Бърз кредит, голям трик: "Уведомление просрочие" и се трупат такси

Фирмите за бързи кредити с нови начини да ощетяват клиенти
27 ное 2017 09:00,
40
Бърз кредит, голям трик: "Уведомление просрочие" и се трупат такси
Снимка: Dnes.bg

Фирмите за бързи кредити са намерили още начини да ощетяват своите клиенти, установи Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Един от по-новите трикове е, когато заемополучателят се забави с вноската само за ден, веднага да му се изпраща уведомление за просрочие и да му бъде начислена такса за известяването.

Още по темата

Някои компании продължават да подвеждат клиентите си за лихвените условия и не им разясняват колко точно пари трябва да върнат в края на договора, пише "Сега".

"Търговците трябва ясно да ви кажат, че ако примерно вземете 1000 лв., ще трябва да върнете 1500 лв. след шест месеца или след година", посочват от КЗК.

Друга порочна практика са неясните и обтекаеми формулировки, с които дружества объркват потребителите и ги поставят в риск. Такъв е случаят с изискването "потребителят да не влошава икономическото си положение".

Това на практика означава, че ако междувременно вземете друг заем или ви намалят заплатата, фирмата може да обяви кредита ви за предсрочно изискуем - въпреки че редовно си плащате вноските.

Друг пример за некоректна и недопустима уговорка е, че в случай на предсрочна изискуемост на заема лихвата се начислява за целия договорен период, а не само за времето, в който е изпълняван заемът.

В навечерието на Коледа и Нова година КЗП напомня на дружествата за бързи кредити, че са задължени да предоставят още преди отпускането на заема пълна и точна информация за всички условия и най-вече за сумата, която ще бъде дължима в края на периода, а на клиентите - да четат внимателно договора за заем, преди да го подпишат, а когато нещо не им е ясно или ги смущава, да се консултират с експерти.

Бързите кредити се радват на силен интерес през последните години. Вече втора поредна година те бележат двуцифрен ръст - през 2016 г. бе 15%, а до септември тази година е 11.3%.

Изтеглените бързи заеми вече са 2,7 млрд. лв., като 80% от тях са взети от домакинствата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 9И ти ако беше по-свестен, нямаше от какво да негодуваш от банките.Всеки си гледа бизнеса. Никой няма желание да се впуска в скъпи и продължителни съдебни дела, заради такива дето не могат да си правят сметката на харчлъците.
14
1
 
42
 
! Отговори
Тишо-бързия преди 6 години
Докато има будали, ще има и тарикати които да им прибират парите!
13
14
 
23
 
! Отговори
Банкянската баня преди 6 години
Лошо няма в бързите кредити, но хората трябва да си правят сметка като теглят. Да теглят разумно, само ако парите им трябват, иначе няма нужда. Българите напоследък забогатяват и се виждат с пари, затова и искат и кредити да вземат защото могат да си го позвоялт.
12
3
 
45
 
! Отговори
Тишо-бързия преди 6 години
Бърз кредит-само ако парите са въпрос на живот или смърт!
11
1
 
54
 
! Отговори
Веско преди 6 години
Що ли пък някой джурналист не се разрови кои са собствениците на тези фирми. Теглим бърз кредит и купуваме билети от "националната" лотария-гаранция за успех. Като взема властта ще забраня заблуждаващите реклами за финансово благополучие.
10
2
 
55
 
! Отговори
МУТРА преди 6 години
Бързите кредити са нещо страхотно! Взимате 1000 лева - връщате ми 10 000 ! :) Ако ли не - пращам Ви моите момчета и ми връщате 20 000. Заради пътните , където сте ги разкарвали. :).
9
5
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако банките бяха по-свестни , нямаше да трябва при нужда да търсиш лихвари.Отиваш и се почва : такса проучване, такса одобрение , такса за туй за онуй ; от едни 1000лв ти дават 700 .
8
27
 
20
 
! Отговори
Да на Бойко!!! преди 6 години
Бързите кредити са добро нещо, когато му потрябват пари на човек, ей го де е. Хората у нас вече живеят по-добре, въпреки лошото наследство, ето че ние вече сме европейска държава и скоро дори ще правим европредседателството, това е най-важното за нас.
7
3
 
32
 
! Отговори
МУТРАФОН преди 6 години
:) ... Идвайте ... идвайте при батко си за "бързи кредитчета" ........... За всекиго кЕ има ...... после обаче идва любимата ми част - ВРЪЩАНЕТО С 300 ПРОЦЕНТА ЛИХВА ...... :) ;) :) .... Така че .......... идвайте , бе ! ........... Не се стеснявайте ! ......... :) ;) :)
6
2
 
43
 
! Отговори
Циник до 5 преди 6 години
Хапе те главицата!Силно те хапе!В държава като България - кредитните институции са бетер бирници!За тях - закони няма!Как поне един пострадал - не ги осъди в Страсбург!Това което правят - е зловредно подвеждане на клиента с цел - лично забогатяване
5
34
 
22
 
! Отговори
гербист-столичан преди 6 години
Бързите кредити са добро нещо и за народа за да може да живее по-добре, и за икономиката за да се развива бизнеса ни. Това е аналог на масовото количествено облегчаване на запад, само че ние сме все още в борд, наследството е лошо при нас. Затова и разчитат хората на бързи кредити. Лошо няма, само условията да са ясни и да няма скрито покрито.
4
3
 
61
 
! Отговори
ИД преди 6 години
Никаква КЗП, само АК-47 лекува лихварите. Успешно, трайно и завинаги.
3
1
 
66
 
! Отговори
Трол Горянин преди 6 години
Ами лятото трябва до покажем снимки от чужбина, а зимата няма за дърва и хоп! кредитче от 1000лв.
2
3
 
65
 
! Отговори
wes преди 6 години
то светът ще се свърши ама глупците дето теглят такива кредити няма . Не можеш да спестиш 1 лев но с 20% и отгоре ще - ГЛУПЦИ СА
1
1
 
73
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 6 години
2,7 милиарда само бързите кредити? Кога ще поумнеете бе ,хора?