Дракон напада хора в български резерват в "Крехар"

Новият роман на Благой Д. Иванов до броени дни е в книжарниците
9 ное 2022 11:27, Петя Славова
7
Дракон напада хора в български резерват в "Крехар"
Снимка: Orange Books

По стъпките на Артър Конан Дойл и Майкъл Крайтън тръгва писателят Благой Д. Иванов с новия си роман "Крехар".

Средата на август е. Край калните брегове на езерото Гемишки гьол се суетят полицаи. Въпреки че е лято, въздухът е влажен и хладен, тъй като предния ден в прокълнатия резерват "Крехар" се е разразила ужасяваща буря. Тогава обаче се е случило още нещо – зловеща семейна трагедия, при която във водите на езерото безследно са изчезнали двама души, нападнати от загадъчно същество. Според свидетелите на инцидента животното не е приличало на нищо, което са виждали досега – сякаш е дошло от друго време и от друг свят. В съседните ceлища Луковит и Карлуково местните мълвят поверия за легендарен дракон, наречен Жалейка – опасно, хищно и древно влечуго с гигантски размери, което обикновено атакува през нощта и пее зловеща песен, преди да те отнесе в подводното си скривалище.

Макар главният инспектор, натоварен с разследването, да е скептичен относно легендата, едно смайващо откритие ще го принуди да потърси помощта на млад палеонтолог. Докато случаят се заплита, започват да изникват безброй сложни въпроси, сред които дали скелетните останки, които полицията намира, са автентични.

Авторът нищи дали е възможно някъде из България да се е съхранило влечуго, което би трябвало да е изчезнало от лицето на Земята преди милиони години и съществува ли рационално обяснение на мистерията, или науката ще трябва най-сетне да признае едно истинско чудо.

Популярният писател и кинокритик Благой Д. Иванов отговаря на всички тези неизвестни в новия си роман, озаглавен "Крехар". На личния си профил във Facebook авторът сподели: "Това е книга, описваща наглед фантастична ситуация, но по-важният елемент в нея е семейната история, тъй като тя отразява герои и взаимоотношения, които ще припознаем... и които може би е редно да изобличаваме."

През последните години Иванов нашумя с комикса за възрастни "Седем градски гряха", с романтичния психотрилър "Мазето" и със забавния детски роман "Плюшеното приключение". Верен на себе си, сега той отново навлиза в екзотични и неизследвани територии, вдъхновявайки се от спекулативната криптозоология и следвайки литературните традиции на романи като "Изгубеният свят" на Артър Конан Дойл и "13-ият войн" на Майкъл Крайтън.

Очаква се "Крехар" да се появи в книжарниците след броени дни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: Благой Д ИвановКрехар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аман от тия дракони, нещо по-оригинално не може ли някой да измисли???
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Струва ми се супер идея да се използва нашия фолклор в съвременен прочит
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако някои наши автори използват елементи от нашия си фолклор и направят добри филми или напишат хубави романи, "вампирските" поредици и сериали, които нашумяха през последните 20-ина години ряпа да ядат. Имаме чудесни легенди и митове, не те просто не се знаят от повечето българи днес.
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 3 "Жрицата на змията"? Като деца четохме този роман.
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Нане - Прочетох неговия роман "Мазето". Авторът съвсем не е луд, но много майсторски описва деянията на психопати, които изглеждат като съвсем нормални, дори привлекателни хора и се подвизават в наше време, в България. Човек може да си направи ценни изводи относно това, доколко да се доверява на непознати хора, колкото и симпатични, и дружелюбни да изглеждат те. Интересно ми е какъв ще е новият му роман. Тогава ще си направя по-общи изводи за този писател.