"Времеубежище" на Георги Господинов с номинация за престижна италианска награда

Романът влиза в състезанието за "Грегор фон Рецори"
14 апр 2022 17:52, Петя Славова
1
"Времеубежище" на Георги Господинов с номинация за престижна италианска награда
Снимка: "Жанет 45"

 Романът "Времеубежище" на Георги Господинов влиза в състезанието за една от най-престижните награди в Италия - "Грегор фон Рецори". Българският писател е сред номинираните за отличието заедно с още 9 автори от цял свят. Сред големите имена, попаднали в списъка, са испанският писател Хавиер Мариас, нашумялата авторка Сала Руни, както и Ясмина Реза, Дебора Леви, Бен Окри, Робин Робъртсън.

Наградата "Грегор фон Рецори" е основана през 2007 година на името на популярния писател, роден в Чернивци, днешна Украйна. В журито тази година присъстват световни имена като Алберто Мангел, Едмънд Уайт, Майлис де Керангал, Андреа Баяни и Ернесто Гереро. Участва и Беатриче Монти дела Корте, вдовица на писателя и актьор Грегор фон Рецори.

Това е втора номинация за Георги Господинов за наградата. През 2014 година книгата му "Физика на тъгата" се превърна в първия номиниран за отличието роман от Централна и Източна Европа. "Времеубежище" вече е печелил другата важна награда за литература в Италия - "Премио Стрега Еуропео".

Победителят тази година ще бъде обявен във Флоренция в края на май в рамките на литературния фестивал "Грегор фон Рецори". Участници в него през годините са били писатели и хора от света на киното като Бернардо Бертолучи, Дейв Егърс, Майкъл Кънингам, Изабела Роселини, Фолкер Шльондорф, Олга Токарчук и други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
1
 
! Отговори
Ултрас преди 2 години
Само Левскииии