Как правилно да съхраняваме доматите

Доматите са богати на витамин С
10
Как правилно да съхраняваме доматите
Снимка: istock

Доматите са любим зеленчук, който омагьосва небцето с киселата си сладост. Кой не обича хрупкави, сочни, леко сладки домати с кисела нотка, които правят всяко ястие и салата превъзходни.

Доматите обаче са сравнително нетрайни. Онова, което повечето хора правят, за да ги съхранят за по-дълго, е да ги сложат в хладилника. Това е и една от най-големите грешки в съхранението на доматите.

Според фермера Матю Кестерсън, който в интервю пред realsimple.com споделя опита си в съхранението на доматите, този прекрасен зеленчук не трябва да се слага в хладилник.

Охлаждането стопира процесите на зреене на домата. Ако сте купили почти узрял домат, който се нуждае от още малко време, за да узрее напълно, той изисква топлина и светлина. Слагането му в хладилника блокира тези процеси.

Ако сте си купили напълно узрели домати, отново не ги слагайте в хладилника, защото това намалява ензимната им активност, нарушава текстурата и цвета им, може да навреди и на вкусовите им качества.

Забавянето на ензимната активност на зрелите домати може да влоши вкуса им и това да се отрази на ястията и възприятията ви. Ако все пак сте държали домата в хладилника е добре да го извадите за няколко часа или денонощие оттам, преди да го консумирате. Топлината в помещението ще активира отново до известна степен ензимите на домата и ще възвърне вкусовите му качества.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 

10
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Отговор преди 1 месец
До Анонимен 1 Тиква се съхранява на избори.Печели и ръководи.
8
1
 
4
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 месец
В Кауфланд знаят как се съхраняват домати. Я какви са хубави...
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До къде стигнахме англичанин или северно американец да обяснява на българите за домати!Българите които разнесоха пипер и домати по Европа чрез градинарите в Средновековието ( напр. в Унгария) получават сега съвети!Помислете сами какво е паденито - абсолютно сринат народ! Опитайте да обясните на един сицилианец как се прави пица! Събуждане в другия свят е гарантирано - с олово някъде по тялото или в главата!
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз пък всичкото зеленчук държа в хладилника - иначе трябва да губя време да пазарувам всеки ден, а не веднъж в седмицата.
5
0
 
4
 
! Отговори
Кетчуп преди 1 месец
Най-важното при съхранението на доматите, е да не ги клатите.
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще си ги съхранявам както ми е кеф на мене.Защото ще си ги ям аз
3
4
 
4
 
! Отговори
Домат комат преди 1 месец
Такава дива простотия не бях чел!!!От де ги извади тез глупусту мъ булка?Оти статиятъ я пълнъ су гряжки..Няма едно правилно граматично изречение!
2
2
 
5
 
! Отговори
производител преди 1 месец
тия домати дето ги ядете имат трайност по няколко месеца , така че
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Статията трябва да е озаглавена: " Как да не съхраняваме домати".А как най-добре да бъдат съхранени и запазени за по дълго време, нищо не е казано!Случайно статия как да съхраним тиква имате ли?