Кои са "Бившите хора" на концлагерна България"?

Отговор дава изследването на доц. д.н. Мартин Иванов
47
Кои са "Бившите хора" на концлагерна България"?
Снимка: Издателство "Сиела"

Систематичното унищожаване на българския елит от БКП и ДС след 9 септември 1944 г. оживява с гласовете на оцелелите.

Съдбата на онези близо половин милион жени, мъже и деца, дамгосани, прогонени и системно декласирани след 9 септември 1944 г. от комунистическите власти, е подробно изследвана в приносното издание "Бившите хора" на концлагерна България" от доц. д.н. Мартин Иванов, издание на "Сиела".

Този впечатляващ в детайлите и прецизността си научен обзор се старае да даде думата на свидетелства от оцелелите "бивши хора", огласявайки колкото се може по-пълно техните насилствено заглушавани досега гласове.

В изданието е отразен периодът на половин век гонения и дискриминация, в който по различни методи се отнема социалният, икономически и политически статус на поколения "недоубити буржоа". Половин век, в който държавата се превръща в истински затвор за стотици хиляди наши сънародници.

С помощта на триста и девет интервюта и мемоарни разкази, шестдесет и две ex-post биографични реконструкции, излъчени в предаването „Джинс“ по БНТ и работа с документите на архивите на ДС, изследователят проследява веригата от събития по изкореняване в социален, а до голяма степен и в чисто физически смисъл на додеветосептемврийските елити и последвалата тяхна трудна адаптация в рамките на Народната република България.

Доц. д.н. Мартин Иванов е доцент в катедра „Социология“ на СУ „Св. Кл. Охридски“. Специализирал е в Кеймбридж, Единбург и в Националния университет на Ирландия. Автор е на над двеста научни публикации и десет монографични изследвания върху социалната и стопанска история на България от Възраждането до наши дни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
7
 
5
 
! Отговори
до глупака 24 преди 3 месеца
Какви ц...ни, какви турци, бе, имбе цил? По сица нарастнахме с 4 милиона. Те и сега малцинствата нямат повече от милион. Така става, когато си двойкаджия в училище и в живота. Мозъкът ти не може да прави елементарна сметка.
23
10
 
5
 
! Отговори
от БАН преди 3 месеца
Тогава като ще плюете соца, плюйте и ЕС. Какво само мисирствате, доволно мляскайки салам от дупИта от Лидл?
22
5
 
4
 
! Отговори
до БАН преди 3 месеца
Да, нарастнаха ц....те и турците.Унищожаването на българския етнос започнало в соца, продължава и днес в ЕС(една соц организация вече)
21
5
 
15
 
! Отговори
Въпросчета преди 3 месеца
Мърморещите в коментарите почитатели на соца небрежно пропускат да си спомнят какво направи "соцелитът" в последните години, когато тази измислена система се пукаше по шевовете от пълната си немощ в упрлавлението на икономиката. Присвоиха кротко няколко милиарда долара, взети назаем от лошия запад, и си ги разпределиха, за да станат с летящ старт новия "капелит" на България. Принципни хорица, работещи за доброто на страната, хъ-хъ.
20
5
 
16
 
! Отговори
До 18 преди 3 месеца
Социализъма е като фашизъма.....
19
9
 
10
 
! Отговори
от БАН преди 3 месеца
Никой не юожа да отговори как така през лошия соц населението нарастна с 4 милиона, а през добрата демокрация на аля с 3 милиона. Да не говорим за етническия състав, че ще стане още по-траурно. Нашата държава УМРЯ, в момента се храним с разложената и умряла плът. Това софийските офис червеи още не са го разбрали, но е факт. Както и имигрантите, дето много обичат България, но търкат нужници по Европата.
18
2
 
14
 
! Отговори
ВСИКИ ДИРЕКТОР... преди 3 месеца
...НА ДЪРЖАВНО ПРЕДПРИЯТИЕ, СЕ НАЗНАЧАВАШЕ ОТ БКП/ ДС И БЕШЕ "НЕПИСАНИЯ РОБОВЛАДЕЛЕЦ" ---- НА "СОЦ- РОБИТЕ НА ТРУДА" ПРИ КОМУНИЗМА!!!!ТЕ ЗАБОГАТЯВАХА НАЙ- МНОГО ОТ КОМУНИЗМА И СТАНАХА " ДНЕШНИТЕ ЕЛИТНИ КЙПИТАЛИСТИ"...
17
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Като гледам нашия политически елит в момента ми става напълно ясно, защо са ги погнали тези навремето.
16
10
 
7
 
! Отговори
Я па я..! преди 3 месеца
Социализма беше много добър строй , но за радост почина скоропостижно.
15
5
 
17
 
! Отговори
БИВШИТЕ ХОРА..... преди 3 месеца
...БЯХА ИСТИНСКИТЕ БЪЛГАРИ, С ЧИЙТО ПАРИ И ИМОТИ ЗАБОГАТЯХА КОМУНИСТИТЕ ОТ БКП/ ДС, И СИ ОСИГУРИХА ВЛАСТТА В БЪЛГАРИЯ----ТЕ ДОНЕСОХА, ИЗМАМАТА, КОРУПЦИЯТА, МЪРЗЕЛА И ЛИПСАТА НА НАЦИОНАЛНО ЧУВСТВО У БЪЛГАРИНА
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Като чуя "бивши хора" и се сещам за Рашков. Ужасни думи!
13
2
 
14
 
! Отговори
Питам преди 3 месеца
Концлагерна България..Звучи много вярно. Радев и Костадинов не са доволни.
12
15
 
6
 
! Отговори
Престъпници и предат преди 3 месеца
Престъпници и предатели на Родината са лицата, арестувани от Комитета за държавна сигурност на Народна Република България. При НРБ лицето Кирил Рашков беше престъпник и валутен спекулант, осъден на 30 години изправителен труд в Белене. Желю Жабата го помилва и при демокрацията стана Цар Киро, който тровеше хората с алкохол и убиваше безнаказано. И още стотици примери имам с конкретни престъпници и предатели, НИКОЙ НЕ Е ЛЕЖАЛ НЕВИНЕН, независимо какво лъжат сега, със задна дата.
11
3
 
11
 
! Отговори
ДА ВИ СВЕТНА: преди 3 месеца
" СОЦИАЛИЗМА"---- Е СОЦИАЛНО РОБСТВО, НА ПО- РАВНИ ОТ ВАС ВЪВ ВЛАСТТА!!!!!.......ТАКА СЕ ПРАВИ "СОЦИАЛНА РОБИЯ"---В ПОЛЗА НА ОПРЕДЕЛЕНА ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ ИЛИ КЛАН...ХАХАХАААА
10
3
 
12
 
! Отговори
СВЪРШИ.... преди 3 месеца
"Руското СОЦ- РОБСТВО"---- КЪДЕТО ТИ ВЗИМАХА ВСИЧКО В ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА И ТЕ ПРАВЕХА , "БЕЗИМОТЕН СОЦ РОБ"---- ЗА ДА РАБОТИШ ЗА МИЖАВА ЗАПЛАТА И ДА КРАДЕШ, ЗА ДА СИ ВИНАГИ ВИНОВЕН И ПОТЕНЦИАЛЕН ПРЕСТЪПНИК ЗА ЗАТВОРА....ХАХАХАААА....
9
7
 
10
 
! Отговори
БАВНО НО СИГУРНО преди 3 месеца
КОМУНИЗМА СИ ОТИВА, ЗАЩОТО НЯМА КОЙ ДА РОБУВА НА " ПАРТИЙНИТЕ РОБОВЛАДЕЛЦИ"---- ЗА "БЕЗ ПАРИ"-----"ШЕНГЕН"-ОКОНЧАТЕЛНО ЩЕ ИМ ПОДПИШЕ ЛИКВИДАЦИЯТА!ТОВА Е АБСОЛЮТНО СИГУРНО!!!!!
8
15
 
18
 
! Отговори
Подкрепям преди 3 месеца
Издаването на такива книги е безкрайно необходимо! Да четат (а дано с разбиране) и да помнят българите, какво се е случвало по време на един от най-нечовешките периоди на държавно управление в България. И дано копейкаджиите и путинофилите стават все по- малко, докато накрая изчезнат завинаги! Дано!!!!
7
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бандити, предатели и фашуrи. Много са пропуснали комунистите, много...
6
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какъв е смисъла да пускате тази димна завеса, че се борите с комунизма, щом той е тук и е на Европейско ниво и се практикува и в щатите вече, особено в североизтока.Издигането на малцинствата срещу собствения етнос е онова, което крепи комунизма.Направено е в СССР, направено е и в НРБ.ДС и днес управлява навсякъде и примера е Доган. всички уж анти комунистиески на думи, но комунисти на дела като медии, автори, историци.
5
23
 
12
 
! Отговори
от БАН преди 3 месеца
Как така комунистите убивали, а населението за 45 години нараства с 4 милиона. Днес уж никой никого не убива, а населението падна с 3 милиона за 30 години? Питам само, някой евроатлантик ако може, нека отговори.