в България. Мисля, че това отговаря КАТЕГОРИЧНО на зададения въпрос.
7
17
 
11
 
! Отговори
Фалшива му е преди 2 години
Компетенцията на проваления разузнавач. Комунизмът остава реална възможност за 1/5 от човечеството, докато другите 4/5 тънат в нищета или разврат, които незнайно защо наричат демокрация.
6
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да поканят и другаря Бойко Методиев Борисов дето комунистите убили дядо му. Като дърт комунист все ще има какво да каже.
5
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СССР комунизмът отдавна умря. Кога ще се отървем от американо-атлантическия фашизъм?
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не бе, туй е реклама на книга
3
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Темата с комунизма у нас отдавна е изчерпана, вече стана многооооо банална.
2
7
 
19
 
! Отговори
Пустиняк преди 2 години
Елате у северозападно да видите комунизма в действие. Нищо не се е променило. Корупция, кражби, шуробаджанащина и *** народ колко щеш.
1
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се сбогувахме, и до днес те ни управляват.