Петков: На ръба сме на вълна от Омикрон, ще управляваме по нов модел

Правителството ще налага мерки на база свободни интензивни легла
Обновена: 13 яну 2022 17:58 | 13 яну 2022 17:22, Нели Христова
397
Петков: На ръба сме на вълна от Омикрон, ще управляваме по нов модел

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Днес сме се събрали да представим един нов модел за управляване на COVID-кризата. На ръба сме на вълна от Омикрон, която идва с голяма скорост към България. Това заяви чрез видеоконферентна връзка премиерът Кирил Петков при представянето на Националния оперативен план за справяне с COVID-19  в Министерския съвет.

"Сега сме на ръба на една доста голяма вълна от варианта Омикрон, която идва с голяма скорост към България. Както виждаме всички, новите случаи са над 5700, хоспитализираните са 553 и над 77 починали за последните 24 часа. До този момент моделите, с които се управляваха мерките, бяха неясни и не напълно се изпълняваха на база на точни стойности. Ние решихме заедно да сменим този подход", обясни Петков и допълни, че са били изследвани всички фактори, от които зависи стабилността на здравната система.

По думите му, целият модел ще бъде функция на фактора "брой на интензивни легла".

"Процентът за заетост на интензивните легла предопределя дали нашата здравна система може да отговори на натиска, който идва от ковид кризата и дали ще има риск хората да останат без достъп до тези интензивни легла. Целият модел за управление на бъдещата криза ще бъде функция на този един фактор", допълни премиерът. 

Процесът ще е лесно управляем и хората ще могат да предвидят какво ще се случи с техните бизнеси и дали децата им ще ходят на училище, каза още Петков.

"До този момент нищо още няма да бъде затваряно като мярка, но ние сме дни преди тази вълна да дойде към България", заяви премиерът.

"Ние много добре осъзнаваме, че образованието е пълноценно, когато е присъствено. Затова ходенето на училище, особено за малките деца, е приоритет през всички етапи, които определяме. Етап 1 е, когато 50 процента от всички интензивни легла са заети. Етап 2 е при 60-процентна заетост, но бизнесите работят. Етап 3 е, когато 70 на сто от интензивните легла са заети. Тогава започват първите по-меки мерки. Критичният етап е 4, когато 80 процента от интензивните легла са заети. Тогава правим едно симетрично затваряне на бизнеси, които обслужват хора, освен аптеките и хранителните магазини", каза още Кирил Петков.

Министър-председателят представи и 10 мерки за подкрепа, първата от които е "60 на 40", а втората - патронажна грижа. Третата мярка за подкрепа е проект "Запази ме", а четвъртата е оперативна програма за храни. Следват Фонд на фондовете и програма "Възстановяване", подкрепа за туризма и 9 процента ДДС.

"Десетата мярка е чисто нова. Тя е само за напълно затворени микро и макропредприятия. При нея ще има 20 процента безвъздмездна помощ от средните нетни приходи от 2021 г. в размер до 100 000 лева".

На пресконференцията присъстват министърът на здравеопазването Асена Сербезова и министърът на образованието и науката Николай Денков.
По думите на проф. Сербезова в плана са отчетени характеристиките на Омикрон.

"Този план бе необходим, защото, когато МЗ предприема мерки, трябва да бъде проследен ефектът им върху другите сфери от обществения живот и те да се подготвят за тези мерки. Очаква се, че ще има голямо натоварване на здравната система. Основното е, данните, които имаме на национално ниво да бъдат разпределени на областно. И да имаме от 3 до 5 дни за обявяване на определени мерки. Именно затова се прави това математическо моделиране, за да не става така, че за 24 часа да бъдат налагани мерки", каза здравният министър.

Тя допълни, че основното е да се запази присъственото обучение.

"Мина времето, когато министър Денков разбираше от медиите за въвеждането на нови мерки в училищата", отбеляза проф. Сербезова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


397
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
279
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Понеже съм завършила политическа специалност и зная каква игра и *** работа е политиката. България в момента се руши от тези управляващи и всичко което е направил Борисов и ГЕРБ след краденето и разграбването на страната от комунистите които правят сега същото.А народа е толкова просто невежо немислещо масово 90 % включително и тея избягали в ччужбина от алчонст за пари матариални хора които не знаят защо са на земята исмисълът на съществуването им като души във физически тела наготово.
278
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аве мамкатидаебадано колко време имахте за да увиличите броя на интензивните легла. Нищо не направихте.
277
0
 
3
 
! Отговори
342 преди 2 години
Стоене, хората са смъртни и *** тва е положението. Всички родени преди 100години са мъртви вече, и така ще върви и всеки ден някой ще умира и друг ще се ражда , набии си го у кра туната
276
0
 
2
 
! Отговори
Бравус Кире преди 2 години
а е, не мой ли да го излъжем тоз вирус някяк , дай му фалшиф сертификат, мой да се излъже? ако не пробвай с фалшива декларация, да го заблудиш, така прайм тука на балканите
275
1
 
4
 
! Отговори
Точно така преди 2 години
и това означава да започнете да мислите малко по-рационално и да кажете на хората, че няма от какво да се страхуват, да се пазят и грижат за здравето си! Омикрон е вече равен на настинка, според данните от много държави (факт!). Всичко по-различно от това е шанташ и чисто и просто търсене на цели, които нямат нищо общо със здравеопазването !
274
1
 
6
 
! Отговори
ОПАААААА преди 2 години
Лъжльо! ........................ едно интензивно легло му запазете в някой КЛЪСТЪР!
273
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунистическата либерално прогресивна Харвардска група от наркомани води война с/у народа си.За 1 година утрояване на цените тя трябва да бъде незабавно изметена от тази планета. Не спазвайте нищо и никакви от мерките на торните червивикомунисти.
272
1
 
20
 
! Отговори
Стоян преди 2 години
Всеки ден по 100 човека умират а тези продължават да говорят за управление на кризата. Ако някой днеска убие 10 човека ще уреват света но те всеки ден убиват 100 човека и казват че всичко е наред.
271
5
 
11
 
! Отговори
Урсула преди 2 години
Ковид няма в тази територия,има сезонен грип и пневмонии както обикновено.Псевдо Ковид отделенията са цирк,за пред хората.
270
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Петков прави същото, което правеше и Борисов: гледа какво правят в Германия. Обаче Борисов беше "еднокнижник", а Кирето е "хравардец - умен и красив". А избирателите на Крето не са нито особено умни, нито особено красиви.
269
1
 
18
 
! Отговори
УМЕН преди 2 години
""Както виждаме всички, новите случаи са над 5700, хоспитализираните са 553""Значи по-малко от 10% влизат в болница когато се разболеят. Следователно мантрата с препълването на болниците се изтърка. Болниците ще се препълнят ако 300000 души се разболеят едновременно. Зиро Петков отново се оплете в противоречия и в собствените си лъжи.
268
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези ако избутат до март ще са големи късметлии !
267
6
 
5
 
! Отговори
БГР преди 2 години
До астора Колега, проблемът е че Джокович сам си го направи. Не го ли разбрахте?
266
1
 
15
 
! Отговори
астора преди 2 години
Вижте какво става с Джокович , а наш Кирчо решава дьржавни дела под карантина
265
13
 
17
 
! Отговори
Татул преди 2 години
Имам чувството, че съветниците на Петков са пълни ***. При тоя вирус се наблюдава лавинообразно нарастване на случаите. Когато се напълнят болниците, ще е късно за реакция. Отвсякъде се тръби, че протича леко. Напоследък казват, че не е така за неваксинираните. Ние сме първенците по антирекорди. Така, че времето ще покаже кой е бил прав, кой крив.
264
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен 22 преди 2 години
Няма такава тъпотия. Всички интензивни легла са заети. Колко са интензивните легла? Пет. Така е по-малките градове. Бързо ще ги стигнем 80 процента. Този щаб не иска да се създаде група от независими лекари, защото ще ги оборят за 5 минути. Къде живеем....и кой ни управлява. Шепа сектанти избрани с 10 процента от гласувалите.
263
2
 
31
 
! Отговори
SS преди 2 години
тоест никой да не може да проследи колко са 80 процента от заетите легла в болницата нали.....днеска искаме да са 80 хоп затваряме утре отваряме....с проценти от нещо си дето не се знае колко е нито общото нито процента и няма кой реално да го проследи може да си правите каквото искате......
262
3
 
33
 
! Отговори
Промяната преди 2 години
Браво Кире налагай по промяната докато тоя народ още диша ! И споменавай по често Гешев Баце и Герб че нещо нещо взехте да издишате
261
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Сър Пич Чук Вече официално експерти признават, че тези ваксини не работят, само наш *** ьо продължава да повтаря "ваксини, ваксини".
260
0
 
29
 
! Отговори
Новият ред преди 2 години
На практика вече сме президентска Република