Академията е опорочена, не музикална

Рут се самоубива ритуално
Обновена: 24 окт 2013 14:16 | 23 окт 2013 11:34, Александър Попов
90
Академията е опорочена, не музикална
Снимка: Булфото

Не е лесно да се отразява формат като "Музикална академия". Преди старта продуцентите обещаха, че музиката ще бъде водеща, камерите ще следят участниците как репетират, как се готвят за концерти, за какви хореографии ще харчат своите пари. Концепцията да има музикален сблъсък между поколенията изглеждаше интригуваща. Всичко обаче отиде по дяволите. Зрителите отново стават свидетели на едно махленско шоу, в което всеки си "го мери" и ни занимава със собствения си егоцентризъм.

Хубавото е, че имаме възможност да сравняваме световните формати с българските, за да не бъдем после обвинявани, че сме черногледи, не обичаме родното и подобни клишета. Навсякъде има спорове, навлизане повече в личния живот на участниците, но присъства уважението. Уважение, което певци и жури от няколко поколения показаха, че го нямат.

Снощи зрителите станаха свидетели на поредните грозни сблъсъци. Само за статистиката - състезанието напусна Криско. Или по-скоро - отърва се. Защото по време на елиминации музикалната надпревара се превърна в междуличностна. За пореден път станахме свидетели на грозен сблъсък между Рут Колева и Здравко.

И двамата не разбраха, че никой не печели от тяхното надвикване кой е жури, кой е прав, кой има право да оценява и кой пред колко души пее.

Здравко не е звезда, няма и да бъде. Не защото не е постигнал достатъчно, а заради манталитета. Ако беше звезда, щеше да бъде в помощ на по-младите си колеги дори от позицията на жури, можеше да демонстрира поносимост към новото поколение и да бъде част от основата на моста в българската музика. Вместо това той се превърна в някакъв Дон Кихот, който громи всички, които не са на неговото мнение. Създаде си закономерно образа на галеник на соца, без да съзнава, че вече няма Музикална дирекция и привилегиите. Има музикален пазар, който се определя от публиката. Ако си добър, си в играта. С надменност изградена от минали епохи можеш само да станеш смешен.

Кичка също се изложи вчера с една реплика - "Кое е това момиче Рут Колева, че не я познавам?". Ами Кичке, не си длъжна да познаваш всички, но трябва да си наясно, че и ти не говориш почти нищо на цяло едно поколение. Но можеше да покажеш уважение и със сигурност щеше да има доста млади хора, които да се поинтересуват от творчеството ти. 

Към ритуално музикално и имиджово самоубийство върви и Рут Колева, която уж трябваше да бъде ментор в шоуто, но в крайна сметка се превърна в главен герой. Главен герой на измислена и махленска сапунка. И тя като Здравко е тръгнала с рогата напред и мисли, че може да гази. Но е хубаво да осъзнае от пиедестала на какво?

Нито е направила кой знае колко в кариерата досега у нас, нито е постигнала успехите на тези, които критикува. Голяма част от зрителите я опознаха повече покрай "Къртицата", а там не пееше. Стана популярна с измислен или не аборт, нелицеприятни нападки с бившето си гадже и т.н.

Завръщането на Петя Буюклиева на елиминациите като гост пък само показа, че е най-добре да осребрява песента "Жена на всички времена" и да не ни занимава с особата си. То не бе оплакване, то не бе чудо. А и защо си мисли, че ще спечели симпатии, като занимава публиката кой повръщал в репетиционната?

С неизпълненото обещание от Иван и Андрей "Музикална академия" доказа, че музиката е по-скоро фон. И се представя на зрителя поредният сеир. Може би е неподходяща формулата за поколенията, но не като замисъл, а заради участниците.

По начина, по който си проси уважение, журито олекна. Ако си тежеше на място, щеше да бъде изслушвано и уважавано. Престрелките между него, ментори и певци принизиха Академията до един музикален Big Brother, а уж целта не била такава. Когато трябва да чуем компетентно мнение за нечие изпълнение, ставаме свидетели кой кого би допуснал до леглото си, кой е по-велик, кой е гей и кой не, кой има право да говори. Наслушахме се на стари и млади, но не разбрахме кой може да пее и кой не и защо от устата на някой специалист. На преден план излязоха лицемерието, пошлостта и нарцисизмът. Нивото на шоуто стана твърде ниско и със сигурност обижда зрителите, които искат да слушат българска музика и световни хитове, поднесена от български изпълнители.

Непрекъснато ни натякват, че нещо, като не ти хареса - сменяш канала. Много ми се иска и аз да го направя, а на аутокюто на мониторите на участниците в "Музикална академия" да светне въпросът "Вие хора на културата и изкуството ли сте?". Цък...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тази простотия да спре да дои бедния *** народно
65
0
 
50
 
! Отговори
Българан преди 10 години
иван и андрей са *** , но си мислят че това е готино пък и им носи много пари!жалки продължители на опростачването на младите хора след пионера слави!
64
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
абе тая Рут нали беше обратна.
63
3
 
4
 
! Отговори
защо? преди 10 години
оповръщана си беше добре, защо цензурирате човека?
62
5
 
10
 
! Отговори
зрител преди 10 години
Супер е че двамата ентосиасти си изкарват парите с интриги ама май само те си вярват вече.Станаха досаднаи и нагли.Тоз дет ги пусна да ги спира вече!
61
0
 
51
 
! Отговори
boy преди 10 години
Малоумно "предаване" с малоумно жури и много противни водещи... Жалък напън на ТВ7
60
1
 
3
 
! Отговори
AIMILIVS преди 10 години
@ Анонимен , аз пък ти чета коментара и виждам един преуспял на приказки и стойки *** , щом хората са я запомнили тая с циците около наркоманчета и не с музиката си напрви сам математиката колко струва като певица.
59
16
 
41
 
! Отговори
Аз преди 10 години
Рут Колева е мега гнусна. Уж пее, но само се води...много е зле. и от кога стана "жури"???? Иван и Андрей я лансират във второ свое предаване...ужасна е....
58
20
 
43
 
! Отговори
Иван преди 10 години
Тази Рут е чучелото на своето поколение...Жалка,злобна,бездарна.
57
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
те ся другарите са пак на власт и ни пробутват разни кички, здравковци и лиленца...стари чанти от 40 г ...скоро и техните фенове ще са на оня свят
56
2
 
8
 
! Отговори
анон преди 10 години
До Анонимен 47Забрави да добавиш - деца на апаратчици, успели да видят какво предстои доста преди обикновените хора, информацията е била ценна, както и сега
55
8
 
9
 
! Отговори
До автора на статият преди 10 години
Г-н Попов, статията Ви е компилация от най-смислените коментари от фейсбук страницата на Музикална академия... С разликата, че е изключително нескопосано представена... Най-добре да бяхте използвали директно цитати от там....
54
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ТРИ ЧЕТИРИ ТЕЛЕВИЗИИ,СА ПЕРМАНЕНТНО ОПРОСТАЧЕНИ. КАКВО ПЕЧЕЛЯТ ОТ ТОВА, ЧЕ ПО ЕДНО И СЪЩО ВРЕМЕ, ГОТВЯТ, МУЗИКАЛНИ ИЗЯВИ,ХУМОР, НОВИНИ,СПОРНИ МЕРОПРИЯТИЯ . КОЙ ИМ КАЗА ,ЧЕ СЕ КОНКУРИРАТ,КАТО ДАЖЕ СЕ ДЕБНАТ ДА ПУСКАТ РЕКЛАМИТЕ ПО ЕДНО И СЪЩО ВРЕМЕ.ДО ТАКАВА СТЕПЕН МУ ПИСВА НА БЪЛГАРИНА ОТ ВОДЕЩИ И СЛУЧАЙНИ ЛИЧНОСТИ В ЕФИРИТЕ,ЧЕ ЗАПОЧВАТ ДА ЧЕТАТ КНИГИ,ВМЕСТО ДА ГЛЕДАТ ТЕЛЕВИЗИИ.
53
10
 
21
 
! Отговори
Йосиф Кобзон преди 10 години
Това момиче, дето си е обезобразило тялото с татуировки, кое е?
52
2
 
27
 
! Отговори
д преди 10 години
Извикайте надрусаните дилърчета от София-Запад да съблекат журито и участниците! После закривай!
51
2
 
12
 
! Отговори
sergo преди 10 години
Може да прозвучи тривиално, ама вярно като чета от време на време такива неща си мисля че добре правя че грам не гледам вече БГ телевизия. Освен мачовете разбира се и 1-2 БГ сериала - под прикритие и 4та власт :) Но ми е мъчно, че явно има бая хора дето ги гледат тези предавания а вече всички такива са само *** саир.
50
7
 
49
 
! Отговори
Tyler Durden 69 преди 10 години
До ГрацианиСтенли е правил музика, която за разлика от почти всички други изпълнители е била на нивото на световно известните изпълнители по това време! Другите, почти всички са правили музика, която е била годна за консумация единствено в България и Русия! Става въпрос за така наречената българска естрада! Много хейт ще изям, но за мен тази музика няма особено голяма стойност Не говоря за истинските рок, ню уейв и други такива групи!
49
2
 
15
 
! Отговори
мабусе преди 10 години
До IvayloЕвала братле.Може да добавя само,че от всичко това печелят само Господари на ефира.
48
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Niakoiабе някой ли си къв си въпреки че по коментара ти не личи много много да си някой,глей ся...това че са те гледали 750 000 пъти в ютуб не означава нищо.те и икебаната са я гледали сигурно мн повече ама...по твойта логика всеки който е гледан в ютуб повече от 5 пъти е звезда и има талант така ли?!!!!!?....че то аз утре ше се из*а,ще го сготвя с боб,ще го дам на баба ми да го изяде и после ще го кача в ютуб-а...гарантирам ти че ще имам мн повече гледания от ъпсурт.
47
0
 
40
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Стига вече с тези академии, айдъли и сървайвъри! От години вече не ги гледаме, защото са пошли! Истината е, че има голям наплив на "водещи" в телевизиите! Писна ни вече, на нас зрителите! Няма нормална телевизия след 20.00 ч. Не ви гледаме, а ние си водете каквото искате!