Парадокс: Софиянци харесват Фандъкова, но ще гласуват повече за Манолова

Кметът с много по-голямо одобрение от СОС, сочи проучване
27 авг 2019 13:20, Красимир Ангелов
422
Парадокс: Софиянци харесват Фандъкова, но ще гласуват повече за Манолова
Колаж: Dnes.bg

Точно половината от жителите на София са доволни от работата на кмета Йорданка Фандъкова, но повечето от избирателите на този етап биха гласували на балотаж за евентуалната кандидатура на омбудсмана Мая Манолова, сочат данните от проучване на "Галъп интернешънъл" сред пълнолетното население на Столичната община по актуални общество-политически теми. Сондажът е проведен сред 802 души по телефона между 5 и 9 август.

Лошата инфраструктура, презастрояването и мръсният въздух са сред основните проблеми, сочени от жителите на София. 46% от интервюираните смятат, че София се развива по-скоро лошо или много лошо в последните години, 18% са на мнение, че София се развива по-скоро добре или много добре. Малко над една трета смятат, че Столицата се движи със средни темпове на развитие.

Още по темата
Като най-големи преимущества на София хората намират големите зелени площи (22%), транспорта (15%), възможностите за реализация (13%) и благоустрояването като цяло (10%). Сред останалите отговори, респондентите са посочили достъпа до културни събития, инфраструктура и т.н.
 
Като най-големи проблеми в София столичани виждат нерешените въпроси в инфраструктурата на града (13%), презастрояването (12%) и замърсяването на въздуха (10%). Останалите процентни дялове се разпределят сред отговори като проблеми с транспорт, липса на паркинги, чистота и други.

Точно половината от интервюираните (50%) твърдят, че са удовлетворени от работата на Йорданка Фандъкова като кмет на столицата. На обратното мнение са 37%, а 13% не могат да преценят.

В същото време от работата на властта в общинския съвет са удовлетворени само 21%, а 60% не са удовлетворени. Останалите се затрудняват да отговорят. Данните показват, че Йорданка Фандъкова не се свързва докрай с управленския модел на ГЕРБ, а продължава да намира и извънпартийна подкрепа.
 
Въпреки това, вероятно точно заради управленския модел, общото желание за промяна в София е високо. Цели 56% искат София да има нов кмет,, а 29% - да остане същият кмет. Останалите се колебаят.
 
От "Галъп" отчитат, че привържениците на ГЕРБ са почти изцяло удовлетворени от работата на Йорданка Фандъкова. Половината от привържениците на партиите от пространството на "Обединени патриоти" също са удовлетворени. Сред привържениците на БСП неудовлетворените са две трети, но има и известен дял удовлетворени. Най-голямо недоволство от Фандъкова като че ли личи сред привържениците на "Демократична България".
 
Проучването показва също, че при евентуален балотаж между Йорданка Фандъкова и омбудсмана Мая Манолова (и двете са считани за сигурни кандидатури, макар и да не са издигнати официално), деклариращите подкрепа за Манолова са повече от деклариращите подкрепа за Фандъкова – 48% за Манолова срещу 40% за Фандъкова. Останалите не могат да преценят.

Данните са етапни и няма как да бъдат прогноза за изборен резултат, а и подобна разлика всъщност са само десетки хиляди гласове – това означава, че на този етап е трудно да се прогнозира кой би победил при евентуален балотаж и евентуално явяване на Йорданка Фандъкова и Мая Манолова на него, отчитат социолозите.
 
Демографските показатели сочат, че на евентуален втори тур мнозинството от симпатизантите на ГЕРБ биха подкрепили Йорданка Фандъкова, а мнозинството от привържениците на БСП биха подкрепили Мая Манолова. Привържениците на "Демократична България" на този етап са на практика разделени в две половини, а привържениците на партиите от "Обединените патриоти" – също, с лек превес за Манолова.

На страната на Манолова са и дистанцираните от политическия процес. Наред с поведението на привържениците на десните и на патриотите, именно поведението на обичайно дистанцираните от политиката, а и на младите хора може да реши евентуален балотаж, смятат от "Галъп интернешънъл".
 
Що се отнася до изборите за общински съвет, към месец август сред изразилите намерение твърдо да гласуват 24 на сто от потенциалните гласове за общински съвет са за ГЕРБ, а 18% са за БСП. 10% ще вземе Демократична България, 6% за ВМРО (с коалиционни партньори като НФСБ, например). Марките на формации, които и миналия път вкараха общински съветници, очевидно работят и ДБГ има 3%, СДС има 2%, „Движение 21“ – също 2%, „Глас народен“ и „Атака“ дават резултат от 1%. Същата е величината и при „Воля“, АБВ и „Възраждане“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


422
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
299
11
 
9
 
! Отговори
akudд преди 4 години
лошото на манолова е не. че не може да върши полезни неща за София. лошото в случая на манолова е. че ще бъде принудена да обслужва болните мераци на ***
298
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Росен Плевнелиев първи секретар на общински съвет на ДКМС.Николай Младенов бивш министър на външните работи, син на служител на ДС от засекретено ниво, програмен директор на фондация Отворено общество София (1996-1998).Сергей Игнатов бивш министър на образованието, син на секретар на ОК на БКП - Видин, ректор на соросовия Нов български университет.Аню Ангелов бивш военен министър, партиен секретар, делегат на 14-тия конгрес на БКП.Нона Караджова дъщеря на завеждащ отдел в ЦК на БКП.Лиляна Павлова внучка на партизанин от бригада Чавдар, по-късно с пост в БК
297
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Красимир Велчев член на БКП като пилот в авиациятаМенда Стоянова член на БКП, партиен секретар на звеното Приходи от народното стопанство в Окръжния Народен Съвет в ПловдивПламен Нунев редови член на БКППрипомняме и извън управленските органи на ГЕРБ автентичната дясна партия, единствена алтернатива на комунистите кой какъв е бил. Ето кратка справка:
296
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко Борисов син на комунист, полковник от МВР - Методи Борисов, който произхожда от комунистически род и е от доверените партийни кадри. От 1977 е член на БКП, хвърля партийната си книжка чак когато става главен секретар на МВР. Преди това напуска сисемата, за да не се откаже от членството си в партията.Цветан Цветанов по линия на баща си, шофьор на началника на ДС Григор Шопов. Работил като сержант в ДС V главно управление ЦИОУЙорданка Фандъкова редови член на БКП като учителЦецка Цачева партиен секретар на Окръжен съвет в ПлевенКрасимир Велчев член на БКП к
295
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
75% от ръководителите на "дясната" ГЕРБ са бивши комунисти - начело с лидера си, в наследницата на БКП - БСП са само 50%!
294
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Коя е Юрданка Асенова Фандъкова !Принадлежност към Престъпни Организации: БКП !Произход: Семейство на Комунисти, Тоест ТЕРОРИСТИ !Произхожда от комунистическо семейство. Родителите на Фандъкова са активни борци против фашизма и капитализма. Самата Йорданка Фандъкова е била член на БКП.
293
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Юрданка (както е името й по лична карта) роизхожда от комунистическо семейство. Родителите на Фандъкова са активни борци против фашизма и капитализма. Самата Йорданка Фандъкова е била член на БКП.
292
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Питам се колко *** трябва да си за да гласуваш за безличната селска женица Фандъкова след всичко, което причини на Града ни.
291
0
 
12
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
То и аз харесвам Филе Елена на KFM, ама ям *** на КЕН...
290
10
 
8
 
! Отговори
не на кюстендил преди 4 години
В София никога не е имало партизани-терористи не искам на новия площат паметник на братя Галеви открит от м.Манол.
289
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТАЗИ ЕСЕН ЗАПОЧВА РАЗЧЛЕНЯВАНЕТО НА КОМИНТЕРНА
288
6
 
6
 
! Отговори
Независим наблюдател преди 4 години
Важното е да не допуснем за кмет Седесаар - Костовист, наследник на Цанковци, Филовци, царските офицери или ДПС! Фандъкова и Манолова не попадат в тази рискова група.
287
14
 
16
 
! Отговори
akud преди 4 години
софианци гласуват за кмет. добър или лош. а *** ламти за власт да краде и да се опраси оше. жал ми е за софианци с пионка на *** и пр бебисикян
286
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БСП ОТИВА ПРИ ЗАГИНАЛИТЕ АНТИФАШИСТИ.
285
9
 
15
 
! Отговори
неразбрал преди 4 години
От цяла София не може да се намери по-умен човек от Картофка?Днес даскалицата каза по ТВ че е спортист.Някой знае ли какво спортува селянката?
284
20
 
16
 
! Отговори
стар софиянец преди 4 години
Колкото и да врещите ,ще изберем Фандъкова.Който е истински софиянец ,живял поне 40-50 години в София помни и знае кой колко е сторил за града А приказката за кучетата и кервана я знаем.И победата ще бъде съкрушителна !!!Не познавам нито един съмахленец или колега който да не мисли така.
283
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 290 ЗА ХЕЛУИН ЩЕ УКРАСИМ СОФИЯ С НАЙ-ГОЛЯМАТА ТИКВА-КОМУНИСТ.И ЩЕ БЪДЕ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК.ТИКВАТА НА ФЕНЕР.ВЕДНАГА И ЗА ВИНАГИ.
282
11
 
7
 
! Отговори
До 285-ХА-ХА преди 4 години
Какви ръководни длъжности като са били на по двадесет и няколко години бе умнико? Това да не ти е онази ,,успялата 28 годишна от Крушовица.Има ли по голям ветропоказател от нея бе другарю?Не гледай в ,,чуждия двор",ами погледни вашия
281
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЗА ХЕЛУИН ДА УКРАСИМ СОФИЯ С ОТРЯЗАНИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ТИКВИ-ФЕНЕРИ.
280
12
 
19
 
! Отговори
Bлк преди 4 години
Ще избират по-малкото зло. А Фандъкова е голямооо. Унищожи голяма част от София и зароби всички ни с огромни кредити. , усвоени от правилните хора.