Парадокс: Софиянци харесват Фандъкова, но ще гласуват повече за Манолова

Кметът с много по-голямо одобрение от СОС, сочи проучване
27 авг 2019 13:20, Красимир Ангелов
422
Парадокс: Софиянци харесват Фандъкова, но ще гласуват повече за Манолова
Колаж: Dnes.bg

Точно половината от жителите на София са доволни от работата на кмета Йорданка Фандъкова, но повечето от избирателите на този етап биха гласували на балотаж за евентуалната кандидатура на омбудсмана Мая Манолова, сочат данните от проучване на "Галъп интернешънъл" сред пълнолетното население на Столичната община по актуални общество-политически теми. Сондажът е проведен сред 802 души по телефона между 5 и 9 август.

Лошата инфраструктура, презастрояването и мръсният въздух са сред основните проблеми, сочени от жителите на София. 46% от интервюираните смятат, че София се развива по-скоро лошо или много лошо в последните години, 18% са на мнение, че София се развива по-скоро добре или много добре. Малко над една трета смятат, че Столицата се движи със средни темпове на развитие.

Още по темата
Като най-големи преимущества на София хората намират големите зелени площи (22%), транспорта (15%), възможностите за реализация (13%) и благоустрояването като цяло (10%). Сред останалите отговори, респондентите са посочили достъпа до културни събития, инфраструктура и т.н.
 
Като най-големи проблеми в София столичани виждат нерешените въпроси в инфраструктурата на града (13%), презастрояването (12%) и замърсяването на въздуха (10%). Останалите процентни дялове се разпределят сред отговори като проблеми с транспорт, липса на паркинги, чистота и други.

Точно половината от интервюираните (50%) твърдят, че са удовлетворени от работата на Йорданка Фандъкова като кмет на столицата. На обратното мнение са 37%, а 13% не могат да преценят.

В същото време от работата на властта в общинския съвет са удовлетворени само 21%, а 60% не са удовлетворени. Останалите се затрудняват да отговорят. Данните показват, че Йорданка Фандъкова не се свързва докрай с управленския модел на ГЕРБ, а продължава да намира и извънпартийна подкрепа.
 
Въпреки това, вероятно точно заради управленския модел, общото желание за промяна в София е високо. Цели 56% искат София да има нов кмет,, а 29% - да остане същият кмет. Останалите се колебаят.
 
От "Галъп" отчитат, че привържениците на ГЕРБ са почти изцяло удовлетворени от работата на Йорданка Фандъкова. Половината от привържениците на партиите от пространството на "Обединени патриоти" също са удовлетворени. Сред привържениците на БСП неудовлетворените са две трети, но има и известен дял удовлетворени. Най-голямо недоволство от Фандъкова като че ли личи сред привържениците на "Демократична България".
 
Проучването показва също, че при евентуален балотаж между Йорданка Фандъкова и омбудсмана Мая Манолова (и двете са считани за сигурни кандидатури, макар и да не са издигнати официално), деклариращите подкрепа за Манолова са повече от деклариращите подкрепа за Фандъкова – 48% за Манолова срещу 40% за Фандъкова. Останалите не могат да преценят.

Данните са етапни и няма как да бъдат прогноза за изборен резултат, а и подобна разлика всъщност са само десетки хиляди гласове – това означава, че на този етап е трудно да се прогнозира кой би победил при евентуален балотаж и евентуално явяване на Йорданка Фандъкова и Мая Манолова на него, отчитат социолозите.
 
Демографските показатели сочат, че на евентуален втори тур мнозинството от симпатизантите на ГЕРБ биха подкрепили Йорданка Фандъкова, а мнозинството от привържениците на БСП биха подкрепили Мая Манолова. Привържениците на "Демократична България" на този етап са на практика разделени в две половини, а привържениците на партиите от "Обединените патриоти" – също, с лек превес за Манолова.

На страната на Манолова са и дистанцираните от политическия процес. Наред с поведението на привържениците на десните и на патриотите, именно поведението на обичайно дистанцираните от политиката, а и на младите хора може да реши евентуален балотаж, смятат от "Галъп интернешънъл".
 
Що се отнася до изборите за общински съвет, към месец август сред изразилите намерение твърдо да гласуват 24 на сто от потенциалните гласове за общински съвет са за ГЕРБ, а 18% са за БСП. 10% ще вземе Демократична България, 6% за ВМРО (с коалиционни партньори като НФСБ, например). Марките на формации, които и миналия път вкараха общински съветници, очевидно работят и ДБГ има 3%, СДС има 2%, „Движение 21“ – също 2%, „Глас народен“ и „Атака“ дават резултат от 1%. Същата е величината и при „Воля“, АБВ и „Възраждане“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


422
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
359
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До София е синяМодра е - синкавици от бой и от пиянско въргаляне по перпетум мобиле ремонтиращите се "магистрали" и данчините "модерни комплекси".
358
0
 
1
 
! Отговори
усмивчица преди 4 години
Тия, 50-те % удовлетворени от работата на Юрданка, са повсеместната герберска администрация, облагодетелстваните от нея фирми с тлъсти поръчки и масово придошлите селяни в София, кито не знаят, какво е това град.Кмет на град, в който 1/3 от жителите са възрастни и престарели (което значи немощни, болни, инвалиди и т.н.) да няма почти никаква инфраструктура за тях, а където я има тя е неподходяща, разбита, плашеща, по-скоро опасна вместо подпомагаща, не е кмет!
357
0
 
2
 
! Отговори
българин преди 4 години
Уважаеми избирателю! Искам да сменим "партията" ГЕРБ на изборите заради едно простичко нещо...МИРИШЕ ВЕЧЕ ТАЯ ПАРТИЯ ТА СЕ НЕ ТРАЕ! -:(
356
0
 
1
 
! Отговори
е, за харесване ли е преди 4 години
До PRКмет, който за два цели мандата не можа да осигури гаражи и паркинги за стотиците хиляди коли, които паркират навсякъде - по градинки и площадки, по алеи, особено по тротоарите, като ги разбиват за месеци. А пешеходците са принудени рисково да подтичват по платното и да ги псyва интелигентният български шофьор.Не осигури ред за европейско поведение на столичани, а МРЪСОТИЯТА Е НЕВИЖДАНА И ОПАСНА, грижа има само за Центъра(пък и там не особено), тъпо и ненужно се харчат милиони...
355
0
 
0
 
! Отговори
празна Мара преди 4 години
Друг път я харесват софиянци. На тях отдавна им писнало за кметове да им назначават хорица, които нищо общо нямат с урбанизацията, градоустройството, архитектурата (дори и самите главни архитекти, ха-ха). Ако ги питаш, какво е рококо, те ще ти кажат, че това е сладкиш.
354
1
 
6
 
! Отговори
Смех, ала тъжен преди 4 години
Корабът потънал и Йорданка Фандъкова казала:-Обектът е в гаранция и ще е за сметка на изпълнителя.В Столична община всичко е след дъжд качулка.
353
1
 
6
 
! Отговори
PR преди 4 години
Изведнъж много често започна Йорданка Фандъкова да се явява пред медии и да говори какво ли не. Как пък и точно за разлятото масло около Сточна гара се появи точно кметът да говори. Г-жо Фандъкова, проблемите на София си остават, не е нужно да говорите бръщолевици, необходими са ефектни действия, не замазване на нещата.
352
1
 
3
 
! Отговори
:) преди 4 години
Двамцата голфаджии Кънчо и Андрешко от "Калъп интернешънъл" както винаги генерират фалшиви новини.
351
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От две седмици няма отърване от фандъчката по телевизора - загрижена, готова да се жертва, за да могат софиянци да живеят като брюкселци...Не сме ***, разбираме рекламата.Скоро ще надхвърлят Тодор Живков във властта.Той поне избираше правилни хора да вършат работата.Сега само се краде.
350
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе много крадът тия гробари
349
7
 
1
 
! Отговори
oo da преди 4 години
мая само като я видя и ми става едно готино и искам да си разпускам с нея. а представете си всяка вечер по новините преди лягане да си я гледам? един вот от мен
348
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
София подкрепя ГЕРБ.Всичко останало е наливане на вода в мелницата на медиите. Статии и коментари да има.И на тези избори като на изборите от 10 год.
347
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А на въпрос за Гешев -единственият кандидат на бай Тошо / простете Бойко / знаете ли какво каза Татяна Дончева : Той е от тези дето нагоре лази и надолу гази ! Той по природа е полицай и действа като такъв ,разхожда се с пистолет ,раздава правосъдие преди да е осъден човек, изпълнява поръчките на властта и тепърва България ще има да плаща така както сега плаща за всички присъди от Страсбург против Ц.Ц. и голямата му уста !
346
1
 
4
 
! Отговори
от 1944-та до днес преди 4 години
До АнонименКомунистическите лъжци,крадци и убийци са на власт пребоядисани в СДС и мутри!
345
3
 
13
 
! Отговори
Димитър Д. преди 4 години
Аз пък не харесвам Фандъкова, заради грабежа, който позволява. Омръзна ми едни и същи мутренски фирми да строят, да ремонтират, да събират ***, да мият, да купуват и наемат общински имоти, и т.н. Цяла София е феодална владение на една група *** ,но арогантни типове, които са подкупили цялата администрация на столицата. Затова - чао Фандъкова!!!!
344
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ппТака е ,но този път ако познаят и леви и десни ще са доволни !
343
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Педи да се правят прогнози,трябва да има демокрация.При диктатура и овладяване на цялата държавна машина и не спазване основния принцип за разделение на властите,всички резултати са предизвестени ,а прогнозите са глупости на търкалета.
342
6
 
7
 
! Отговори
Фалшиви прогнози преди 4 години
Дворната агентура на БСП Гълъп интернешънъл както винаги послъгва и завишава прогнозите в посока на столетницата ! Досега НИКОГА не са познавали резултатите от избори !
341
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хора пуснете си тази сутрешният коментар на Татяна Дончева с Антон Хекимян и ще видите един анализ на снайперист. Точен и ако българите го разберат ще може би големият ПЛЮС за България ДНЕС !
340
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 354Тази власт е И днес ,какво ни изкарваш че не сме виждали мракобесна власт. Комунистите са на власт от 1944 г. ДО СЕГА !