Симптомите при Делта варианта - хрема, кашлица и температура

Засяга предимно по-млади и хора с кръвна група А
10 авг 2021 21:25, Петя Славова
189

Съвсем скоро Делта вариантът ще измести доминиращия в Европа Алфа вариант на коронавируса. Кои са особеността при заразяването с Делта мутацията  и от какви симптоми страдат най-вече хората?

"Делта вариантът е много по-силно заразен. Характерното е, че обхваща по-младата възраст до 50-годишна възраст и по-рядко възрастните хора. Началните симптоми са различни от Алфа варианта: няма липса на обоняние и вкус, протича като грипна инфекция с хрема, много слаба кашлица, температура", посочи специалистът по трансфузионна хематология и клинична имунология проф. д-р Фани Мартинова в студиото на "България сутрин".

Още по темата

Симптомите на Делта варианта са много по-леки и могат да се сбъркат с тези на летния грип.

"Трудна е диагностиката, но от друга страна COVID-19 протича значително по-леко. Рядко се стига до хоспитализация и тежко протичане", заяви проф. д-р Мартинова.

Най-добрата ваксина срещу Делта варианта е тази на Pfizer, която осигурява 96% защита, а на второ място е тази на Moderna, която осигурява 93% защита, стана ясно от думите на специалиста по клинична имунология.

Тя посочи и каква е връзката между кръвната група на пациента и заболеваемостта от коронавирус:

Хората с кръвна група А са по-предразположени, а тези с група 0 и особено с положителен резус-фактор са по-резистентни. Заболяването при хора с група А и AB протича по-тежко, като последните данни показват, че има връзка не само със заболеваемостта, но и с протичането на заболяването, обясни проф. д-р Мартинова пред Bulgaria ON AIR.

Специалистът по клинична имунология увери, че всички ваксини са преминали 3-тата фаза и са под непрекъснатия контрол на EMA и FDA.

"Това е вирус, който беше непознат до този момент. Трябва да се каже, че изследванията продължават, но не можем да кажем, че сме "опитни зайчета", защото техническият прогрес е толкова напреднал. Методите са на високо ниво, така че можем да бъдем сигурни, че са изпробвани", категорична е проф. д-р Фани Мартинова.

Тя призова колегите ѝ медицински специалисти да се ваксинират в значително по-висок процент, както и здравните работници и администрациите, защото "това е единственото, което спасява човешки животи".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
0
 
4
 
! Отговори
хахах преди 2 години
Тия симптоми ги имам ДО ЕДИН.Но защото се простодих на климатик , а не защото някаква ДЕЛТА конспирация ме е заразила
153
0
 
3
 
! Отговори
S преди 2 години
Кашлица и хрема. Име, мале. Вадете ваксините, че хремата е много опасна.
152
0
 
2
 
! Отговори
цо преди 2 години
Ваксинирани или не ходиш и заразяваш другите. Каква е разликата?! Няма такава....
151
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ау - какви ужасни симптоми - ние кашлица и температура никога не сме имали!
150
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
вече карам епсилон не се плашете като махмурлук е.
149
0
 
4
 
! Отговори
леля жана преди 2 години
"Специалистът по клинична имунология увери, че всички ваксини са преминали 3-тата фаза и са под непрекъснатия контрол на EMA и FDA." - Като пишете такива неща, кажете и за кои ваксини става въпрос, кога и какви са били клиничните изследвания... double blinded? controlled?
148
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герберските специалисти да кажат дали разширено дупе е признак на новия щам ? Те най добре знаят
147
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продължават с гнусните лъжи. Няма ваксина нито за ковид, нито за делта варианта му. Поне не ефективни. Иначе бъркочи има колкото искаш. И такива които правят милиарди на гърба на хората с подкрепа на престъпните политици.
146
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Опа, тая тьотка пак обърка опорките - "...Трудна е диагностиката, но от друга страна COVID-19 протича значително по-леко. Рядко се стига до хоспитализация и тежко протичане", заяви проф. д-р Мартинова..." А днес четете как след тази статия ще има поне 5 други, в които ще се твърди обратното, т.е. че протича значително по-тежко и има по-голяма смъртност
145
1
 
44
 
! Отговори
малкият Кашличко преди 2 години
Имал съм преди години такива симптоми, но не знаех, че е ДЕЛТА вариантът!
144
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кво се напъвате не мога да разбера. Антиваксърите и като цяло хората, които отричат ковид не вярват на експерти, новини, видеа, статии, вестници и т.н. Тези хора не вярват на нищо. Всичко се върти около това, че не вярват, а не около това че реално ваксините са вредни или вирус няма. Излишни са тия напъни и това е. Всеки за себе си е от година и половина и така ще си остане. Едно време никой не ни питаше и нямаше как да се правим на знаещи и за това ни липсва комунизма.
143
9
 
7
 
! Отговори
Браво 152 преди 2 години
Това заслужават! А ЗА тези коѝто все още мислят че ваксините са ваксини: влезте в Thecovidblog и ще видите една част от умрелите ,има некролози , и по официални данни в Европа са 20 хиляди умрели и 2 милиона с увреждания , сигурен съм ме са много повече! Проверете имената от сайта в гугл и ще видите че са истинни данните!
142
2
 
24
 
! Отговори
ВИЦ: преди 2 години
Утре ще се ваксинирам против хрема.
141
4
 
29
 
! Отговори
Додо преди 2 години
Поредната доза Сатанинска пропаганда няма да прочени факта, че 85% от Българите не искат и да чуят да бъдат опитни мишки, намушквайки се с мутагенният серум, неправилно и подвеждащи наричан Ваксина.
140
2
 
21
 
! Отговори
Голям Смях преди 2 години
По време на първите ваксинации, "журналистите" от този уебсайт пуснаха статия, в която твърдяха, че ваксината на Астра-Зенека е възможно да причини "тромби", което означава "тромпет" или "клаксон". А множественото число на "тромб" не е "тромби", а "тромбове". Но това се учи в училище, явно тези "журналисти" не са стъпвали. Няма нищо.
139
1
 
13
 
! Отговори
Нямам вкус преди 2 години
Твърдението "Нямам вкус" асоциирано с органа език (лат. Linguae) означава само и единствено, че тялото ви няма вкус, а не че езика Ви няма усещането за вкус. Това е доста сериозна грешка, която говори за сериозна неграмотност, ниска култура, което автоматично подсказва за обществен ценз, толкова нисък, че не заслужава дори капка внимание или уважение. Кой разбрал - разбрал. Ай чао
138
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я я! Човек ще каже, че това е... грип?!? :D
137
2
 
25
 
! Отговори
ваксаджия преди 2 години
Хрема кашкица и температура се отнася за тия със симптоми. А не за безсимптомните. Сега като хората отидат на лекар за къвто и да преглед, и лекаря ги чуе да се прокашлят веднага прави PSR тест с който винаги се открива ковид. После лекаря пита дали си ваксиниран. Ако кажеш- не, веднага те хоспитализира от ковид, заради симптоми. Падат мангизи от това. Ако си ваксиниран и теста показва ковид, пък дори едвам да дишаш, те праща да мреш в къщи, за да не влияе лошо на статиските за хоспитализирани
136
1
 
9
 
! Отговори
Нямам мирис преди 2 години
"Нямам мирис" означава едно единствено нещо, а именно, че тялото ви няма миризма. Доста смело твърдение, което няма как да е вярно дори физически, следователно и граматически.
135
2
 
8
 
! Отговори
Грешно е преди 2 години
Казвайки "Нямам вкус и мирис", все едно казвате "Нямам гледане и слушане" - просто е грешно. Казва се "Не мога да виждам и чувам" или "Не мога да вкусвам и мириша". Има разлика. Толкова ли сте неуки? Аз съм в лек потрес.