Георги Ганев: Икономиката ни е по-малко засегната от пандемията от очакваното

Повече по темата - на Годишната конференция на Bloomberg TV Bulgaria днес
Обновена: 15 окт 2020 12:49 | 15 окт 2020 12:48, Анисия Иванова
7
Георги Ганев: Икономиката ни е по-малко засегната от пандемията от очакваното
Снимка: Bulgaria ON AIR

Икономиката на България е по-малко засегната от пандемията, отколкото очакваха експертите в началото на кризата. Това заяви Георги Ганев, програмен директор по икономически въпроси в Центъра за либерални стратегии в ефира на Bulgaria ON AIR.

„При по-нисък икономически спад в условията на пандемията от коронавирус, възстановяването през 2021 г. ще е по-бавно. Все още обаче не се наблюдава съвземане в стопанско отношение. Не така изглеждат нещата при пазара на труда, където нивата на безработицата започнаха да се стабилизират и прогнозите са доста по-оптимистични“, загатна икономистът в предаването „Директно“.

Той е един от експертите, които ще се включат днес в първото онлайн студио на Годишната конференция на Bloomberg TV Bulgaria от 14,30 часа по темата за възможностите и рисковете пред възстановяването на икономиката на страната.

Ден преди събитието, Ганев обясни за зрителите на Bulgaria ON AIR, че Световната банка е ревизирала икономическата си прогноза за България на 5.1% спад на БВП през 2020 година, като предходният процент беше 6.2%.

Според него това ще забави темпът на възстановяване през следващата година. Сега експертите прогнозират ръст на БВП с 3.9%, докато преди това той беше 4.3%. Според икономиста по-добрите прогнози се дължат на по-слабия от очакването икономически ефект на кризата у нас и в Европа.

Цялото участие на Ганев може да гледате тук, а повече подробности по темата ще се разкрият днес в първото издание на Годишната конференция на Bloomberg TV Bulgaria. Другите събеседници, които ще се включат с прогнози и коментари в студиото, са Йордан Недев - директор инвестиции и M&A, член на Съвета на директорите, Sirma Group Holding JSC и Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк.

 


7
Още от ЕС
Германските провинции затягат мерките срещу COVID-19
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
2
 
! Отговори
Мухахахха преди 6 дни
Как да е засегнато нещо.....което го няма ????
Той,един от Драгалевци я засегна едно време....и какво от това ?????
6
3
 
5
 
! Отговори
Че преди 6 дни
Лъжи гнусни и манипулации няма работа пуснал съм супер много обяви никой не звъни и не само аз съм така други също се оплакват ... фалшиви обяви фалшиви числа фалшива държава . Ню Йорк е свършен какво остава за Бокостан
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Компирът ще си расте на полето и с карантина и без карантина.
Колкото по-първобитна и изолирана е една икономика, толкова по-устойчива е на кризи и сътресения.
Русия защо никога не се плаши от санкции - ми те и така и така там са си свикнали коланът да е затегнат. Като не купуват нищо, все тая дали рублата ще е 1 към 40 или 1 към 90 за 1 евро. И така и така пак ще ядат зарзават.
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Анонимен

"Ние чакаме на гастербайтерите"

Това е най-голямата лъжа на последните 30 години.
Един човек работещ в България има много по-голям ефект за икономиката от един гастарбайтер отгледан и образован в България, който праща по 500 евро на месец от чужбина.
3
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Ние нямаме икономика. Ние чакаме на гастербайтерите .Като спре потока ще паднат оборотите на фирмите .Държавна ясла няма да е засегната.
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Не мое се засегне нещо дето го няма
1
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Прав е до някъде.
Да, икономиката ни е "по-малко засегната от пандемията", защото е най-вече засегната от некадърното управление на държавата. Което не значи изобщо, че е слабо засегната в негативен аспект.