Първите ваксини за Omicron са одобрени от надзорния съвет на ЕС

Така се проправи път за бустерна кампания през зимата
1 сеп 2022 22:51, Петя Славова
74
 Първите ваксини за Omicron са одобрени от надзорния съвет на ЕС
Снимка: БГНЕС


Лекарственият регулатор на ЕС одобри ваксините за COVID-19 на компаниите Pfizer/BioNTech и Moderna, адаптирани за варианта Omicron, като по този начин проправи пътя за бустерна кампания тази зима, предава БГНЕС.

Така наречените "бивалентни" ваксини са насочени както към оригиналния вирус, който се появи в китайския град Ухан през 2019 г., така и към подварианта BA.1 на Omicron, съобщи Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

Още по темата

Базираната в Амстердам ЕМА заяви, че двете ваксини, подкрепени за хора на възраст над 12 години, са "първите адаптирани бустерни ваксини COVID-19, препоръчани за одобрение в ЕС".

"Тези ваксини са адаптирани версии на оригиналните ваксини Comirnaty (Pfizer/BioNTech) и Spikevax (Moderna), за да бъдат насочени към подварианта Omicron BA.1 в допълнение към оригиналния щам на SARS-CoV-2", заяви тя.

Европейските държави се стремят да ускорят въвеждането на новото поколение ваксини, за да могат да започнат бустерни кампании преди опасенията за рязко нарастване на Covid през втората половина на тази година.

Комисарят по здравеопазването на ЕС Стела Кириакидес приветства решението като "важно за защитата на европейците срещу вероятния риск от есенни и зимни вълни от инфекции".

"Трябва да сме готови да посрещнем още една зима с COVID-19", каза тя в изявление.

ЕМА заяви, че проучванията показват, че новите инжекции могат да "предизвикат силни имунни реакции" срещу COVID-19.

Тя заяви, че "в частност те са по-ефективни при задействането на имунни отговори срещу подварианта BA.1, отколкото оригиналните ваксини".

Кириакидес от ЕС заяви, че очаква ЕМА да се произнесе относно ваксините, адаптирани за сега доминиращите щамове BA.4 и 5, "през следващите седмици", съобщи АФП.

Понастоящем 27-те страни от ЕС все още използват същите ваксини срещу коронавирус, които бяха одобрени преди почти две години за използване срещу оригиналния щам.

Въпреки че те предлагат известна защита срещу по-новите варианти, започна надпреварата за създаване на ваксини, които да са насочени и към по-леките, но по-заразни щамове Omicron.

Докато предишните "опасни варианти" като Алфа и Делта в крайна сметка изчезнаха, Омикрон и неговите подразделения доминираха през 2022 г.

Типовете BA.4 и BA.5 по-специално допринесоха за вълната от нови случаи на заболяването в Европа и Съединените щати през последните месеци.

Поради това здравните органи се стремят да получат актуализирани ваксини възможно най-скоро преди опасенията за нова вълна на заболяването по-късно тази година.

Всички варианти на Omicron обикновено протичат по-леко, тъй като се заселват по-малко в белите дробове, а повече в горните носни пътища, причинявайки симптоми като треска, умора и загуба на обоняние.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 5 Анонимен набийте по една на Кун чо и бай Ши ле нас не ни мислете. . . . . Не една, ВСИЧКИ ИМ НАБИЙТЕ!
9
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе,кр**етени,с плесенясали "мозъци",когато се грижите за здравето си,получли ли сте безплатно лекарства?!Помислете бе безмозъчни твари!Безплатно е само сиренето в капана!В този капан хванаха милиарди хора и ги нацвъкаха с "ваксини",последствията от които сега ви блеят,че били постковид синдром!Боцкайте се оФФси а след това ще си спечелите цял куп "постковид синдроми"!
8
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За кой Омикрон по номенклатурен номер и въобще вирус предизвикан за спецификация по каталог за да се знае въобще от кой вирус е предназначена и съответно от всеки човек да се знае значението на нейното приложение в случая.
7
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 6 И кой го доказа бе пупи? ТЕЛЕВИЗОРА ЛИ
6
5
 
20
 
! Отговори
Alex преди 1 година
Нямам търпение до ядрената война. Ще има липса на интернет и хората с телефон в ръка ще изчезнат. Кеф.
5
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименБойко ви внесе изфирясали ваксини т. е абсолютно безвредни за сметка на това изядохте тонове зеленчуци с нитрати от Турция и бойко и авери разсделиха парите
4
34
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всъщност тези ваксини предпазват от съсиреци и тромби, инфаркти и инсулти. Доказано!
3
6
 
35
 
! Отговори
маймунски аденовирус преди 1 година
"Всички варианти на Omicron обикновено протичат по-леко...причинявайки симптоми като треска, умора и загуба на обоняние." Затова -инжектирайте се с препарати, причиняващи симптоми като съсиреци в мозъка и възпаление на сърдечния мускул - има логика! И е БЕЗПЛАТНО!
2
6
 
29
 
! Отговори
Ваксинян преди 1 година
УРААА ужким-ваксини, неспиращи разболяване, неспиращи разпространяване, ужким-предпазващи от тежко боледуване от изключително леката настинка омикрон. Айде купувайте милиони дози, пък ние пак няма да ги искаме, пък после пак ще ги изхвърлим, а парите - изхарчени.
1
7
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Надзорният съвет на ЕС да си ги сложи отзад!