Пуснаха сигнал срещу "Ергенът" за сексизъм

СЕМ е установил дискриминация по признак възраст
28 май 2024 16:45, Нели Христова
82
Пуснаха сигнал срещу "Ергенът" за сексизъм
Снимка: БГНЕС

Съветът за електронни медии (СЕМ) е сезирал Комисията за защита от дискриминацията (КЗД) заради "дискриминационно съдържание по признак "възраст" в "Ергенът".

До казуса се е стигнало, след като българска платформа за подкрепа на жените, е изпратила сигнал за "отявления сексизъм и дискриминация, основана на пола, в хитовото предаване "Ергенът" и с искане предаването да бъде спряно от ефир." Според сигнала "отношението и третирането на мъжете и жените в предаването "Ергенът" е различно, неравноправно и дискриминиращо, което освен всичко останало, е обявено от българското законодателство като незаконно."

Според тях "сюжетът е базиран на участието на "перфектен ерген", чиито качества са прецизирани до най-малкия детайл и куп девойки, подбрани с външност и качества, които предизвикват по-скоро скандал, критики и упреци от широката аудитория, което е и търсеният ефект."

В сигнала се посочва още, че "момичетата са подложени на жестоки, нецензурни и уронващи достойнството и доброто им име, като много от участничките рухнаха емоционално, други загубиха работата си, защото работодателите им сметнаха, че са уронили репутацията на фирмата, в която работят. Форматът е пример за жесток сексизъм, чрез който се подстрекава езика на омразата в интернет и социалните мрежи."

Според платформата "освен че е в разрез с Националната стратегия за равнопоставеността между половете, "Ергенът" нарушава чл. 17 т. А от Закона за радиото и телевизията, който се отнася до предавания, които могат да увредят физическото, психическото и нравственото развитие на децата, защото предаването се излъчва по националната телевизия в позволен за децата часови диапазон."

СЕМ също е отчел дискриминация по признак възраст и е сезирал Комисията за защита от дискриминация. СЕМ обаче не можел да спре предаването, въпреки желанието на подателите на сигнала.

На финала на третия сезон на "Ергенът" Александър Младенов, който трябваше да си избере жена, отказа с видео и на двете финалистки. След като майка му го убеди, че са възрастни за него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
2
 
! Отговори
ха, ха преди 1 месец
Алек направо за орден Стара планина,че издържа два месеца на атаките на психодиспансера които му вкара продукцията.Толкова много психически нестабилни и пошли женчета трудно се изтърпяват.Дано поне е взел добър хонорар.
66
0
 
2
 
! Отговори
ами, преди 1 месец
СЕМ да глоби продуцентите,сценаристите и режисьорите на предаването защото единствено техен е замисъла млади срещу стари.Видя се още от подбраните кандидатки и темите за скандалите които те задаваха.Нарочно избраха 28 г. ерген а му набутаха доста по-възрастни от него жени.Имаше и една 44 г.Младите пък бяха с чалгарски манталитет т.е изгубени души.
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Насила са ги накарали момите да участват. Под дулото на пистолет, базука, два гранатомета, джобно ножче за респект и канче , девойките пищейки, са влезли в имението.Там пак насила им даваха да ядът,пият и веселят. Е,последното не беше баш така, но признайте ,че поне си показаха "интелекта" и силиконите. Вероятно и насила са подписали договорите си
64
5
 
2
 
! Отговори
Мен преди 1 месец
Това предаване е унизително за жените ! Тоя трябва да бъде съден за подигравките към тях ! Ние Българите обичаме да се смеем на чужд гръб ,но унижението което изпитаха последните две жени е недопустимо !!!
63
3
 
2
 
! Отговори
Мухаха преди 1 месец
СЕМкаджиите ша направят това предаване Велико.... Очакваме следващия сезон с 68 годишен стар ерген с развит бизнес за продаване на печено семе от ромски произход и разнобразни кандидатки. С наднормено тегло, криви зъби и квадратни краттуни. Няколко от етноса , няколко ултра феминистки и представителки на третия пол , както и няколко мъже самоопределили се като жени.... Ще бъде интересно. Продавачите на торбички за повръщщане ще станат милиардери до края на сезона. Ура.
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Семейна черта?
61
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Подигравка с чувствата!
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Обидно и подсъдно!
59
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Твърде много ефирно време за тази глупост. Един час е напълно достатъчен за чуждите драми, режисирани предварително и платени разбира се.
58
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То кое му е наред на това предаване. Може да писнат всички, участвали в него по една или друга причина. Да си бяха казали нещата директно, нямаше да има проблем сега.
57
4
 
5
 
! Отговори
1984 преди 1 месец
Естественото с което мога да се съглася е че това не е предаване за "детския" часови пояс. Всичко друго е обяснено и подписано в договори; също така никъде не пише че е научно-образователно предаване. Невероятно е как с толкова много разнообразие светът става все по-сив.
56
1
 
9
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 1 месец
Кандидатките щяха да се избият една друга, а той избра мамчето си накрая хаха. Но според мен предаването наистина е нагласено защото нито един от ергените до сега не създаде връзка накрая.
55
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много се впечатлих как половината се влюбиха от раз.
54
1
 
10
 
! Отговори
Сам се смее на вица преди 1 месец
На никой не му пука забавно ли ни е, продуцентите смучат държавна пара и се лиготят едни и същи дупедавци. Сами си ръкопляскат, сами си се хвалят, сами си избират жури да ги избере тях, така или иначе няма кой да ги гледа или да им спре кранчето.
53
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това шоу в България е нагласено. Има си сценарии, които е написан предварително и се следва от участниците.Най-добре е да се излъчва американската версия на това шоу.
52
2
 
14
 
! Отговори
Да бе да преди 1 месец
Предаването виновно че кукувиците си показаха цялата дивотия.
51
3
 
16
 
! Отговори
Ddd преди 1 месец
Има и расова дискриминация, защо в предаването не участват африканки, мексиканки, китайки и индианки. Расисти брат. Дано тия от женското сдружение разберат сарказма ми. А дано ама надали.
50
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
" Ергенът" дава пример как един куп жени трябва да СЕ БОРЯТ, БИЯТ, МАНИПУЛИРАТ, МАМЯТ И КЛЮКАРЯТ, за да се докопат до мъж!!! С една дума - нямат никаква друга цел в живота, освен да се омъжат! А в днешните времена това въобще не е така - жените имат избор, слава Богу! Второ - целуването с всяка една ПРЕНАСЯ бактерии от една уста в друга. Нито е хигиенично, нито препоръчително - пренасят се доста зарази по този начин. Както и по другия.
49
1
 
18
 
! Отговори
Истина преди 1 месец
e то има и полова дискриминация, защо ергенът да не си избере мъж.... няма ли да има сигнал, че кандидатките са само жени.... никаква толерантност към толерастите ....
48
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не гледах предаването,но доколкото разбрах е имало над 15 кандидатки за тоя ерген.И от всички тях той оставя на финала една с 10 години по-дърта и една с дете.Та да има повод да се оправдае защо не е избрал никоя.А със сигурност е имало и моми,които са по-млади или на близка до него възраст. Наистина поведение на льольо.Един мъж не постъпва така.