Първите ваксини за Omicron са одобрени от надзорния съвет на ЕС

Така се проправи път за бустерна кампания през зимата
1 сеп 2022 22:51, Петя Славова
74
 Първите ваксини за Omicron са одобрени от надзорния съвет на ЕС
Снимка: БГНЕС


Лекарственият регулатор на ЕС одобри ваксините за COVID-19 на компаниите Pfizer/BioNTech и Moderna, адаптирани за варианта Omicron, като по този начин проправи пътя за бустерна кампания тази зима, предава БГНЕС.

Така наречените "бивалентни" ваксини са насочени както към оригиналния вирус, който се появи в китайския град Ухан през 2019 г., така и към подварианта BA.1 на Omicron, съобщи Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

Още по темата

Базираната в Амстердам ЕМА заяви, че двете ваксини, подкрепени за хора на възраст над 12 години, са "първите адаптирани бустерни ваксини COVID-19, препоръчани за одобрение в ЕС".

"Тези ваксини са адаптирани версии на оригиналните ваксини Comirnaty (Pfizer/BioNTech) и Spikevax (Moderna), за да бъдат насочени към подварианта Omicron BA.1 в допълнение към оригиналния щам на SARS-CoV-2", заяви тя.

Европейските държави се стремят да ускорят въвеждането на новото поколение ваксини, за да могат да започнат бустерни кампании преди опасенията за рязко нарастване на Covid през втората половина на тази година.

Комисарят по здравеопазването на ЕС Стела Кириакидес приветства решението като "важно за защитата на европейците срещу вероятния риск от есенни и зимни вълни от инфекции".

"Трябва да сме готови да посрещнем още една зима с COVID-19", каза тя в изявление.

ЕМА заяви, че проучванията показват, че новите инжекции могат да "предизвикат силни имунни реакции" срещу COVID-19.

Тя заяви, че "в частност те са по-ефективни при задействането на имунни отговори срещу подварианта BA.1, отколкото оригиналните ваксини".

Кириакидес от ЕС заяви, че очаква ЕМА да се произнесе относно ваксините, адаптирани за сега доминиращите щамове BA.4 и 5, "през следващите седмици", съобщи АФП.

Понастоящем 27-те страни от ЕС все още използват същите ваксини срещу коронавирус, които бяха одобрени преди почти две години за използване срещу оригиналния щам.

Въпреки че те предлагат известна защита срещу по-новите варианти, започна надпреварата за създаване на ваксини, които да са насочени и към по-леките, но по-заразни щамове Omicron.

Докато предишните "опасни варианти" като Алфа и Делта в крайна сметка изчезнаха, Омикрон и неговите подразделения доминираха през 2022 г.

Типовете BA.4 и BA.5 по-специално допринесоха за вълната от нови случаи на заболяването в Европа и Съединените щати през последните месеци.

Поради това здравните органи се стремят да получат актуализирани ваксини възможно най-скоро преди опасенията за нова вълна на заболяването по-късно тази година.

Всички варианти на Omicron обикновено протичат по-леко, тъй като се заселват по-малко в белите дробове, а повече в горните носни пътища, причинявайки симптоми като треска, умора и загуба на обоняние.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
22
 
8
 
! Отговори
анти идиоти мрете преди 1 година
и "лишете" нормалните хора от присъствието си.
29
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прекарах делта и омикрон без ваксина и без усложнения, така че не ме вълнува особено какво е одобрил ЕС Интересува ме какво ще се опита да ме накаже за пореден път заради това, че имам естествен имунитет.
28
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кой ще им се върже на тая измама? Ковид отровите си показаха грозното лице вече. Масово наболите се страдата от какво л не...
27
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И официалния доклад е, че са тествани на 8 мишки.8 мишки и нито един човек.
26
3
 
28
 
! Отговори
Къде е заровено преди 1 година
кучето? Цитирам публикацията: "започна надпреварата по създаване на ваксини, които да са насочени и към по-леките, но по-заразни щамове Omicron.". В превод - фармамафиотите ще се избият кой да залее световния пазар с нови "ваксини", които да продължат да им пълнят ненаситните търбуси с милиарди. А безпомощните данъкоплатци да правят вятър на супата, докато се спасяват от сополи с новите бъркочи.
25
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не са ваксини, Това не са ваксини, Това не са ваксини, Това не са ваксини, Това не са ваксини, Това не са ваксини, Това не са ваксини, Това не са ваксини, Това не са ваксини, Това не са ваксини, Това не са ваксини, Това не са ваксини, Това не са ваксини, Това не са ваксини, Това не са ваксини, Това не са ваксини, Това не са ваксини, Това не са ваксини, Това не са ваксини, Това не са ваксини, Това не са ваксини, Това не са ваксини, Това не са ваксини, Това не са ваксини, Това не са ваксини
24
3
 
9
 
! Отговори
Програмист преди 1 година
Ще си бия 2 и ще изпия 3.
23
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Направо да пускат Service Pack
22
2
 
6
 
! Отговори
Един преди 1 година
До Анонимен 27. Май бях чел, че България е поръчала 7,5 милиона ковид ваксини или около тази бройка за следващата година
21
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 29 "който до сега не се е ваксал няма да има право на новите течности" е то няма как без да инсталираш уиндоуса да го ъпдейтнеш
20
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро мернах информация че който до сега не се е ваксал няма да има право на новите течности, ще е интересно да видим дали наистина ще се случи такова нещо.
19
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "И специален сертификат ще трябва ... Предлагам да се бие като печат на челото." ---- е ти не разбра ли? ВЕФ/сиф на шваб вече го е измислил - имплантиране на чипове с личното ИД (вкл. и сертификати). Чиповете ще могат да бъдат прочетени от дистанция и ако си сгафил (напримерн не си си бил 47 бустер или си писал анти фазизъм коментар) и ще ти бъде отказан достъп, ще ти намалят дохода, ще ти блокират сметките, ще ти намалят дажбата храна/въглероден диоксид... всичко върви по план.
18
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "То останаха ли балъции да си инжектират този бъркоч? Променили малко калпавата предишния препарат и ето ви омикрон препарат" ---- има бе, има... непонятно как, но има такива зо0мбита! Ей го нА - по около 1000 души на ден ходят да се сиропират. Ама нека! Светът има нужда да се освободи от зо0мбитата.
17
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "До 6 И кой го доказа бе пупи? ТЕЛЕВИЗОРА ЛИ" ----- баба радка и джаба така казаха! След това го повториха кунчо и бай шиле.
16
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "Всъщност тези ваксини предпазват от съсиреци и тромби, инфаркти и инсулти. Доказано!" ----- ахахахахахахаха и къде точно е доказано? .. щото официалните данни за повишена смъртност показват точно обратното - най-сиропираните държави отчитат на висок % повишена наднормална смъртност - демек сиропираните лека полека отпътувате. бон вояж! тик-так, тик-так..
15
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И от тия ли сме купили 15 милиона дето после да ги хвърляме в канаала?
14
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И специален сертификат ще трябва ... Предлагам да се бие като печат на челото.
13
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пък тестовете все едни и същи! Пак ще се събират едни милиарди, този път за запушен нос, умора и отпадналост /което може и да е от препиване и наркотици/. Тези ваксини дано да са по-енергоспестяващи от предишните. Че много ток отиде докато ги пазим.
12
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 14 - да, това е добро наблюдение, в САЩ примерно инсулина е толкова скъп, че буквално не могат да си го позволят бедните диабетици и трябва да мизерстват - ама "ваксинките" са ужким-безплатни... Безплатни, но от данъците се плащат... Искаш-не искаш, нужни-ненужни, работят-неработят, парите заминаха... Да мp.ат децата на които е нужна операция, няма кеш... Не бе за вашето здраве се грижат, за вашето добро се тревожат... честно
11
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То останаха ли балъции да си инжектират този бъркоч? Променили малко калпавата предишния препарат и ето ви омикрон препарат