Бързите кредити – вход към дългова спирала

Не взимайте кредит, ако вноската е над 20% от дохода ви
23 фев 2017 15:14, Екип на Bloomberg
12
Бързите кредити – вход към дългова спирала
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Бързите кредити нарастват с близо 15%, като размерът им се увеличава за шесто поредно тримесечие. Какви са тенденциите на пазара на небанкови кредити и кои са рисковете при заемането на подобен тип продукти коментира финансовият консултант Стойне Василев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му заемането на бързи кредити се превръща в сериозен риск, когато средствата биват използвани за покупка на продукти като скъпи телефони, техника, почивки и екскурзии, които се връщат в рамките на година.

"В тези случаи закъснението дори с една вноска може да вкара заемополучателите в дългова спирала", обясни той. Според финансовия консултант при подобно развитие на събитията се правят две основни грешки, а именно - тегленето на още кредити или избягването на фирмата, отпуснала заема, или на колекторската компания.

За да избегнат подобен негативен сценарий, хората, които обмислят да заемат бърз кредит е необходимо да прегледат условията по кредита и стриктно да спазват сроковете за погасяване. Василев посочи още, че е препоръчително заделянето на буфер, както и заемането на такава сума, при която вноската по обслужване на заема не следва да бъде по-голяма от 10-15-20% от личния доход, за да не се влезе в дългова спирала.

Какви стъпки трябва да предприеме човек, за балансира приходите и разходите си и кои са възможностите за спестяване? 

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria. 


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
5
 
! Отговори
Кико Адвайзъри Фърм преди 4 години
Братя, НИКОГА! Ни-ко-га!!! Нева -*** за нищо на света недейте да взимате кредити просто така, за да похарчите парите за нещо мимолетно и първично! Кредит се взема САМО за покупка на жилище, или някоя друга колатеризирана инвестиция! Кредит за кола е неразумно, кредит за обзавеждане е наивно, а кредит за екскурзия или някаква подобна миазма си е дефиниция за лудост!!! Подлушайте 58670ме, няма да сгрешите!!!!!!!!!
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вярно е, че много хора теглят бърз кредит за глезотийки, но извън София, масово се теглят тези кредити за близки в болница, за операции и за друти неприятни неща, за които хората, ако имаха друг избор - никога нямаше да ползват услугите на тези мошеници...
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми те бързите кредити са правени за да спасиш положението за нещо за месец-два или си закъсал до заплата нещо а не да си купуваш смартфон за 1000 лева.
3
1
 
15
 
! Отговори
Алекс преди 4 години
На мен пък ми е чудно друго, колко трябва да ти е умствения багаж, за да вземеш кредит 0т 500 лева когато проста сметка показва че за година ще върнеш 1700. Те ипотеките не са толкова дърварски за 25 години. Закони и правила са хубаво нещо ама при липса на акъл нищо не помага.
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абсолютно вярно,една година ми трябваше в Англия да се измъкна....
1
1
 
18
 
! Отговори
я го знам бе преди 4 години
Стойнев не е от тях, както писа човека долу, а момчето си има консултантски бизнес с непостижима, идеална цел - да информира българина и да го направи малко по-грамотен финансово. НЕ СТАВА ! Требе си Айфон, панелка на ипотечен кредит и почивка в Гърция със снимки във Фейсбук...нищо, че заплатата е 600 лв месечно....