Афера с биткойни за милиарди: България ги е иззела? Не, не е!

Спецпрокуратурата отрече информацията, появила се в медии
Обновена: 8 дек 2017 19:13 | 8 дек 2017 16:30,
98
Афера с биткойни за милиарди: България ги е иззела? Не, не е!
Снимка: Reuters

Информация, че българската държава е конфискувала стотици хиляди биткойни за няколко милиарда лева, бе разпространена от български и чуждестранни сайтове. Според тях криптовалутата е иззета от престъпна група през май тази година, а с нея кабинетът можел да промени драстично цената на криптопазара.

Новината обаче бе категорично опровергана от спецпрокуратурата.

Според появилите се информации българската държава е конфискувала 213 519 биткойна на цена 5,6 милиарда лева.

Още по темата

"По последни данни има рекордно покачване в цената на един биткойн, което предразполага към уникалната възможност за забогатяване на българина с огромна сума пари, ако властимащите решат да търгуват с придобитата печалба", пише Tavex, който се занимава с инвестиционна търговия.

Според разпространяваната информация при операцията през май страната ни е арестувала 23 българи.

Престъпниците избрали да използват биткойни за инвестиране и трупане на средства, тъй като са смятали, че те по-трудно ще бъдат проследени.

Те били разработили вирус, с който са хакнали компютрите на българската митница. Така са успели да си спестят плащането на митнически такси при внос на стоки в страната.

"Няма конфискувани 200 000 биткойна от българските власти", обяви днес шефът на Специализираната прокуратура Иван Гешев на пресконференция, съобши БТА.. Информацията потвърди и началникът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

На 19 май наистина е бил установен зловреден софтуер, осигурявал достъп до системата на Агенция "Митници".

"По това дело няма иззети биткойни", беше категоричен той. Гешев уточни, че са назначени експертизи, включително компютърни и такива, които ще бъдат изготвени в САЩ.

"След като станат готови в максимално кратък срок, ще се конкретизират обвиненията и ще бъде внесен обвинителен акт", каза още Гешев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
2
 
21
 
! Отговори
Дупчо от Дупница преди 6 години
това биткоинта ще да е нещо като КТБ?!
60
1
 
31
 
! Отговори
ДА преди 6 години
Не ги е иззела прокуратурата ! Малко преди да стигнат до нея са ги иззели хакерите на КОЙ, които са подали и сигнала. И да, българина ще забогатее, но ще са няколоко българина като цяло, не всички ! Защо ли мирише, че тази афера тепърва ще става афера :) Туко виж изскочат интересни факти по въпроса :)
59
3
 
11
 
! Отговори
Дядо130 преди 6 години
историята с биткойна е умишлена да ни покажат виждате ли не е надеждна валута!
58
0
 
27
 
! Отговори
Спецпрокуратурата преди 6 години
Не бе, няма такова нещо. В смисъл биткойните вече ги няма.
57
1
 
14
 
! Отговори
slimshady преди 6 години
Цялата кочинка (bg) е организирана престъпна група, ама накрая се получава - лакомо Д%$?, кръв с..е.
56
7
 
3
 
! Отговори
Дядо130 преди 6 години
Биткойна е като банките има си много плюсове и минуси. На банките не им отърва и ще се опитат да спрат блогчейна. Биткойни могат да се купуват по много други начини.
55
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единият начин да ти вземат биткойните е някак си да ти хакнат биткойн сметката и да ги прехвърлят на друга биткойн сметка, до която ти нямаш достъп. Другият начин е примерно да ти опрат оръжие в главата и ти лично да го направиш. Не виждам как точно държавата ще ти вземе биткойните, освен ако сам доброволно не ги дадеш. Може и да ти хакнат компютъра примерно и така да ги прехвърлят на държавна сметка, а може и по по-брутален начин, но според мен нито един не е законен, така че...
54
4
 
3
 
! Отговори
# преди 6 години
дреме им за биткоина - идеята не може да се спре вече.блокчейна е истинския удар за много играчи(не е електронна или крипто-валута)!там ще е голямата борба - няма да се учудя да се пробват да се оттърват от блокчейн технологията покрай биткойн скандали.с блокчейн няма нужда от "доверен" партньор между страните, но няма и много възможности за тайни :)
53
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хубавото на криптовалутите е, че нито могат да ги спрат нито могат да ти ги вземат. Прекалено голяма лъжица е за групировката ГЕРБ... Нашите банки са увиснали в момента и не знаят какво да правят.
52
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Затвора е пълен с хора, които не са се отчели на тиквата.
51
0
 
13
 
! Отговори
Герберуга преди 6 години
ие въведохме данък лихва на лихвата вие съмнявате ли се ,че ще засъхнем гладни при 16 000 долара цена на биткоини и всички тия копачи у нас няма да намажат. Копайте по бързо и повече че на Дянков хотела е недовършен ,а новият финансов министър е започнал да строи тъкмо 3 бр.
50
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Търсете парите в Банкя.
49
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕРБ крадат биткойни! ГЕРБ крадат ВСИЧКО !!!
48
1
 
18
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 6 години
Ко? Не! Не знам за какви милиарди ми говорите.
47
0
 
3
 
! Отговори
до 40 преди 6 години
Хехе наивник уплашил се някой чакай да помисля кой може да e създател на некоя пирамида или измама в света. Как според теб ще се операт няколко хиляди биткойна ако си напечатал много ?
46
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак БГ. далавера.Нещо от рода Да ама Не.
45
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според чуждестранните сайтове стойността на биткойните е над 3 МИЛИАРДА долара.А познайте какво ще се случи с тези пари и защо властите се правят на разсеяни.
44
1
 
8
 
! Отговори
В понеделник в НС преди 6 години
Първа точка от дневният ред;1-Закон за Криптовалутите и свързаните с тях деривативи.Вносител :Дилян Пеевски и Йордан Цонев.Да позная изхода:345 за обявяване на Биткоина за незаконна валута и моменталната и конфискация на територията на България .
43
1
 
8
 
! Отговори
КТБ ряпа да яде. преди 6 години
Агенция за финансово разузнаване и Данс от вчера наложиха 'запор' на борсите за биткоин под предлог заплаха за отнемане на банкови лицензи на банки и финансови посредници Така Биткоин борсите увиснаха.Притежателите на коини у нас отдавна са ясни и щом закона влезе ще последват запори на истинско имущество,банкови сметки фирмени активи на лица и свързани лица, докато не се предадат биткоините. Ако не ги предадат доброзорно ще последват повдигане обвинения,затвор принудителни продажби на имущес
42
1
 
2
 
! Отговори
niama преди 6 години
няма, те са на Пеевски