Ще стане ли COVID-19 постоянна пандемия?

Политиците не са се научили как да се справят с вируса
9 яну 2022 19:40, Нели Христова
158
Ще стане ли COVID-19 постоянна пандемия?
Снимка: БГНЕС

Две години след началото на пандемията голяма част от Европа затаява дъх, надявайки се, че Омикрон е по-малко опасен от по-ранните варианти на коронавируса, така че дори рекорден брой заразени да не донесе смъртността и заболеваемостта от по-ранните вълни. В САЩ Омикрон също се разпространява като горски пожар. Лидерите изглеждат несигурни кои ограничения да наложат и се борят да въведат всичко - от достатъчен капацитет за тестване до подкрепящи мерки заради подновените икономически сривове, пише Мартин Сендбу за Financial Times.

Въпреки двугодишния опит очевидно нито овладяхме пандемията, нито се научихме да оптимизираме нашите политики. Няма извинение за това. Омикрон, като всяка мутация, дойде изненадващо. Но появата на мутации е предсказуем - и прогнозиран - резултат от продължаващите да се разпространяват инфекции, които светът не успя да предотврати.

Стратегията за нулев Ковид не работи, защото не е изпробвана в достатъчно страни. Малкото правителства с безкомпромисна стратегия за потискане на вируса до голяма степен успяха да запазят случаите на завидно минимално ниво. Те нито претърпяха по-големи икономически трудности, нито с течение на времето по-тежки отклонения от нормалното поведение, отколкото страните, толериращи по-високи скорости на предаване на ковид, пише Investor.bg

Точно обратното: по-силното ограничаване при първите признаци на заразяване на общността прави възможно по-бързото облекчаване на мерките и по-дългото наслаждаване на нормална икономическа дейност след това. Южна Корея и Нова Зеландия, например, имаха по-леки ограничения от Обединеното кралство и части от САЩ, и дори от Швеция, за голяма част от пандемията. Най-голямата цена на стратегиите за нулев Ковид - строги ограничения за трансграничното пътуване - са необходими само защото страните партньори са по-толерантни към заразата. Липсата на глобален ангажимент може наистина да направи нулевия Ковид неустойчив, макар че това едва ли е оправдание за тези, които активно го подкопават.

Целият текст четете на сайта на Investor.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
4
 
1
 
! Отговори
АСАН преди 2 години
Менье дъъ слушъте! Никфи ванцине! Язе сам вашиу даскал и цар! Кой утт вазе умре е умрел за назе! Сакаме дъ ва купувъме каштите бес паре. Да не каете посленкъ декъ не сме ви казале .
63
0
 
15
 
! Отговори
Продавам ментета преди 2 години
Ми ще остане, разбира се. Учени нали писаха за имунния дефицит след многократно ваксиниране, ама... вярваме в науката, само когато ни изнася.
62
0
 
14
 
! Отговори
нострадамус преди 2 години
откакто има ковид не съм настивал нито хрем нищо вече 2 години зимите за първи път не се разболявам това е големия вурус
61
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен67: Дай линка на "официалното ти". Ама ако само си го сънувал....
60
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С къртенето на пейките, маските и еликсира ще го утрепат. Локдаун до дупка и ще се смаже.
59
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И кво сеги? Дал да са ванцинирвъм?
58
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До сега официално от ваксините за погинали над 2.4 милиона човЕчета.
57
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чорбанов от НС-то! Велик политик! Каза, че Омикроня е *** в люцерна!
56
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 58 от славянин. Да се хванем ли на бас, че източниците ти на информация са такива като теб? Дето се навивате взаимно. Има и генератоти на такава, дето не могат да ги съберат в Психото...
55
4
 
11
 
! Отговори
до 61 от славянин преди 2 години
Аз това чакам вече почти 2 години - да опитам ''страшния'' вирус на собствения си гръб, ама за тези почти 2 години освен няколко настинки друго не опитах!
54
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако изчезне ковид требе да закрият сутрешните блокове и новинарските емисии по БНТ,НТВ и БТВ.
53
0
 
7
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
61....и аз няма да се ваксинирам.....И какво ще разбера?
52
1
 
10
 
! Отговори
до 58 от славянин преди 2 години
Абе според фактите ''пандемията'' най-яко се е развихрила при ''умните и образованите'' 2-но, 3-но и 4-но масово ''защитени'' народи, не при ***!
51
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До славянин60Не се ваксинирай! Докато не разбереш на собствения си гръб!...
50
1
 
24
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Интересно ми е мнението на ваксинолозите що за ваксина е тази от която за година трябва да си поставиш 4 дози!? От изобретяването на първата ваксина досега такава ''ваксина'' не е имало!
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 49 от славянинА ти колко си учен? Имаш "вишу - 6ти клас"?
48
0
 
8
 
! Отговори
Е как? преди 2 години
Нали всеки ден пускате статии, че "задругата седмица" свършва пандемията? Хайде стига вече ще свърши когато свърши... или "ние свършим" , залагам на първото.
47
2
 
16
 
! Отговори
до 49 от славянин преди 2 години
И аз съм много благодарен, че скалъпиха тази ''пандемия'', защото всички маски ........................ паднаха и се видя кой какъв е и на кого служи! Видя се, че ''учените'' с малки изключения са не просто псевдоучени, но и с нулев морал, а масата се оказа едно декортикирано стадо д.битък!
46
1
 
16
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Постоянна ще е пЛандемията в болните главички на телевизионно- зависимите хипохондрици.
45
0
 
2
 
! Отговори
Константин Матеев преди 2 години
До Darth shadowЕ, малко повече умрели изведнъж се появиха, ама това са подробности!