Дизи Раскал: Ние сме измислили английския

Най-проспериращият млад рапър на Англия отговаря на няколко въпроса на Dnes.bg
11 юли 2006 14:41,
Дизи Раскал: Ние сме измислили английския
Dizzee Rascal е едно от най-известните имена на британската, а и на световната хип-хоп сцена. Снимка: Мatador Records
Да кажеш, че Дизи Раскал (Dizzee Rascal) е сред най-свежите попълнения в английския хип-хоп е твърде слабо за това, което прави той като музика. Въобще английският хип хоп в негово лице отвява всички представи за рап, които имаме от американските му събратя.

Отгледан от самотна майка в предградията на източен Лондон, Дилън Милс не обича училището и често сменя класовете, а учителките непрекъснато му разправят, че е калпазанин и разбойник. Това става толкова често, че дори му става и прякор (rascal от англ. – разбойник, калпазанин, пакостник).

За щастие един от учителите му забелязва таланта му в рапирането и го окуражава да се занимава повече с музика. Първата му песен I Luv U си пробива път до 29-то място в британския чарт, а последвалата Fix Up, Look Sharp влиза директно на 17-то.

Освен това Дизи въобще не се притеснява да си признае, че успехът и парите са най-голямата му мотивация. Хващаме Дизи малко след лайфа му на главната сцена в EXIT, за да отговори на няколко бързи въпроса.

Какво мислиш за това шоу?

Това е един от най-яките концерти, които съм правил. В началото бях малко несигурен, защото нямаше много хора, но щом излязох на сцената изведнъж всичко отпред се напълни.

Ти си може би най-младият изпълнител печелил наградата Mercury. Как се чувстваш? Оценяваш ли я или ти е все едно?

Наистина доста млад спечелих тази награда и тогава не го разбирах съвсем. Не знаех какво означава точно. Но сега съм много доволен, тъй като това е необикновенна награда. Не е като другите музикални статуетки. Тя наистина се дава за артистични качества. Освен това, до онзи момент не бях получавал никакво внимание от медиите и всичко се случи буквално за часове.

Харесваш ли американските изпълнители?

Да, слушам доста щатски хип-хоп. Харесвам много Foundation.

А кои английски изпълнители подкрепяш?

Всички момчета от лейбъла ми Dirtee Stank. Направих специално този лейбъл, за да помагам на млади изпълнители, които имат талант. Много си падам и по Class A. Сериозна група от Лестър.

В америка рапърите се делят на Ийст коуст и Уест коуст. В Англия имате ли подобни рап-войни?

Не точно. Може да се каже, че има някакво едва забележимо разделение на Лондон и другите, но това е толкова минимално, пък и едва ли прави голямо впечатление. Не, нямаме такива вражди. В Англия сцената е доста по-сплотена.

Има ли нещо специфично за английския хип-хоп. Нещо толкова специфично, както е  враждата в Америка например?

Акцента. Само британците могат да правят британски хип-хоп. Наистина и американците говорят английски, но все пак ние сме го измислили този език.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание