През комунизма нямало тежки престъпления? Пропаганда!

Първо по рода си изследване разкрива истинските нива на престъпност
211
През комунизма нямало тежки престъпления? Пропаганда!
Снимка: Издателство "Сиела"
Социологическо проучване показва разлика 68% на 32%

Прочети още на: https://www.dnes.bg/notifikacii/2024/03/06/zalujni-bie-kategorichno-zelenski-pri-izbori-v-ukraina.600345

 

Пропагандният характер на твърдението, че „през комунизма нямаше тежки престъпления и се живееше по-спокойно“ разкрива безпрецедентното изследване на българския историк д-р Стефан Иванов „От кражби до убийства. Криминалните престъпления в България (1944-1989 г.)“.

Изданието вече е в книжарниците с логото на издателство „Сиела“ и като част от поредицата „Минало несвършено“, съвместно с Института за изследване на близкото минало.

Въз основа на огромни архивни проучвания на секретни партийни документи и отчети, преобладаващата част от които излизат за пръв път в изданието, Стефан Иванов създава основополагащ труд, който разобличава един от най-силните митове, битуващи в обществото, а именно за почти пълната липса на криминални прояви от времето на социализма.

На базата на конкретни данни „От кражби до убийства. Криминалните престъпления в България (1944-1989 г.)“ рисува една много по-различна картина на реалното състояние на равнищата, жестокостта и масовостта на престъпленията, извършвани в България между 1944 и 1989 г. Систематизирайки престъпленията в четири основни категории: кражби на обществено и лично имущество; грабежи; изнасилвания и умишлени убийства, Стефан Иванов предлага единствен по рода си, обстоен и обективен анализ на динамиката и характеристиките на криминалните процеси в периода.

На достъпен език авторът разкрива също реалното състояние на органите на МВР, Прокуратурата и Съда като основни фактори за осъществяване на превенция и разследване на извършените вече закононарушения, както и на местата за изтърпяване на наказания.

Така в близо 500 страници пред читателите се разгръща тревожен анализ на разминаването между действителност и колективна „памет“ за периода 1944-1989 г., който доказва, че по времето на социализма хората са живели „по-спокойно“ единствено защото истината е била системно укривана от тях.

Oфициалното представяне на книгата ще се проведе на 26 март от 18:00 ч. в Зала 1 на Централен дом на архитекта към Съюза на архитектите (ул. „Кракра 11), а участници ще бъдат проф. д-р Момчил Методиев и проф. д-р Веселин Вучков.

Входът е свободен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
5
 
0
 
! Отговори
:) преди 2 месеца
До Анонимен 158 На 10/11 беше извършен вътрешнопартиен преврат, след който другарите съвсем случайно лично забогатяха :) Нищо общо нямат сащианците, не че не са *** и те, и не че нямат грехове за много други държави по света.
159
5
 
5
 
! Отговори
ъхъ преди 2 месеца
Не само пропаганда, но и дезинформация. Защото ние въобще не помним как беше и трябва Стефан Иванов да ни ги обяснява нещата. *** *** ви лебрална и демократична!
158
1
 
9
 
! Отговори
До 157 преди 2 месеца
И кой бил създал днешната организирана престъпност. Тя се създаде по дефолт, така както я има във всяка държава, където властва капиталистическа система. Частният капитал и мафията, престъпността са като скачени съдове. Не могат да съществуват един без друг.
157
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Естествено, след като през 1989 беше премахната държавността, беше въведена така наречената пазарна икономика, хиляди заводи бяха затворени, приватизирани, десетки хиляди хора останаха на улицата, беше пуснат духа от бутилката. Гнусни криминални типове изплуваха на повърхността, стотици убийци, изнасилвачи бяха амнистирани. Но всичко това се случи след като попаднахме под американско управление.
156
6
 
4
 
! Отговори
:) преди 2 месеца
До Анонимен 155 А да Ви хрумва кой създаде днешната организирана престъпност? И я остави безнаказана? Събудихме се една сутрин с мафия от борци. Как става това? Къде го има по света? Нещата не са случайни.
155
12
 
5
 
! Отговори
:) преди 2 месеца
Повечето соц българи не знаеха и не знаят и днес, че освен големия външен дълг, соцът ни остави и толкова голям вътрешен дълг. Хубаво е да се знаят фактите, а дали някой ще се замисли над тях, е друг въпрос. Винаги ще има хора, които да казват: аз го живях онова време, всичко знам :)
154
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Имаше тежки престъпления, но бяха в пъти пъти по-малко от сега. Естествено нямаше мафиотски убийства, наркодилъри. Ромска престъпност - много по-малко, снимките на джебчиите бяха разлепени на входа на всеки магазин. Факта че като деца още от първи клас ходехме сами на училище, пътувахме с автобуси, имаше милиция, която работеше, а не смешната сега полиция. Имаше превенция и контрол.
153
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Имаше смъртна присъда а имаше платена работа даже и в затворите. Сега няма работа и е само робски труд и цялата държава е станала на затвор и даже и не може да се лекува зашото искат данък.
152
9
 
4
 
! Отговори
Алън Грант преди 2 месеца
До ЧОВЕКИ си мислиш,че като си живял знаеш всичко? Тоталитарните власти крият винаги истината, особено пък престъпленията.
151
4
 
4
 
! Отговори
:) преди 2 месеца
Криенето на истината разчита точно на мисленето: щом не знам нещо, то не съществува, не се е случило :)
150
4
 
13
 
! Отговори
Алекс преди 2 месеца
Може да е имало престъпления,но престъпниците бяха по затворите и на въжето.По-скоро тази книга е пропаганда.
149
3
 
10
 
! Отговори
ЧОВЕК преди 2 месеца
ТОЗИ ДОКАЗВА, ЧЕ НЕ СЪМ ЖИВЯЛ ПО ТОВА ВРЕМЕ, ВЪПРЕКИ ЧЕ СЪМ НА 65 ГОДИНИ..
148
1
 
9
 
! Отговори
Жокер преди 2 месеца
635 стрелби в училища в САЩ за година означава, че на ден има средно по 1.73 стрелби в училище! С други думи си пращат децата на лотария с доста добър шанс не като нашето тото 1 към 140 милиона, а по-скоро 1.73 към колкото училища имат, но печалбата е да се стреля в училището на тяхното дете! Фактите говорят, а някаква измислена книжка с лъжи за които са се сетили след 35 години не може да промени фактите!
147
3
 
16
 
! Отговори
тежко престъпление преди 2 месеца
Тази статия е пълна глупост. Има хора, които помнят добре тези години. Вестниците може да не са публикували всичко, обаче хората имаха силен контакт един с друг защото работеха заедно и разговаряха помежду си (пряко, а не през интернет). Престъпността беше на сравнително ниско ниво и се изразяваше предимно в дребни кражби на държавни материали, стоки и други неща (не пари). Тежките престъпления бяха рядкост. Имаше обществена непоносимост към нарушенията.
146
2
 
17
 
! Отговори
Овчар с кривак преди 2 месеца
През Татово време не си заключвахме вратите. Бай м.ангау го беше страх да гъкне и одеше на работа без да се опъва. Затворниците чукаха камъни и строяха пътища, а сега с телефони, интернет и ТВ. Учениците уважаваха даскалите и понасяха заслужени шамари, имаше си и ТВУ за тях...а сега ти се зъбят насреща и не може да ги вкараш в пътя никак. Е...най-много да ти откраднат чистачките, ама то дреболия, ке.лешлък...преживява се.
145
4
 
7
 
! Отговори
635 за година! преди 2 месеца
635 масови стрелби в училища в САЩ за 2023 г.! И слепите могат да видят кое къде и как е! Евтина пропаганда на жалък драскач е това книжле!
144
4
 
0
 
! Отговори
:) преди 2 месеца
До Тралалол Алабала 140 Да, наистина :) Оставете ме на мира най-после! Престанете да ме обиждате! Разбрахме, че сте неспособни да спорите с мен. :)
143
8
 
4
 
! Отговори
:) преди 2 месеца
До Юлия 138 Не от 30. България се занимава с трафик на наркотици и оръжие от много години. Затова сащианците ни подхвърлиха агджата и ни замесиха в атентата срещу папата. С години в хотел Витоша Ню Отани са отсядали такива "бизнесмени". Затова и сега са на толкова високо ниво нашите трафиканти. Стари връзки, много пари на разположение. Каптагоновата афера не е зле да се опише.
142
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ума ми не го побира къде се събрахте толкова русофили и комунисти и защо сте живи още. Продухвали са ви между ушите до 89та и сега ни наказвате с гласове за нацистки фашистки партии като Възраждане, ИТН и тн
141
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Целия комунизъм е едно престъпление. Углавно и то.