Незапочналата битка за София: Манолова води на Фандъкова с 5%

Борисов и Слави Трифонов с еднакъв рейтинг
Обновена: 14 авг 2019 13:06 | 14 авг 2019 12:42,
351
Незапочналата битка за София: Манолова води на Фандъкова с 5%
Снимка: БулФото

Два месеца преди провеждането на местните избори в страната, евентуалната кандидатура на Мая Манолова за кмет на София би детронирала от поста сегашния столичен управник Йорданка Фандъкова, сочи ново проучаване на социологическата агенция "Маркет линкс", поръчано от "Офнюз".

Още по темата

Данните от месец август сочат, че Манолова би получила на първи тур 28% от гласовете на софиянци, а Фандъкова - 23%. Третото място е за единствения официално обявен кандидат за момента - активистът от "Спаси София" Борис Бонев със само 7%.

По всичко личи, че битката за София ще се води именно между Манолова и Фандъкова.

Изследователите правят уточнението, че все още нямаме други официални кандидатури и изследването е единствено на база предполагаемите имена.

Мая Манолова дърпа на сегашната кметица Фандъкова най-вече с оглед на констатирани разлики в общественото одобрение и личния им рейтинг. По този показател омбудсманът печели 63% одобрение срещу само 26% неодобрение.

Йорданка Фандъкова пък получава подкрепата на 48% от софиянци, срещу 49%, които не одобряват нейното управление.

Интересно е сравнението в одобрението на шоумена Слави Трифонов и премиера Бойко Борисов. Двамата се движат в пакет, като Трифонов получава 35% подкрепа, точно колкото и Борисов. Дългия обаче има само 52% неодобрение, срещу 60% за премиера.

На дъното на класацията пък е лидерът на БСП Корнелия Нинова с 20% подкрепа срещу 76% неодобрение.

Иначе изследователите от "Маркетлинкс" очакват сравнително висока избирателна активност сред столичани на изборите. Цели 54% от тях са отговорили, че със сигурност ще участват във вота. Тези, които са убедени, че няма да стигнат до урните са само 6%.

Относно електоралните нагласи за бъдещия Столичен общински съвет, данните показват, че въпреки изоставането на основния си кандидат за кмет, ГЕРБ отново ще спечели повечето места с 22% подкрепа. БСП и дясното обединение "Демократична България" събират по 12% и си делят второто място, следват ВМРО и Воля.

Евентуалното участие на новата партия на Слави Трифонов - "Няма такава държава", би събрала едва 1% от гласовете на столичани.

Изследването показва и че най-големите проблеми на София според нейните жители са замърсяването, лошата организация на движението, мръсния въздух, презастрояването и лошата пътна инфраструктура.

*Проучаването е дело на социологическата агенция "Маркет линкс" по поръчка на "Офнюз". Извършено е чрез смесен метод на пряко-лично интервю и онлайн анкета. Размерът на извадката е от 505 души над 18 години в 50 гнезда. Периодът на проучването е от 1 до 6 август.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


351
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко пак ще оправи Корнелия
31
8
 
7
 
! Отговори
Зойн преди 4 години
Кандитирай се Мая Манолова аз ще гласувам за теб нищо че съм от ГЕРБ и училище Попов София ще гласуват за теб аз там работя ние разчитаме на теб Фандъкова не обръща внимание тя гледа Николай Стойнев той има много фирми и как се ?Давай Мая с теб сме
30
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Грозна , грозна ...
29
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фъндъкова щяла да решава през септември.Гербаджиите и Цецка Цачева я криха до последно за президент и видяхте какво стана.Калинките на ГЕРБ вече нямат шанс.На народа му дойде до гуша от тях.
28
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тя и Корнелия щеше да печели евроизборите но падна в киреча , за пореден път ...
27
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
УжасТ!
26
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аааааа,с повече води Манолова,на Фъндъкова вече и гледахме сеира.
25
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тиквата е гнила!
24
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Софиянци ненавиждат Мръндакова, която съсипа хубавия ни град и ще гласуват за всеки, различен от нея. Това младото момче от СПАСИ СОФИЯ ми се вижда подходящо за поста.
23
8
 
17
 
! Отговори
НЕРВЕН! преди 4 години
Рейтинга на Слави е 35% от чалгарри и селтацци, което е нормално, Ноо защо на ония предател и българозатривец рейтинга му е 35% !!!!!????
22
8
 
12
 
! Отговори
Да се маха преди 4 години
За това фандъка мълчи и сумти и щяла да реши септември!!! Ако герб успее до тогава да смачка Майчето или да намерят начин да манипулират РИК овете със свои хора.
21
11
 
17
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
Тези 5% на Мая, да не се окажат като преднината която даваха родните социолози на БСП при последните избори за Европарламент ... Ако не успее, като кмет на София, ОмбудсМая може да се кандидатира за кондуктор във влака София - Варна, където преди известно време беше открила офис, за да се среща с граждани ... или пък да се кандидатира за кмет на Кюстендил ... !!!
20
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Друг е въпроса дали Бойко Диктатора не иска да управлява чрез Мая София. Се пак тоя я назначи на сладкия пост на който е сега, искаше и за председател на народното да я сложи. Както знаем Мая и Слави си праиха взаимен ПР няколко пъти наскоро, тосет веригата се затваря. така ще плъзне и Нинова по пързалката, тя не иска Мая за кандидат по тази причина точно. Голяма надцакване ще е на тези избори, Гераб могата да разчитат само на машинации и корпоративиния си вот. Случйни хора за тях няма как да гл
19
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
МАНОЛОВА СЕ ЖАЛВА, ЧЕ БИЛА НАПАДАНА. КОГАТО ГОВОРИШ С ОМРАЗА, КОГАТО НЕНАВИЖДАШ ВСЕКИ КОЙТО ПОМНИ БЛИЗКОТО ЧЕРВЕНО МИНАЛО НЯМА НАЧИН ДА СИ ЗАОБИКОЛЕН В УВАЖЕНИЕ- КОЙТО СЕЕ ВЕТРОВЕ, ЖЪНЕ БУРИ
18
7
 
21
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 4 години
Леле, само с 5% ли води сестра Галева?***, вземете се в ръце и развържете кесията за мичето. Пари имате. Само от Саддам са къде 250 милиона долара.Стига стискахте кайметата като умрял ябълка. Венсеремос дрогаре!
17
3
 
13
 
! Отговори
Защо? преди 4 години
Защо е нужно да се боричкат?Едната може да стане кметица на Самоков, а другата - на Кюстендил. Ако ги изберат, разбира се.За кмет на София ще си изберем софиянец.
16
4
 
17
 
! Отговори
Цв. Цв. преди 4 години
Няма значение за кого са гласовете, важно е кой ще ги брои после...
15
12
 
19
 
! Отговори
невъзможно преди 4 години
Това е абсолютно НЕВЪЗМОЖНО! Мая Манолева,член на БСП,която предложи Пеевски за шеф на ДАНС, известна като "сестра Галева", забъркана с Костинбродската афера с Барека, имаща участие в промените в ГПК в полза на банките срещу гражданите, НАГРАДЕНА от Б.Б. с този и високо платен пост /явно има защо/, "мрънкаща" за служебна кола и абсолютно НЕЕФЕКТИВНА по всеки казус, за коюто УЖ се бори!? Няма как да е вярно, или ние наистина си заслужаваме съдбата, защото всеки път СЕ ВРЪЗВАМЕ НА ПОДОБНИ!
14
2
 
13
 
! Отговори
8888 преди 4 години
Dnes.bg, моля ви най-учтиво да подбирате писарушките си по-грамотно. Йорданчо Бързаков, използвал изрази като "дърпа на настоящата кметица", "движат се в пакет" е повече от ясно, че е не го бива в перото! И другите ви писарушки са същите.Дръжте се на положение, а не се излагайте кифладжийската!
13
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво комунизма е жив дори в София. Да живеят Куба . СЕВЕРНА КОРЕЯ.. И НАШИТЕ ЧЕНГЕТА И ГЕНЕРАЛИ ОТ ДС И КГБ