Парадокс: Софиянци харесват Фандъкова, но ще гласуват повече за Манолова

Кметът с много по-голямо одобрение от СОС, сочи проучване
27 авг 2019 13:20, Красимир Ангелов
422
Парадокс: Софиянци харесват Фандъкова, но ще гласуват повече за Манолова
Колаж: Dnes.bg

Точно половината от жителите на София са доволни от работата на кмета Йорданка Фандъкова, но повечето от избирателите на този етап биха гласували на балотаж за евентуалната кандидатура на омбудсмана Мая Манолова, сочат данните от проучване на "Галъп интернешънъл" сред пълнолетното население на Столичната община по актуални общество-политически теми. Сондажът е проведен сред 802 души по телефона между 5 и 9 август.

Лошата инфраструктура, презастрояването и мръсният въздух са сред основните проблеми, сочени от жителите на София. 46% от интервюираните смятат, че София се развива по-скоро лошо или много лошо в последните години, 18% са на мнение, че София се развива по-скоро добре или много добре. Малко над една трета смятат, че Столицата се движи със средни темпове на развитие.

Още по темата
Като най-големи преимущества на София хората намират големите зелени площи (22%), транспорта (15%), възможностите за реализация (13%) и благоустрояването като цяло (10%). Сред останалите отговори, респондентите са посочили достъпа до културни събития, инфраструктура и т.н.
 
Като най-големи проблеми в София столичани виждат нерешените въпроси в инфраструктурата на града (13%), презастрояването (12%) и замърсяването на въздуха (10%). Останалите процентни дялове се разпределят сред отговори като проблеми с транспорт, липса на паркинги, чистота и други.

Точно половината от интервюираните (50%) твърдят, че са удовлетворени от работата на Йорданка Фандъкова като кмет на столицата. На обратното мнение са 37%, а 13% не могат да преценят.

В същото време от работата на властта в общинския съвет са удовлетворени само 21%, а 60% не са удовлетворени. Останалите се затрудняват да отговорят. Данните показват, че Йорданка Фандъкова не се свързва докрай с управленския модел на ГЕРБ, а продължава да намира и извънпартийна подкрепа.
 
Въпреки това, вероятно точно заради управленския модел, общото желание за промяна в София е високо. Цели 56% искат София да има нов кмет,, а 29% - да остане същият кмет. Останалите се колебаят.
 
От "Галъп" отчитат, че привържениците на ГЕРБ са почти изцяло удовлетворени от работата на Йорданка Фандъкова. Половината от привържениците на партиите от пространството на "Обединени патриоти" също са удовлетворени. Сред привържениците на БСП неудовлетворените са две трети, но има и известен дял удовлетворени. Най-голямо недоволство от Фандъкова като че ли личи сред привържениците на "Демократична България".
 
Проучването показва също, че при евентуален балотаж между Йорданка Фандъкова и омбудсмана Мая Манолова (и двете са считани за сигурни кандидатури, макар и да не са издигнати официално), деклариращите подкрепа за Манолова са повече от деклариращите подкрепа за Фандъкова – 48% за Манолова срещу 40% за Фандъкова. Останалите не могат да преценят.

Данните са етапни и няма как да бъдат прогноза за изборен резултат, а и подобна разлика всъщност са само десетки хиляди гласове – това означава, че на този етап е трудно да се прогнозира кой би победил при евентуален балотаж и евентуално явяване на Йорданка Фандъкова и Мая Манолова на него, отчитат социолозите.
 
Демографските показатели сочат, че на евентуален втори тур мнозинството от симпатизантите на ГЕРБ биха подкрепили Йорданка Фандъкова, а мнозинството от привържениците на БСП биха подкрепили Мая Манолова. Привържениците на "Демократична България" на този етап са на практика разделени в две половини, а привържениците на партиите от "Обединените патриоти" – също, с лек превес за Манолова.

На страната на Манолова са и дистанцираните от политическия процес. Наред с поведението на привържениците на десните и на патриотите, именно поведението на обичайно дистанцираните от политиката, а и на младите хора може да реши евентуален балотаж, смятат от "Галъп интернешънъл".
 
Що се отнася до изборите за общински съвет, към месец август сред изразилите намерение твърдо да гласуват 24 на сто от потенциалните гласове за общински съвет са за ГЕРБ, а 18% са за БСП. 10% ще вземе Демократична България, 6% за ВМРО (с коалиционни партньори като НФСБ, например). Марките на формации, които и миналия път вкараха общински съветници, очевидно работят и ДБГ има 3%, СДС има 2%, „Движение 21“ – също 2%, „Глас народен“ и „Атака“ дават резултат от 1%. Същата е величината и при „Воля“, АБВ и „Възраждане“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


422
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
319
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
kustendilska mitnicharska bulka shopski kmet...hahaha...basi komunisticheskia korumpiran vilaet...apropo...gospodin premier Borisov, a vie kato plastate religiozni darjavni bg zaplati, koga ste otchitate realizirania religiozen bg produkt na svetovnia religiozen targovski pazar za edin raboten religiozen bg chas i kolko bg leva prinadena stoinost nosi za bg trezor na bg narod suveren? ima li bg vnos i iznos na religiozen service personal, zlatni, srebarni dreshki, bijuta za religioznite chetnici
318
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До София е синя Комунистката Фандъка ,усмихнатото лице на корупцията
317
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен Красимир Велчев, е последният Партиен секретар на БГА Балкан ,Плевнелиев е член на Факултетното Партиино бюро ,Мента Стоянова ,счетоводител на Цар Киро ,изгонена от НАП -Пловдив за измами .....
316
6
 
11
 
! Отговори
Константин преди 4 години
Изобщо не я харесвам, има много причини. И ще видя за кой кандидат ще гласувам. Няма да е за фандъчка.
315
7
 
8
 
! Отговори
Жалко за Манолова преди 4 години
Майчето ще бъде употребена от БСП в предстоящите местни избори и след загубата им захвърлена в забрава като по този начин *** ще реши в своя полза лидерския си проблем в БСП ...
314
14
 
10
 
! Отговори
София е синя преди 4 години
*** и комунистка никога не е ставала кмет на София и никога няма да стане. Мая Манолова е и *** и комунистка т.е. никога не може да стане кмет на София.
313
2
 
3
 
! Отговори
Софиянец преди 4 години
И двете да го фухат.
312
6
 
11
 
! Отговори
Софиянка преди 4 години
Много я харесваме ,как само мяука ,колко е полушничка ,тя е отличничката на бат Бойко....Нямаме търпение да дойдат изборите ...
311
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименАМИ ДНЕС МАКРОН КАЗВА ЧЕ КАПИТАЛИЗМА И ЗАПАДЪТ РУХВАТ... И НЕ Е НА 20 ГОДИНИ
310
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонименче кой кара герберската печатница да напечата половин милион бюлетини, АААА?
309
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 317..Не сме наивни! Знаем Че и той ще "излъже"! Но просто ще е ДРУГ А НЕ ЕДИН И СЪЩ ОТ ГОДИНИ ВЕЧЕ ДА НИ КЛАТИ И ЛЪЖЕ НАГЛО!-:)То товаж е и идеята.Да е друг!!!!!
308
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДА БЕ, КОЙ ЩЕ ГЛАСУВА ЗА АФЕРИСТКА- ПОМНИМ КОСТИНБРОД- КОЙТО ИЗЛЪЖЕ ПО ПОДОБЕН НАЧИН ЩЕ ПОВТОРИ С АФЕРИТЕ, ВЪПРОС НА ВРЕМЕ.
307
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно са я забравили Манолова какви ги вършеше.
306
13
 
23
 
! Отговори
българин преди 4 години
Това е последната борба на ГЕРБ за София! Вятъра на промяната наближава! -:) ГЕРБ е изчерпана партия вече! Ще има и нов играч който ще помете всичко старо до сега!
305
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
всеки друг е по-добре от Лойковия Дакел Данчето Ремонта на Ремонта на Ремонта
304
5
 
11
 
! Отговори
Историчка преди 4 години
До АнонименВажното е да не са от престъпните организации на царските офицери и горяните-терористи, настоящи костовисти и ал.йордановци, да не забравяме и прошковците в СОС!
303
2
 
9
 
! Отговори
Без име преди 4 години
В София комунистите са големи демократи.
302
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който на 20 години не е комунист - нямасърце, а който и на 50 си остава комунист няма акъл....и остава член на Червената партия.Доста хора поумняха, но глупавите няма как да ги разберат!
301
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен308Тъй и тъй си ги подкарал, карай от 1989 година насам. И най накрая да не забравиш да се изпишеш и ти, поради излишна скромност.Аз бих ви възнаградил, ама, айде от мине, порадвайте се още малко на предателството си.
300
9
 
19
 
! Отговори
Брат Вурст преди 4 години
"Точно половината от интервюираните (50%) твърдят, че са удовлетворени от работата на Йорданка Фандъкова като кмет." - Потресен съм. Понеже ми е трудно да повярвам, че 50% са дeб или, по- вероятно е да не им пука за София.