Що е то интелектуална собственост? Звезди и юристи в училищата

Проектът стартира в 5 училища в София
26 ное 2018 10:37, Александър Попов
8
Що е то интелектуална собственост? Звезди и юристи в училищата
Снимка: БАМП

Колко важно е да променим нагласата, че изкуството не е хоби, а средство за препитание за огромен брой хора? Колко време и средства се инвестират в една идея, за да може тя да се развие до готова песен, картина или фотоизложба? Защо в България е масово схващането, че когато един продукт е нематериален, то той ни се полага за безплатно ползване?

Това са част от въпросите, на които  Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП) ще даде отговор в кампанията си "В час по интелектуална собственост". Тя е насочена към бъдещите творци на България - възпитаниците на училищата по изкуствата към Министерство на културата, а посланици на идеята за стойността на творческия продукт ще бъдат част от най-популярните бг изпълнители и продуценти, текстописци, композитори и юристи.

На среща с директорите на избраните училища и експерти по авторско право в Министерство на културата председателят на Управителния съвет на БАМП Станислава Армутлиева и изпълнителният директор на БАМП Ина Килева представиха концепцията за образователния проект "В час по интелектуална собственост".

"Училищата по изкуствата са най-добрият пръв адрес за стартирането на откровен, компетентен, но и интересен за младите хора разговор за правата върху интелектуална собственост и същността на творческия процес, тъй като именно там се раждат бъдещите творци на България. Усилията, средствата, времето, емоцията и труда на много и най-различни хора, които стоят зад всеки готов творчески продукт и неговата реализация ще са център на влизането в час в училищата по изкуствата! Осъзнаването на собствените права, както и културата на уважение към правата на другите е ключов момент за всеки творец", сподели Армутлиева.

В същността си инициираният от БАМП час по интелектуална собственост ще бъде комбинация от образователна дискусия и разказ за създаването на конкретни творчески проекти. 

Любими артисти от поп и хип-хоп сцената ще споделят лични истории около създаването на най-големите си хитове, както и позицията си за защитата на техните права. Заедно с тях в час по  интелектуална собственост ще влязат продуценти и юристи.    

Стартът на кампанията "В час по интелектуална собственост" е заложен за февруари 2019 г., като в началния си етап тя ще обхване Музикалното училище, гимназията по приложни изкуства, гимназията за древни езици и култура, професионалната гимназия по полиграфия и фотография, и училището по изящни изкуства на територията на София. В по-късната си фаза проектът ще се развие и в национален мащаб.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
4
 
! Отговори
А, не така! преди 5 години
Богдан Томов. Сетих се накрая за името на този клоун, който искал задължително излъчване на българска музика със закон. Богдан Томов! Ти да видиш!
7
1
 
5
 
! Отговори
Ко? Не! преди 5 години
Тия живеят в комунизма още. Абе ей, светът се глобализира. Музикантът, артистът няма никакъв проблем да получи световно признание. Има youtub. Има сума платформи за всякакви изкуства. Които плащат. Кои сте вие, че да цуцате пари от мен за нещо, което е качено в платформите от самия автор или продуцент?! Кадърните печелят. Южнокорейски *** стана мултимилионер от нелепия му танц. И без вас. Вие за изгорелите пари в КТБ споделете.
6
2
 
5
 
! Отговори
А, не така! преди 5 години
Уважаеми БАМП, не така моля! Не така! Къде е каталогът, публично достъпен с ваши автори, изпълнители, продуценти и т.н. ? КЪДЕ ?! Аз лично, не искам да излъчвам техни произведения в моята медия. НЕ ИСКАМ !!! А на въпросите ми отговаряте: "Цялата музикална продукция се покрива от нашата организация" ?!?! Сериозно ли? Защото аз имам подписани декларации за съгласие за излъчване от най великите български групи и изпълнители. И там не са Мариана Попова, Дани Милев или Тома не го помня.
5
1
 
5
 
! Отговори
...и в бъдеще апашът преди 5 години
ще остане в историята на науката като пръв автор, който е формулирал въпросната тема и е постигнал резултати при разработването й. макар че, след "дърводелската" статия с крадените материали, той може дори и ред повече да не публикува по тази тема.Но, за съжаление, в БАН и в някои катедри се действа така и това в повечето случаи минава безнаказано. Пък и за каква санкция може да става въпрос, след като ти все още не си публикувал нещо по въпроса? Крадецът ще го одумват, но на него не му пука!
4
2
 
7
 
! Отговори
Препатено преди 5 години
По същата причина, на научни конференции у нас хората вече не четат доклади, отразяващи етапи от работата им по някоя тема. Защото преди още да си завършил цялото изследване, някой вече ти е откраднал и идеята, и първите изводи, които ти наивно си съобщил на научен форум, нали това е един от начините да отчетеш какво си свършил през даден период?Крадецът ще публикува "дърводелска" статия с откраднатото, защо не познава цялата ти работа, но ти ще си длъжен в последствие да го цитираш и него ще..
3
2
 
10
 
! Отговори
Инициативата е добра преди 5 години
Но защото експертите по авторско право не обиколят също институтите на БАН и факултетите на висшите учебнизаведения?Общоизвестна тайна е - поне в средите на "учените" и на университетските преподаватели, че всеки, който е над теб в йерархията, може да публикува от свое име твоята дисертация, дори и след като тя е вече обсъдената на секционно заседание и насочена към защита. Леко променя увода и докато ти стигнеш до журито, той вече я е публикувал като своя монография. Примери не липсват!
2
1
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Кога наглите крадци от ФСБ ще платят на Ле Орме?
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като е собcтвеност да я облагат с данъци.