Русия търси военни бази в Египет. Но за какво са й?

Борба с тероризма или противопоставяне на САЩ: Експертите отговарят
204
Русия търси военни бази в Египет. Но за какво са й?
Снимка: Reuters

Русия обсъжда с Египет споразумение, според което руската военна авиация ще може да използва бази на египетските ВВС.

Проектодокументът, озаглавен "За реда на използване на въздушното пространство и летищната инфраструктура на Русия и Египет", предвижда и египетската авиация да има възможността да използва летища в Русия.

Споразумението не обхваща военните самолети за далечно радиолокационно откриване и управление, също и военните самолети, превозващи опасни товари.

Очаква се участниците в бъдещата петгодишна спогодба всяка година да си разменят списъци с летищата, които ще може да бъдат използвани. За целта съответната държава ще трябва да подаде заявка пет дни предварително.

Руската редакция на BBC помоли експерти да обяснят за какво са им на руските военни бази на египетска територия. Eто какво смятат те:

Александър Голц, военен експерт, главен редактор на "Ежедневний журнал":

Не е тайна, че голяма част от военната дейност на Русия има не толкова рационален, колкото символичен характер. Сред най-важните цели на руската външна политика е постоянно да доказва, че страната е велика сила и дори да коленичи, постоянно се изправя на крака.

Публикувани са много трудове с посланието, че основна движеща сила, мотор на руската външна политика е стремежът към гордост.

В този аспект трябва да разглеждаме и това, че Русия посрещна сериозно предложението на доста нееднозначния судански лидер за създаване на военна база там, и отново сериозните сегашни дискусии с оглед създаване на военна база в Египет, и това, че имаме вече две военни бази в Сирия.

С това Русия се превръща или привидно се превръща в най-важен играч в Близкия изток.
Но тъжната истина е, че Русия няма много кораби, способни да действат, откъснати от руските си бази - и грубо казано, да доплават до Судан, Египет и Сирия. Русия разполага с твърде малко кораби за океанската зона и явно до десет години ще има повече, но не и достатъчен брой за действия в Индийския океан или в Средиземно море и т. н.

Тук стигаме до най-големия въпрос - какво целим с тази проекция на сила? Ясно е в общи линии, че Русия няма големи интереси в Близкия изток и в Средиземноморския регион. Освен ако задачата ни е военно противопоставяне срещу силите на Съединените щати. Е, ако се поставя такава задача - да, Русия трябва да държи база там, където са районите за оперативно развръщане на американския флот. Но ако е така, значи във военните взаимоотношения се връщаме към модела от епохата на Съветския съюз.

Виктор Мураховски, главен редактор на сп. "Арсенал отечества", член на експертния съвет към колегиума на военнопромишлената комисия на Русия:

Това е важна новина в контекста на общата борба с тероризма. Египет на практика е възстановил нормалното си военнотехническо сътрудничество с Русия, купува руски оръжия. Ярък пример, а и най-скъпият договор, е този за двата хеликоптероносача "Мистрал". Има и въздушна техника и т. н.

Русия подкрепя ръководството на Египет, сблъскало се с терористична заплаха на територията си; наскоро имаше направо ужасен случай - загинаха стотици хора. Естествено се налага взаимодействие между държавите и по военна линия, тъй като в борбата с тероризма трябва да се използват не само стандартните средства на тайните служби, но и военна сила.

Заплахата е стигнала вече равнище, на което джихадистите създават терористични формирования от армейски тип. Виждаме това и в случая с "Ислямска държава", и в случая с "Джебхат ан Нусра", а сега и в Египет има терористични формирования, които притежават собствени складове за боеприпаси и оръжия и организират фактически военни операции, за да унищожават мирни жители.

В този смисъл Русия естествено е натрупала гигантски опит по време на операцията в Сирия. И ако успее да използва примерно въздушни бази в Египет като междинни летища в логистиката на своя групировка или за подпомагане на египетските въоръжени сили, това според мен е доста полезно сътрудничество, смята експертът.

(БТА)


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
0
 
0
 
! Отговори
Руснак преди 1 година
До Анонимен ты не выебывайся если не знаешь. Водка на боярышнике повкуснее вашей ракии. Просто пить нужно с умом. У тебя его нет походу. Ако не можеш да разбереш, тогава мълчи и преди да говориш мисли.
169
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ами как за Какво
Да.Да. Развалим някаква държава и ще говорим, че това само за демокрация.
168
0
 
1
 
! Отговори
Руснак преди 1 година
До Анонимен
Точно така. Сега в света няма нищо хуманитарно. Само туповати *** правят бал.
167
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
е няма само терористите на сащ да имат я !
166
13
 
3
 
! Отговори
Ами как за Какво преди 1 година
Да използва химическо оръжие и после да казва, че не е тяхно !!!
165
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Русия търси военни бази в Египет. Но за какво са й?"...

...Както винаги - за "хуманитарни цели" !!!
164
0
 
0
 
! Отговори
Rrr преди 1 година
До Анонимен 165

М У Д О З В О Н!
163
17
 
16
 
! Отговори
Kr преди 1 година
Русия е велика сила!
)))
162
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мачкай, Вова, мачкай им "кожените ракети" с жопата си.
161
8
 
6
 
! Отговори
муспи преди 1 година
Вече е ясно защо Тиквоча е ходил до Суадето! За размяна на бази - български там и Суадитска Арабия тука. Естествено, Граф Игнатиево ще се отстъпи на Суадитските Въоръжени Сили, а те пък от своя страна ще предоставят пристанищата си за Българския Военен Флот. Нашият премиер намекнал тънко, че султана няма да пусне да миат през проливите?! Суадитският Крал също мълчал, - явно преговорите се водили относно сериозен, многомилионен поток бежанци! Тиквоча е умен.
160
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Насън и на филми всички говедоиди са къртачи. В реалността - смачкани плужеци без забавления. Другото име на скуката и монотонния живот.
159
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещо ти свършиха аргументите и зацикли на бояришника. Типично по говедарски. Но като ти набият един в мутрата и омекваш като птичка без т.
158
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 159

"Седмократно дестилирана водка"?!?!?!?!? Хихихихихихи! С търговско име "Б о я р и щ н и к"???!?!?!!? Мухахахахах! Пий, чадо, пий!!
157
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ясно ми е какъв Економист си и какъв ти е доходът след като идеалът за добра напитка ти е Джак. Всеки има право на вкус, но твоят определено е лош. Впрочем както и възгледите и политическата ти ориентация. Пълма скръб, необразованост и неосведоменост. Бегай да жулиш Джак, а "глупавите" ще пийнем седемкратно дестилирана водка с крил от Охотка и хайвер от есетра.
156
14
 
21
 
! Отговори
Економист преди 1 година
До cazzo duro

Грешка БВП - САЩ 18.5 трильона, кочината 1.2 трильона. Едните жулят Джак, другите Боярищник.
155
14
 
20
 
! Отговори
cazzo duro преди 1 година
До scurzzomi nakuro

Мдааааааа, САЩ определено са поели по пътя на губещите:)

Със:

БВП 10 пъти колкото на кочината
Дневна МИНИМАЛНА надница колкото минималната МЕСЕЧНА заплата на ватниците
С долари купуваш в целия свят -с рублата никъде
Технологично 50 г. напред свинярника Русия
В списъка на най-престижни университети от първите 20 .........18 са в САЩ. Първия руски е на "престижното" 116-то място:)
Свободно пътуват по целия свят -ватниците се редят като мишки за визи
Абе..мноу са зле САЩ!!:))
154
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
на джуджето щели да му правят пирамида-мавзолей е щели да го балсамират..ха.ха а пък в замяна Египет ще си има египетски поток..ха.ха
153
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
153 Сънува ли го този път
152
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
154 свински хумор от кочината
151
10
 
10
 
! Отговори
Д-р Уотсън преди 1 година
А на говедарите официално им разрешиха фелациото за да не е съвсем на сухо като почне да им нахлува южно от гърба.