Парадокс: Софиянци харесват Фандъкова, но ще гласуват повече за Манолова

Кметът с много по-голямо одобрение от СОС, сочи проучване
27 авг 2019 13:20, Красимир Ангелов
422
Парадокс: Софиянци харесват Фандъкова, но ще гласуват повече за Манолова
Колаж: Dnes.bg

Точно половината от жителите на София са доволни от работата на кмета Йорданка Фандъкова, но повечето от избирателите на този етап биха гласували на балотаж за евентуалната кандидатура на омбудсмана Мая Манолова, сочат данните от проучване на "Галъп интернешънъл" сред пълнолетното население на Столичната община по актуални общество-политически теми. Сондажът е проведен сред 802 души по телефона между 5 и 9 август.

Лошата инфраструктура, презастрояването и мръсният въздух са сред основните проблеми, сочени от жителите на София. 46% от интервюираните смятат, че София се развива по-скоро лошо или много лошо в последните години, 18% са на мнение, че София се развива по-скоро добре или много добре. Малко над една трета смятат, че Столицата се движи със средни темпове на развитие.

Още по темата
Като най-големи преимущества на София хората намират големите зелени площи (22%), транспорта (15%), възможностите за реализация (13%) и благоустрояването като цяло (10%). Сред останалите отговори, респондентите са посочили достъпа до културни събития, инфраструктура и т.н.
 
Като най-големи проблеми в София столичани виждат нерешените въпроси в инфраструктурата на града (13%), презастрояването (12%) и замърсяването на въздуха (10%). Останалите процентни дялове се разпределят сред отговори като проблеми с транспорт, липса на паркинги, чистота и други.

Точно половината от интервюираните (50%) твърдят, че са удовлетворени от работата на Йорданка Фандъкова като кмет на столицата. На обратното мнение са 37%, а 13% не могат да преценят.

В същото време от работата на властта в общинския съвет са удовлетворени само 21%, а 60% не са удовлетворени. Останалите се затрудняват да отговорят. Данните показват, че Йорданка Фандъкова не се свързва докрай с управленския модел на ГЕРБ, а продължава да намира и извънпартийна подкрепа.
 
Въпреки това, вероятно точно заради управленския модел, общото желание за промяна в София е високо. Цели 56% искат София да има нов кмет,, а 29% - да остане същият кмет. Останалите се колебаят.
 
От "Галъп" отчитат, че привържениците на ГЕРБ са почти изцяло удовлетворени от работата на Йорданка Фандъкова. Половината от привържениците на партиите от пространството на "Обединени патриоти" също са удовлетворени. Сред привържениците на БСП неудовлетворените са две трети, но има и известен дял удовлетворени. Най-голямо недоволство от Фандъкова като че ли личи сред привържениците на "Демократична България".
 
Проучването показва също, че при евентуален балотаж между Йорданка Фандъкова и омбудсмана Мая Манолова (и двете са считани за сигурни кандидатури, макар и да не са издигнати официално), деклариращите подкрепа за Манолова са повече от деклариращите подкрепа за Фандъкова – 48% за Манолова срещу 40% за Фандъкова. Останалите не могат да преценят.

Данните са етапни и няма как да бъдат прогноза за изборен резултат, а и подобна разлика всъщност са само десетки хиляди гласове – това означава, че на този етап е трудно да се прогнозира кой би победил при евентуален балотаж и евентуално явяване на Йорданка Фандъкова и Мая Манолова на него, отчитат социолозите.
 
Демографските показатели сочат, че на евентуален втори тур мнозинството от симпатизантите на ГЕРБ биха подкрепили Йорданка Фандъкова, а мнозинството от привържениците на БСП биха подкрепили Мая Манолова. Привържениците на "Демократична България" на този етап са на практика разделени в две половини, а привържениците на партиите от "Обединените патриоти" – също, с лек превес за Манолова.

На страната на Манолова са и дистанцираните от политическия процес. Наред с поведението на привържениците на десните и на патриотите, именно поведението на обичайно дистанцираните от политиката, а и на младите хора може да реши евентуален балотаж, смятат от "Галъп интернешънъл".
 
Що се отнася до изборите за общински съвет, към месец август сред изразилите намерение твърдо да гласуват 24 на сто от потенциалните гласове за общински съвет са за ГЕРБ, а 18% са за БСП. 10% ще вземе Демократична България, 6% за ВМРО (с коалиционни партньори като НФСБ, например). Марките на формации, които и миналия път вкараха общински съветници, очевидно работят и ДБГ има 3%, СДС има 2%, „Движение 21“ – също 2%, „Глас народен“ и „Атака“ дават резултат от 1%. Същата е величината и при „Воля“, АБВ и „Възраждане“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


422
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
339
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 347За каква мракобесна власт говориш бе *** ? Ти ще видиш какво е мракобесна власт когато дойдат червените гадове.Ще изразяваш гражданската си позиция със страх и май само у дома.А сега се съберете 10 човека .........и протест.Радев ще въведе военни правила.
338
0
 
0
 
! Отговори
водач на МПС преди 4 години
Една птичка пролет не прави са казали древните. От друга страна мераците са едно, а действителността е коренно различна. Някои събития могат да бъдат променяни, а други - не. Тук вече иде реч за събития, които биха обърнали резултата в една или в друга посока. Но това е в сферата на хипотезите. Не бих си губил времето в празни приказки.- )))
337
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази сутрин гледах Дончева ,която аз ненавиждам само защото е комунистка ,но за този анализ шапка и свалям ! Тя каза на първият тур всяка партия за да защити своите представители в общ. съвети ще гласуват за своя кандидат- Разбираемо ! На вторият тур обаче всички заедно трябва да се обединим леви и десни срещу кандидата на Герб ако искаме това мутринско управление да му разклатим краката. Това е начина: Пробив първо в София ,където се усвояват милиони всеки ден ! Е това трябва да се разбере от
336
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ..Дори и да е напук това е шанс и народа веднъож на четири ли пет ли години и той да направи нещо напук на тези ,които всекидневно правят напук на българският народ !
335
1
 
6
 
! Отговори
.. преди 4 години
ами има нещо такова. данчето е готина жена, но ще се гласува напук.
334
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Рано тази сутрин бях принуден да изключа трите основни телевизии и да си пусна музика.Където и да натиснеш копчето,изскача Фандъкова да обяснява за някакво разлято гориво на улицата.Ако не е тя,никой няма да разбере колко е загрижена,милата...
333
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До анонимен 343 Да бе видяхме че Герб пак направиха далаверата в изборните секции с една дума купиха и с пъмъщта на далаверата спечелиха изборите !
332
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сбогом Данче....
331
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За мен има един друг парадокс.С изключение на първият мандата на ББ (тогава дори жена ми гласува за него) повече не съм чул някой да е гласувал за герб. Въпреки всичко те все някакси се намърдват във властта от 20 години.
330
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** сииириозну бсп един областен град няма да вземат за София вият Явно шизофренията хвана 100 годишната ....
329
4
 
11
 
! Отговори
пп преди 4 години
Галъп са патерица на БСП .
328
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Робът не търси свобода!Робът сравнява господарите!
327
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да разменим местата на Фандъкова и Иванчева!
326
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хвани едната, удари другата...
325
6
 
9
 
! Отговори
Леле леле преди 4 години
Платените социологически атегции, ченгета и други -- всички прогнозират победа на Манолова.Когато загуби на първи тур още Манолова -- ще бъдем залети с обяснения, защо и как не са се сбъднали прогнозите.Всички мръсни *** работят за Манолова. Тази нещастница идваше на протестите срещу Орешарски и провокираше хората -- пречели са и протестите да си вземе такси. *** комунистка -- това е !
324
6
 
6
 
! Отговори
Гандьо преди 4 години
*** предпочита да гласува за вече доказало се коpумпе отколкото да рискува с някой неизвестен.
323
5
 
14
 
! Отговори
Йдйдйцкьм преди 4 години
Фандъкова е харесвана роднините си За останалите е противна. София превърната в ***. Дупка . Гето на ЕС, което мирише на изгорели газове и контвйнери.Всеки нормален човек ще го потвърди.
322
9
 
10
 
! Отговори
Търговище преди 4 години
Единственият Човек който действително решава проблемите на обикновенните граждани е Мая Манолова! В това лично аз, моето семейсто и съседи се обедихме в това! Другото са само едни заплатажи и да не споменавам повече! Давай Мая, честноте българи са за теб!
321
6
 
6
 
! Отговори
селянин преди 4 години
То и на евроизборите харесваха повече БСП, ама после...олеле кво стана?
320
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Софиянци харесват Фъндъкова?Ха,ха.,ха!!!Кои софиянци?Столичаните в повече ли?