Бойкот на срещата за Банско! Еколози не щат втори лифт

Настояват за инвестиционно предложение, проект, екооценка...
11 дек 2017 09:37,
117

В екоминестерството ще се състои днес среща, на която ще бъде обсъждано бъдещето на Национален парк "Пирин".

На дискусията са поканени министри, депутати, кметът на Банско и представители на неправителствени организации, които имат отношение към проблемния втори кабинков лифт в зимния ни курорт.

Още по темата

Еколозите обаче няма да присъстват на тази среща, защото по думите им тя е несъстоятелна.

"Не може от днес за утре да се организира такава среща", това обясни в студиото на "България сутрин" екологът Андрей Ковачев.

Според него, ако природозащитниците отидат в екоминистерството, техният глас ще бъде използван като оправдание, че е имало формално обществено обсъждане.

Според Славейко Стайков от Коалиция "За да останат хора в България", за да има втори кабинков лифт, действащият план за управление трябва да се промени, както и концесионният договор.

"Едното без другото не може. След което има още законови стъпки, внасяне на инвестиционно предложение. Проектът трябва да бъде подложен на съответните оценки - екологична, за съвместимост и т.н.", подчерта Стайков пред Bulgaria ON AIR.

Гостите  не се съгласиха и с концесионната такса, която ще трябва да бъде платена. Според Славейко Стайков тя ще бъде формирана от формула и все още не се знае каква ще бъде тя. Екологът Андрей Ковачев обаче пресметна, че таксата ще бъде около 30 стотинки на квадратен метър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За да се построй един кабинков лифт колко дървета ще се отсекат? Какви пояси от дървета бълнуваш? Все едно ще се сече безразборно на територия от стотици квадратни километри. Ще се направи едно просека и толкова, все едно еднолетов път. Трябва да си доста ***, за да смяташ, че това ще окаже каквото и да е негативно влияние върху околната среда. Това е една гигантска манипулация, умишлен саботаж, на група алчни псевдоеколози. Лавини ще ли да паднат - тази хора нямат грам мозък!
82
2
 
5
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
Проблемите на Пирин и Банско ще се решат с оформянето на теснолинейката в Разложка долина като ЖП пръстен и се свържат селищата: Белица, Якоруда, Разлог, Банско, Добринище.... и т. н. Влакчетата по "Пръстена" да бъдат луксозни, с отопление и най-важно -на често. При лошо време е неземно удоволствие за скиора, да разпусне в минералната баня на Добринище, а и други минерални извори има в долината които могат да се използват. СЪЩЕВРЕМЕННО ЩЕ СЕ ПОЛЗВАТ ОТ СКИОРИТЕ И СЪСЕДНИТЕ СКИ ЗОНИ, КОЕТО ЩЕ ПРЕМАХНЕ СТРУПВАНЕТО ПО ПИСТИТЕ НА ВРЪХ ТОДОРКА. Тъй като Разложката долина е оградена и от още две вел
81
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шепа гласовити еколози не могат да спрат лакомите мутри от Банско. Това е ясно и на малките дечица
80
6
 
12
 
! Отговори
Шойбле преди 6 години
До Анонимен Ти ходил ли си да видиш как ? Ако не си отиди, създадени са пояси от дървета и чак тогава са секли ''тъпите'' австрийци, швейцари и италианци и франсета. Тук искат само да секат и да дзънкат алтънъти, без грам мисъл за бъдещето.
79
0
 
6
 
! Отговори
Внимателно преди 6 години
Двамата не са еколози, а дългогодишни служители и ръководители в Атом енерго ремонт и другаде..
78
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 75Задавам ти конкретен въпрос:- ти лично колко пъти си ходил на ски в Алпите?Освен това :-колко време си бил в западна Европа, какви познания имаш за навиците и предпочитанията на хората там?
77
1
 
1
 
! Отговори
Внимателно преди 6 години
Преди години БНТ снима филм за Белене и комарите.ТАм благодарение на наши еколози има великолепен дунавски парк "Персина". КОмари няма .НАправихме експеримент в деня на енергетика пред сградата на НЕК снимаме.Подавам, че само при споменаване на думата ВТОРИ БЛОК в Свищов ще почне истерия.Минути след това излязоха двама единия от Свищов от стола ресторант на НЕК и почнаха да ни ругаят пред камерите ../вижте снимани кадри с БИджев И Филипов на тях.
76
7
 
9
 
! Отговори
До 74 преди 6 години
Чужденците идват в България защото им харесва, дори зелена тиква като теб, го разбира. Бетон само в България ли има? Хората по цял свят строят, дали курорти, дали жилища, дали индустриални зони и т.н., няма значение, стройтелство е равнозначно на развитие. Човечеството винаги е и ще се стреми да изменя околната среда, така че да задоволява нуждите му. Курортите в България с нищо не са по-различни от тези по света, но очевидно на такива като теб дали от злоба, завист или простотия не им понася.
75
9
 
15
 
! Отговори
Чук и Гек преди 6 години
Един ден когато над бившето пекрасно малко селце Банско се изсипе една лавина и затрие лакомията и селския тарикатлък всичко ще миряса. Изсечете всяко борче всеки храст за да напълните безсмислените си кръчми, които днес са македонски, утре гръцки (в зависимост от туристопотока). Изсечете ли горите ви чакат наводнения и безснежни писти. След вас идват децата ви, тези чукари ли ще им оставите ? Оглозгани до кокал !
74
3
 
2
 
! Отговори
Йордан Иванов геолог преди 6 години
Внимателно лично проучвах няколко сезона региона Велинград БАнско Добринище Огняново.Огромна благодат .Горещи лечебни минерални извори..Три великолепни планини.Има нужда от няколко варианта за поне два лифта още.НАй вероятно една или три стъпки по сегашния проект трябва да се преместят. Имаме опит от Белене.там заради типов проект котлована на Втори блок засяга важен древен охранителен репер/кости на велик човек . Трябвало е да с е измести котлована .
73
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Тарикатите на бетона 72Интересно швейцарци , германци , австрийци или италианци как могат да имат десетки лифтове , а при нас по един лифт на планина . Явно много им се плаща на т.н. еколози от чужбина за да саботират работата .
72
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 71 Единственото което " не ми понася" е мисълта колко и.диоти има които си мислят че чужденците идат в България да гледат бетон и унищожена околна среда. Намери ми един чуждестранен турист който е дошъл за да гледа бетон. Заради хора като теб, красиви курорти стават непривлекателни и накрая стотици семейства препитавали се от туризъм остават без препитание, докато големите хотелиери просто отиват да летят бетон на ново място
71
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искаш да направиш нещо градивно, да постройш нещо, да създадеш нещо, да се развиваш и така да създадеш препитание за хората, но се оказва че в България такива хора са тарикати, най-лошите от най-лошите възможни хора. Освен да оставим всичко да се разпадне, да направим България един голям див резерват, да се изселим и забраним пребиването на всякакви хора тук. Да живее нищоправеното, мизерията, деградацията и последственото назадничево мислене - ех какво прекрасно еко-хипи бъдеще ни чака, нали?
70
10
 
12
 
! Отговори
Тарикатите на бетона преди 6 години
Петнайсет лифта постройте и ще се намерите на ковчега на мъртвеца най-накрая, защото това заслужавате вие алчниците от Банско и Цеко Алчния. Лавини да ви затрупват, порой да ви влече, камък върху камък да не остане от Банско и от бетона ви.Стройте, върху вашите глави ще падне! Вие сте безотговорни. Мислите си, ще вземем парите, които ще преперем през Банско - втори, пети и петнайсти лифт и ще духнем, пък раята да се оправя както може. Нали вие сте тарикатите. Но Бог не забравя.
69
6
 
8
 
! Отговори
До 69 преди 6 години
Нещо не ти понася истината ли, долнопробно зелено рекетьорче?
68
6
 
7
 
! Отговори
Васко преди 6 години
не знам защо въобще някой ги пита какво щат и какво не щат. те тия са еколози, колкото аз съм изкуствен спътник на земята
67
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този от коментари 66, 50, 45 и т.н е направо жалък.
66
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въпроса е колко още ще позволяваме на еко фанатиците, да съсипват живота ни. Добре си помислете, кое е по-важно за вас работа, бъдеще, дом и семейство или 100 дървета. Кое постаняме на първо масто - хората или тревички и дръвчета?
65
1
 
5
 
! Отговори
123 преди 6 години
До ФИЛИПХем си неграмотен, хем си ***, а и дост глупости си написал.
64
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук се е изсипала цялата долнопробна *** на Тома Белев, да цъка минуси и да пише глупост след глупост. Какво ще стане ако се направи втори кабинков лифт? Глобана екокатастрофа? Ще настъпи апокалипсис? Просто ще се отрежат няколко дървета и толкова, реален ефект върху околната среда няма да има, ако имате логическа мисъл, няма как да не стигнете до извода колко безумен е този спор! Зелените фанатици го представят все едно някой иска да строи индустриален химически комплекс там - тотална лудост!