Борисов се срещна с Рут Колева, музикантите - с по 5 минимални заплати

Правителството отпуска 4 267 000 лв. за музикалните творци на свободна практика
6 мар 2021 11:05, Петя Славова
213
Борисов се срещна с Рут Колева, музикантите - с по 5 минимални заплати
Снимка: Правителствена пресслужба

След отвореното писмо на Рут Колева до премиера Бойко Борисов, правителството реши да подпомогне с по 5 минимални работни заплати и осигурителните вноски към тях всеки един от музикалните творци на свободна практика у нас като еднократна помощ в условията на пандемията.

Това означава, че около 1000 музиканти ще получат 4350 лева (3250 лева плюс 1100 лева осигуровки) като за целта са предвидени 4 267 000 лева.

Още по темата

Средствата ще бъдат осигурени от Министерския съвет още следващата седмица пое ангажимент премиерът Бойко Борисов на среща с Рут Koлева, Орлин Павлов, Росен Ватев и Марина Василева, които представиха исканията на музикалните творци на свободна практика в България. 

Обезщетението се отпуска за периода на пандемията, в който музикалният бранш е преживял най-сериозни загуби. Министър-председателят Бойко Борисов увери присъстващите музиканти, че се работи по изготвяне на механизъм за компенсиране в условията на коронавируса, който е възложен за изпълнение на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева.

По време на срещата бяха поставени и други основни искания на музикалния сектор – промяна на Закона за радиото и телевизията, в който да се заложи задължителна квота за излъчване на българска музика като условие за получаване на лиценз и създаване на професионален регистър на музикалния сектор.

Относно изготвянето на регистър на изпълнителите от музикалния бранш премиерът Борисов коментира, че това е задача, която трябва да се изпълни съвместно от министъра на културата и самите музикални изпълнители.

Министър-председателят подчерта, че ще бъде създадена задължителна квота за излъчване на национална музика в българските държавни и частни радиа като това ще бъде заложено за изпълнение при следващ управленски мандат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Виж ти. Рут Колева всъщност какво работи?
56
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В такива моменти ( а те са все по-често ) ме е срам че съм българин.
55
3
 
29
 
! Отговори
Читател преди 3 години
Този ще остави държавата като изтръска чувал.С парите на грешниците които раздава за да си купи за пореден път бюлетини на следващите избори,простолюдието гледа но не вижда ,слуша но не чува,колко е дълбока подигравката с него.Няма по бедна държава в Европа от нашата. "Българи юнаци",като овчици се редят пред избирателните урни,за да "циментират"тяхното и дереджето на децата си. На простият като нашие народ,Господ и да иска,не може да му помогне!
54
1
 
40
 
! Отговори
V преди 3 години
Хората работят за 600 лв чисто и се чудят как да плащат сметки и да се издържат а тиквата краде от тия дето бачкат за 600 лв за да дава 4350 лв на тия лентяи .Няма думи. В САЩ за да не се краде от народа дават на всички по равно .Така наистина е помощ .А това което прави герб е да ограбва работещите заради лентяите .Нали като даваш само на някой ограбваш другите ???
53
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе нали така наречените "свободни " творци твърдяха:"Държавните пари ви правят несвободни"Що стана,че се наредихте и вие на копанката?
52
1
 
23
 
! Отговори
анархомазохист преди 3 години
Тоя раздава на който си поиска!Зора е да се спечелят изборите!И след това глей скок на цените!!!!
51
2
 
20
 
! Отговори
отвратен преди 3 години
Ами труженичките по магисралите ТИ , защо ги пренебрегваш ! Та те винаги гласуват за теб !!!
50
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А оная санитарка от Бургас спа под мост....
49
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички пострадали от пандемията самонаети лица трябва да получат помощ. Браво!
48
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Некадърни,алчни и безочливи!Просто нямам думи!Да бяха дали тези пари за бира и кебапчета в махалата преди изборите......!!!!
47
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки може да каже, че е талант на свободна практика.
46
3
 
22
 
! Отговори
††† преди 3 години
Пропагандната система на злото управляваща света скоро ще бъде изобличена и ще рухне. Преди изгрев е най-тъмно.
45
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очаквайте 2 нови хита на Рут птез март :1. Спасителю вожде дай още дай.2. Бочко ти сладък мочко.
44
1
 
35
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Ртут, ти и *** от 1000 лентяи около теб надминахте всякава граница на наглост. Поправи ме ако греша, но нито Германия е дала безвъзмездно 25 000 ? на Дитер Болен, нито САЩ са дали безвъзмездно 30 000$ на Саул Хъдзън.
43
6
 
19
 
! Отговори
Бойха Хрес Спасител преди 3 години
Ето така се прави, така се общува с Божеството: пише се писмо, отправя се молитва или се цалува ръка на администрацията и тя препредава вашето раболепие до мен! А, не като ония, сатанаиловци, дето ревея по площадите: "Бойко К...во". Бог поругаван, не бива! Когато Господ Бох не биде поругаван, Той дава, щедър е към тези дето го обичат с цялото си сърце и наказва жестоко, но справедливо грешниците! Моцарт умре в мизрея, но наште моцартки ще спася, Аз, Бойха, Господ Бох Ваш Вечен!
42
3
 
13
 
! Отговори
Музикант преди 3 години
Тази е пяла само " Интернационала" и " Партизан за бой се стяга" , а те не са музика !
41
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добър стимул за по добри предизборни песни.
40
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който от вас не е получил по 4350 лв не би трябвало да гласува за герб. Щото вие плащате на тия световно неизвестни ,,звезди,, Които нито песни вадят нито една зала могат да напълнят на частна основа .Без да плаща обществото .
39
2
 
19
 
! Отговори
капча преди 3 години
....бъде заложено за изпълнение при следващ управленски мандат." Този се кани да да е на власт още 1 мандат и на всичкото отгоре е сигурен в това.Това определено няма да се случи. По скоро ще получи мандат за затвора от колкото да управлява.
38
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
kak се определя кой е музикант на свободна практика и другото художници, циркови артисти, аниматори и други подобни за тях няма ли или музикантите са по хора примерно от мимовете