Какви реакции може да очаквате от различните ваксини?

Отпадналост, умора, главоболие, болки в мускулите или ставите...
179
Какви реакции може да очаквате от различните ваксини?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От Министерството на здравеопазването /МЗ/ разясняват каква е разликата между очакваните реакции при ваксинация срещу COVID-19 и нежеланите неочаквани постваксинални реакции.

Още по темата
Очакваните реакции след поставяне на ваксината срещу COVID-19 са посочени в кратката характеристика на всяка от ваксините, посочват от пресслужбата на МЗ. Такива реакции са например лека болка или зачервяване на мястото на убождането, грипоподобна симптоматика, по-рядко подуване на лимфни възли и т.н.

Възможни са общи реакции като отпадналост, умора, главоболие, болки в мускулите или ставите, втрисане или повишена температура.

Това са признаци за нормалното излагане на организма на въздействието на ваксината, което предизвиква защитен ефект. Тези реакции са безобидни, въпреки че предизвикват временен дискомфорт или неразположение.

Нежелани неочаквани реакции са тези, които не са вписани в одобрената информация на ваксините. Подозренията за такива трябва да се докладват в Изпълнителната агенция по лекарствата /ИАЛ/, посочват от МЗ. На сайта на ИАЛ има формуляр за съобщаване на нежелани лекарствени реакции. Важно е да знаем, че от медицинските специалисти се изисква да съобщават всяка подозирана нежелана лекарствена реакция след поставяне на ваксини срещу COVID-19, посочват от МЗ.

От началото на ваксинационната кампания до тази седмица общият брой съобщения към ИАЛ за постваксинални реакции след прилагане на ваксини срещу COVID-19 е 3696, при приложени 3 201 859 дози ваксини. Това представлява 0,1 процента.

Разпределението им по ваксини е съответно - COVID-19 vaccine Moderna (Spikevax) - 359; Comirnaty - 908; Vaxzevria - 2286; Janssen - 143.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повече от 4 милиарда хора са ваксинирани вече. Какво искате, и марсианци ли да ваксинираме?
101
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разбирам. Вече след 3 фаза (платените доброволци) са всички хора с ваксини (морските ви свинчета). Само в ЕС са милиони. Еха, коя ли друга ваксина е имала изпитания с толкова хора...?!
100
13
 
4
 
! Отговори
Спете преди 2 години
спокойно. Това е най-умният, най-свободният, най-интелигентният народ, който каза НЕ на ваксините. Честито! И лека ни пръст.
99
9
 
5
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Разликата между ваксър и антиваксър е проста. Ваксърът е някой, който иска да получи само имунна реакция и съпътстващите я неудобства и нередности. Антиваксърът е някой, който иска да получи патоген, с който да тества имунната си система + да получи имунна реакция и съпътстващите я неудобства. Алчни антиваксъри, бре!
98
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
целият Свят участва в третата фаза, но на него това не му се казва. След като минат трите фази, се започват изследвания на доброволците (сега хората дето подписваха декларации са "доброволци"), които изследвания продължават месеци или години. Това го говореха всички специалисти в началото на пандемията. говореха, че ще са нужни поне най-малко 2 г. за ваксина. ________ Те проведоха изпитания с доброволци, описани в научни публикации. После подадоха за спешно одобрение. Значи, сега е 4 фаза?
97
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Разбира се, че върху хора и то срещу солидно заплащане." ____________ Тоест, както винаги от първата измислена ваксина, та досега. В началото не са им плащали. Използвани са и затворници през годините. А сега доброволци и солидно заплащане. Не разбрах сега проблема ви с изпитания върху хора ли е? Броят им? На практика, вече се сложиха милиони от тези ваксини... след изпитанията с доброволци, докладвани пълно в научни списания.
96
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При положение, че всички в началото говореха за 2-5 г. (а може и 10 г.) необходимо време за да се създаде ваксина, после изведнъж се появиха сума ти ваксини...
95
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гражданин: Защо ни се поднасят всякакави статистика,а никъде никой не казва КОЛКО ЗДРАВИ ХОРА СА ПОЧИНАЛИ СЛЕД ВАКСИНАЦИЯ ?! Ха сега излъжете,че НЯМА ТАКИВА !!! Да,ама техният процент непрекъснато нараства,но умишлено криете! Защо ?! ___________________ Даже тук има инфо в два коментара. Е, малко им се различават числата, но... А иначе, на сайта на Евр. агенция по лекарствата - богато с актуална инфо и с офиц. линкове.
94
8
 
1
 
! Отговори
До 99 преди 2 години
Доказано е само, че имаш имунитет. За известно време. Досега не е известен коронавирус, чието преболедуване да осигурява доживотен имунитет.:)
93
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има три фази на изпитание, като третата е най-дълга. Сега именно целият Свят участва в третата фаза, но на него това не му се казва. След като минат трите фази на изпитване, се започват изследвания на доброволците (сега хората дето подписваха декларации са "доброволци"), които изследвания продължават месеци или години. Това го говореха всички специалисти в началото на пандемията. говореха, че ще са нужни поне най-малко 2 г. за ваксина. А какво стана? Сега протича медицински експеримент с хората.
92
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз сега да ви кажа за страничните реакции. Има само 4 странични реакции, да не ви лъжат по медиите. Изброявам ги: Фазер- смърт, Астра- смърт, Ясен- смърт и четвъртата странична е "модерна" смърт. Какво по- модерно може да има от това да се самоубиеш с вещерскочифутски коктейл на смъртта? Разбира се ваксано-прецаканите си мислят "ето боднах се и още съм си ОК", но не забравяйте, че вещерите приготвили коктейлите за вас няма да ви убият от раз. Да не са глупави. Нали ще възстанете!
91
4
 
6
 
! Отговори
До 66 преди 2 години
Толкова в дълъг периодът на тестване, че още дописваме листовките на парацетамола. Който всички ползвате. Нищо, че е токсичен за черния дроб, и че доказано го уврежда.
90
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В скоро време ще се докаже, че тези така наречени "ваксини" не помагат да се ограничи заразата, не я спират, не могат да помогнат да спре пандемията. Т. е. ще започнат да се търсят други средства, или да се измислят нови "ваксини", или да се преосмисли въобще всичко, което досега се прави за да се спре пандемията. Защото да не се окаже, че гасим огън с бензин. Ваксинираните сеят спокойно зараза навсякъде, тъй като са със сертификат и могат да ходят където си поискат без тест. Става все по-зле...
89
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
""" на 1 година още във фаза на изследване""" и """още не са минали стадият на изпитание'"' ----------------------------- Двамата автори на тези цитати, усещате ли се сега какво ни казвате! Имате ли вярна инфо за подобни изпитания, фази, стадии и т.н.?
88
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вижте, това е лекарство и трябва да се изпита по всички правила преди да се дава на хора. Нима не схващате това? _____________ Върху хора ли се правят последните експерименти при нови лекарства?
87
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Делтата е така. Много заразени, но леки случаи, във ваксинираните държави.
86
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как може да се обясни, че в държави с висок процент на ваксинация продължават да имат проблеми и даже говорят за невиждан скок на заразени? Как може да се обясни и това, което стана с Монголия? Там практически нямаше ковид-19 и нямаше смъртни случаи, но се започна масова ваксинация... И какво се получи? Колкото повече напредва ваксинацията, толкова повече се увеличава броят на заразените и се увеличава броят на смъртните случаи...
85
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямат по-дълъг имунитет преболедувалите. Нито пък по-силен. Навсякъде и те се ваксинират. НО преболедувал и ваксиниран след това, има по-силен имунитет от само ваксиниран или само преболедувал.
84
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Освен хората с противопоказания има и такива, които са преболедували. Защо им се натриса и на тях да бъдат ваксинирани, при условие, че те имат имунитет, при това траен за разлика от тези с изкуствен такъв?? Общо взето около половината от населението са се срещнали с вируса, много от тях дори не са разбрали! ---------------------------------------- Важното е, че вие сте разбрал.
83
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В последните години момиче на 14 г. (мисля), почина в самолет на връщане от Италия (ако не се лъжа отново) във Великобритания. Тежка алергична реакция към съставка в сандвича, който й поднесли. Помните ли случая?