"Грозните" плодове и зеленчуци имат 1/3 отстъпка в цената

Франция е против правилата на ЕС да се продават само прави краставици
6 авг 2014 11:58,
17
"Грозните" плодове и зеленчуци имат 1/3 отстъпка в цената
Снимка: Архив Reuters

След като Европейският съюз наложи стриктни правила как на пазара да се предлагат само красиви прави краставици, Франция е решила да научи европейците как да обикнат и "грозните" плодове и зеленчуци, пише в. "Дейли мейл".

За тази цел една от най-големите вериги супермакети във Франция - Intermarche, е въвела специални щандове, на които предлага "грозни" според брюкселските норми плодове и зеленчуци с една трета отстъпка в цената, в сравнение с "красивата" стока.

Иначе на вкус дискриминираните ябълки, с малко по-сплескана форма, черешите с по-блед цвят, кривите краставици и морковите "с два крака" с нищо не се отличават от "перфектните" си аналози.

Инициативата за "Грозните плодове и зеленчуци" има за цел да се пребори с поголовното разхищение на тези стоки. Тя намери чудесен отклик сред френските купувачи. В рамките на първите два дни от кампанията веригата продаде 1,2 тона плодове и зеленчуци с "нерегламентирана" форма.

За да докаже, че стоката си струва, "Intermarche" предлага на купувачите фрешове и супи от "неправилни" плодове и зеленчуци, за най-голяма радост на потребителите.

Всяка година във Франция на боклука отиват милиони тонове плодове и зеленчуци с несъвършен търговски вид. Успоредно с кампанията за реабилитиране на "грозниците" в супермаркетите на споменатата френска верига бяха организирани при голям успех фотоизложби на "Грозни моркови", на "Смешни картофи", на "Несполучили лимони", и на "Обезобразени тиквички".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Гост преди 9 години
Виц:На опашката за краставици една жена казва: - Изтеглете ми дълги, тънки краставици.Другата: - На мене ми сложете къси, дебели краставици.А третата рекла: - На мене ми сложете какви да е, аз ще ги ям...
9
0
 
9
 
! Отговори
Боил преди 9 години
До Анонимен Nr.3,колега прдлагам ти да отидеш на добър лекар и да провериш дали единствената ти мозъчна гънка не е крива в резултат на някакво излъчване.Краставиците и доматите от дворът на Баба и Дядо бяха криви и напукани,но невероятно вкусни.Предполагам че са се изкривили и напукали от слънчевият вятър който вее в тъпата ти кратуна.Не ес обиждай ,а погледни истината и я приеми може да ти олекне да живееш.Прави краставици,мооркови и кръгли домати са= на ГМО
8
0
 
7
 
! Отговори
циника преди 9 години
нормално французойките да нямат нищо против кривите краставици - те знаят как да се справят с всяка една краставица. Виж, задръстените германки не могат с други, освен с прави...
7
1
 
15
 
! Отговори
До номер 3 преди 9 години
Да ти кажа чесно, тъпо парче си ти. Няма как да отгледаш абсолютно права краставица или перфектно кръгъл домат/ябълка и т.н.В повечето случаи са с "неправилна" форма. Дори т***ците не са еднакви (ама ся дай да ти отрежем единия, че не е с "правилен" и не е с търговски вид)Но, учените са измислили начин да се получават зеленчуците сравнително такива каквито ги искат по ЕС директива, а именно - ГМО.Това ядеш ти когато си купуваш идеално прави краставици - смес от различни ***,но пък има вид
6
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е то това са истинските зеленчуци. На село доматите са винаги цепнати, жълти от слънцето на места и несиметрични. Но вкусът е неповторим! А пластмасовите, генетични *** които предлага и яде Европа са просто отврат. Това беше най-малоумното правило, което измислиха евродепутатите и не знам как още не са го разкарали.
5
1
 
21
 
! Отговори
До коментар 3 преди 9 години
Радиацията е влязла в главата ВИ. Имате ли идея, от растениевъдство изобщо?И как някой някога може да си помисли, че защото ЕС е приел някакви закони то растенията ще започнат да плододават плодове само с правилната форма? И дали точно тези които го правят не са генно модифицирани за да издържат на траспорт и болести, че и да дават повече продукция?
4
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вие нищо не разбирате - За ЕС е важно кокошките да са щастливи, прасетата да ритат топка вие да живеете икономично - сиреч къпи се рядко, стой на тъмно и.т.н. Това са европейските ценности!
3
38
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия "грозни" зеленчуци не случайно са "грозни". Това са плодове и зеленчуци мутанти. Не бих ял такива, просто защото явно са станали такива, благодарение на радиацията. Не е случайно, че имат необичайна форма. Жалко е че хората не осъзнават това и си купуват всякакви плодове и зеленчуци. Коментари 1 и 2 могат да пишат колкото си искат в тяхна подкрепа, но факта си е факт - тези зеленчуци и плодове освен, че имат необичайна форма и нещо друго не им е в ред щом имат такава форма.
2
2
 
36
 
! Отговори
5ко преди 9 години
Пластмасов домат с перфектна форма или крива краставица.Вие избирате!
1
2
 
41
 
! Отговори
Норми преди 9 години
Това с външния вид на зеленчуците е една огромна тъпотия.А какво ЕС ще направи по отношение на вкуса им? Като пластмасови домати например...

Спонсорирани публикации