Жените са героите, стане ли въпрос за болка

Докато мъжете изразходват енергията си в страх
Обновена: 16 мар 2011 16:24 | 16 мар 2011 16:23,
61
Жените са героите, стане ли въпрос за болка
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Винаги тайно сме били убедени, че що се отнася до болката, жените са силният пол: и този факт може да се обясни от чисто физиологическа гледна точка: дамите „са програмирани“ да издържат повече на болка, най-малкото заради детеродната си функция.

Сега подозренията ни се оправдаха и научно от екип британски учени, но причината се оказа съвсем другаде.

Мъжете и жените се подготвят за болката и се справят с нея по съвсем различни начини, писа БТА, като се позова на Дейли Експрес.

Представителите на силния пол изразходват енергията си в страхове от болезнената процедура, докато жените обмислят начини как да се справят със ситуацията.

Откритието на специалисти от Института по неврогастроентерология в Лондон може да обясни защо дори мачовците треперят от страх, когато им предстои да отидат на зъболекар.

Въпреки широко разпространеното схващане, че еволюцията и раждането на деца са направили жените по-издръжливи на болка обаче, настоящето изследване не подкрепя това твърдение.

Когато са били подложени на мъчителен медицински тест, 16-те доброволки са изпитали същия дискомфорт, както и участвалите в проучването 16 мъже.

Направените мозъчни скенери са показали, че жените свързват болката с негативните емоции, което влияе върху начина, по който те я възприемат, съобщават и се справят с нея.

За разлика от представителките на нежния пол мъжете просто се опитват да избегнат болката.

Авторите на проучването смятат, че то ще помогне на лекарите по-добре да разберат как дългосрочната хронична болка засяга по различен начин мъжете и жените.

Изследването може да доведе до нови методи за лечение на хора със заболявания като например синдром на дразнимото черво.

Вижте още Lifestyle новини

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още по темата: мъжеболкаженистрах
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
8
 
! Отговори
Александра преди 13 години
Аз се справям с болката,като си мисля къде ще съм примерно 30 мин.след посещението на зъболекаря.Дори докато седя на стола и ме чегъртат си представям как си вървя по улицата и всичко вече е приключило успешно.Номерът помага-мислено се преместваш напред във времето.Претърпяла съм и операция с местна упойка,при която упойката не ме хващаше.Непрекъснато ми добавяха още и -никакъв ефект.
36
1
 
2
 
! Отговори
Жена преди 13 години
чалго-*** мъ, ние отдавна си налитаме, не е нещо предстоящо :) То само при мъжа и децата не става, трябва разнообразие.Готин ник, между другото.
35
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
mhm probvaite jena i muj s zubobol,da vidim koi shte izdurji poveche :)
34
0
 
7
 
! Отговори
Жена преди 13 години
МЪЖ, ти сигурен ли си, че си виждал жена, дори и на снимка? Щото аз не познавам някоя, която да си скубе миглите, ама щом казваш, знам ли... Майтап да става! А между другото, скубането на вежди изобщо не боли, поне според мен.Иначе спорът по въпроса за болката е мнооого ***. Предполагам, че във "великото проучване" маймуните са подлагани на един и същи тип болка, не вярвам да са предизвиквали цикъл или раждане при мъжете или да са ритали жени в топките. Накратко - всичко е субективно.
33
4
 
12
 
! Отговори
чалго-умри мъ преди 13 години
И като ви гледам как почнахте да се делите от мъжете - да не почнете да си налитате една на друга А...???
32
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Жените имат много по-висок праг на болка от мъжете.Скубане на косми,женските месечни болки е най-вече раждане.Ако мъжете трябваха да раждат...човечеството щеше да изчезне.Определено жените са по-смели.
31
5
 
5
 
! Отговори
ace of spades преди 13 години
queen of spades - А на теб пожелаваме дълготраен комфорт, осигурен от плиткомислието ти съществуващо с тази единствена цел...
30
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Голяма глупост.. Проблемът всъщност е, че мъжете в природата си не допускат доминация над тях, дори и чрез болка. При жените не е така.
29
1
 
0
 
! Отговори
samodiva преди 13 години
Bravisima :)
28
10
 
11
 
! Отговори
Qeen of spades преди 13 години
Ха , мекотелите пак се развряскаха . "Мъжете и жените се подготвят за болката и се справят с нея по съвсем различни начини" - е именно тука е обяснението . Просто докато пишкопритежателите реагират първосигнално като представители на тип мешести - чрез гърч , жените се настройват и ползват мозъците си ,за да притъпят усещането за болка . Работи на същия принцип, на който се тренират мускулните влакна , когато в тренировката се влага и мисъл. П.П: хейтърчета , пожалвам ви *** дискомфорт .
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Do 28:Gotin nick :)
26
1
 
1
 
! Отговори
МЪЖ преди 13 години
Не си права, поне в моя случай не :). Майтап да става - кво ти пука.
25
0
 
13
 
! Отговори
чалго -умри мъ преди 13 години
Това го знае всяка кранистка трети разряд....!!!
24
0
 
0
 
! Отговори
Аз Казах! преди 13 години
до 10 , брао бат!
23
3
 
2
 
! Отговори
Темерут преди 13 години
Британските учени работят в тясно сътрудничество с учените от Магаданския институт!
22
4
 
10
 
! Отговори
444 преди 13 години
Коментарите под статията са пълни с комплексари, които са виждали жена само на снимка!
21
7
 
7
 
! Отговори
Темерут преди 13 години
Прагът на поносимост на болка е различен при всеки човек, няма жена, няма мъж... Това изследване е глупост! Но те британските учени са пословични с откритията си... Кога, даден човек надхвърля прага си на поносимост към болката? Ами, когато изгуби съзнание от шока, предизвикан от болката. Иначе, жените повече реват, и това е всеизвестен факт, който е доказан многократно.
20
3
 
2
 
! Отговори
Васко преди 13 години
Кой ли дава пари за такива откровено безмислени "изследвания"? Свършиха ли "лошите" болести , та се занимавате с глупости?
19
15
 
2
 
! Отговори
9-ти блок преди 13 години
Човекът е човек, когато е на път, жената е жена когато я...Боли - не боли - това е положението.
18
17
 
6
 
! Отговори
МЪЖ преди 13 години
Интересен факт: жените се подлагат на всякакви болезнени козметични процедури - от скубане на мигли през епилация и кола маска до ботокс и уголемяване на бюста, а не дават на мъжете си да правят *** секс с тях, защото боляло.Не намирате ли това за странно, мили дами?

Спонсорирани публикации