Това ли е новото нормално? Атентати и КНДР са събитията на 2017 г.

Dnes.bg ви попита: Кое е най-важното международно събитие?
Обновена: 1 яну 2018 17:50 | 1 яну 2018 17:50, Красимир Ангелов
37
Това ли е новото нормално? Атентати и КНДР са събитията на 2017 г.
Снимка: БТА

Референдуми, високо напрежение, атентати, виртуална валута, сексскандали... Вероятно с тези няколко думи най-точно може да се опише случилото се в света през отиващата си 2017 година. Година, която отново мина под знака на страха от тероризъм и под сянката на евентуален бъдещ световен въоръжен конфликт...

Какво обаче мислят българите за случилото се по света в изминалите 365 дни? Точно това се опита да разбере и екипът на Dnes.bg, който както всяка година, така и в края на настоящата, се допита до своите читатели с въпроса: Кое е най-важното международно събитие за 2017 година? В традиционната ни анкета участие взеха точно 2171 наши читатели.

И за наша изненада, не едно, а две се оказаха топ събитията на годината! Кризата с КНДР и полемиката по оста Тръмп – Ким Чен Ун събра 19% от гласовете на нашите читатели – точно толкова, колкото събраха и поредните атентати, които започнаха още на Нова година в Истанбул, и продължиха в Манчестър, Барселона, Лондон... Любопитното е, че двете събития са равни не просто като проценти, а и по брой гласували – точно по 413 души са ги посочили като събитие №1 в света за отминаващата година.

Преговорите за Brexit и зададената точна дата за излизане на Великобритания от ЕС - 29 март 2019 г., са третото най-важно събитие за нашите читатели. За това събитие са гласували 15% от допитаните. Със сигурност Brexit ще бъде сред важните теми и през следващата 2018 година, а засега уверението е, че напускането на страната няма да се отрази негативно на нашите сънародници, живеещи и работещи на Острова.

Промените във властта в Македония и отварянето и към България и Европа са събитие №1 за 14% от участвалите в анкетата. През август двете съседни държави подписаха договор за добросъседство и на този етап отношенията между тях изглеждат като едни от най-добрите в последните 2 десетилетия. Остава следващата година да ни покаже дали наистина нещата се движат в положителна посока, или отново ще има обрат по темата.

Истерията с цената на биткойна се превърна в основна тема в целия свят, особено в края на годината. И докато едни се отнасят резервирано към виртуалната валута, привържениците на биткойна и други криптовалути са уверени, че те могат да променят завинаги начина, по който се разплащаме. Дали ще бъде така предстои да видим, а на този етап няма как да не констатираме, че интересът към биткойна върви само нагоре. Цената – също. И за това никак не е случайно, че нашите читатели подреждат възхода на Биткойна като петото най-важно събитие в света за отминаващата година с 8% от всички гласове.

Референдумът в Каталуния, който разтърси цяла Испания в началото на октомври, е нареден на шесто място в най-важните събития за нашите читатели, събирайки 7% от вота. Всъщност, темата далеч не е приключила, макар и в последния месец напрежението леко да спадна. И все пак основният въпрос все още стои на дневен ред – ще запази ли Испания своята цялост, или на картата на Европа ще се появи нова държава! Вероятно 2018 година ще ни даде отговор.

Признаването на българското малцинство в Албания и референдумът в Турция, който затвърди властта на президента Реджеп Ердоган, са следващите 2 важни събитие в допитването, събрали съответно 5 и 4% от гласовете на нашите читатели.

Сексскандалът с продуцента Харви Уайнстийн и последвалите разкрития, разтърсиха до основи световния шоубизнес. Засегнати бяха някои от най-известните имена в света на киното, а разкритията продължават и до ден днешен. Затова не е изненада, че и това попадна сред топ събитията на отминаващата година, а нашите читатели го наредиха едва на 9-то място сред най-важните събитие с 3% от гласовете.

Също толкова събра и един тъжен повод – смъртта на най-великия щангист в историята – роденият в България Наим Сюлейманоглу. Трикратният олимпийски шампион, поставил в своята кариера 46 световни рекорда, си отиде след усложнения и кръвоизливи след трансплантация на черен дроб в турска клиника.

Едва 2% от гласовете отидоха за скандалните руски твърдения за произхода на кирилицата и за спасяването на българските евреи, на които и нашето външно министерство реагира остро. Поредните случаи на масови стрелби в САЩ, които за поредна година отнеха живота на стотици, са събитие №1 за 1% от участвалите в нашата анкета.

Това се случи през 2017 година! Часове преди настъпването на Новата година ни остава да си пожелаем тя да бъде на първо място мирна, спокойна и природата да не ни поднася огромни изпитания. А светът да бъде едно по-мирно и приятно място за живеене.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
ха сега! преди 6 години
Мен ми направи впечатление че Русия е на доста ниско място в класацията по предизвикали интерес събития. Жужо ще се пръсне от яд. Нурвелия също я няма.
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъв Ким Чен Ун бе, лъжци, вие нямате нито читатели нито легитимност за да правите анкети.
23
2
 
2
 
! Отговори
убиват с камери преди 6 години
У нас има много убити след ползване от масови убиици на нови тежко терористични НЕЗАКОННИ КАМЕРИ Инсталирани по магистрали и пътища..
22
3
 
3
 
! Отговори
ПОЛицейска мафия има преди 6 години
новост през 2017 година са обемно проникващи обсебвания на водачи на МПС ползвани от полицейската мафия чрез видео терор и холограмни оръжия.Цел принуждаване на политици за харчене на стотици милиарди живи евра долари левове..Обсебените с нови камери с вградени холограми водачи се насочват към групи хора следва неистова истерична реклама на "поредния нагъл атентат на мръсните араби"
21
2
 
3
 
! Отговори
Увреждат КЛИМАТА преди 6 години
Въпреки истерични опити за реклама нямаше нито един тер акт през 2017.Прочуха се нагли престъпници на власт принудили стотици милиони водачи на МПС да увреждат жестоко земята и климата с включени скенери и фарове денем и нощем..
20
3
 
11
 
! Отговори
Категоричен преди 6 години
Радвайте се!Радвайте се - БЕ? Та нали САЩ я докараха до тук!П.П.Защото, ако има мир на земята, САЩ ще гибирдясат / ПУКНАТ /. Няма да продават оръжия, няма да бомбардират и избиват невинни т. е. загуби-загуби.
19
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някакви самагонови тролеи се кефят на СК - най-нещастната държава в света. Но, като се замисля е нормално понеже двете зли жижета Путин и Ким са биз-бизе.
18
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КНДР ще се освободи от колониалното робство на САЩ докато България слуша господарите от ЕС и НАТО и ще изчезне като държава.
17
2
 
12
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 6 години
А на "българските телевизии" им бе забранено да излъчат химна на България в 24,00 часа.Само заради това, днес трябваше да има обесеуни политици. Пфу, европейци!
16
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не, това е нормалното за страхливците. Аз например се ожених, инвестирах в биткойн, забогатях, купих си две коли, два апартамента, отворих фирма за пожарогасители в три града. Живея щастливо и не чета негативни новини за лузъри. Всеки сам си създава "нормалното".
15
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не бе, те не се интересуват от Северна Корея, Северна Корея е гладуваща страна...
14
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
20 Абсолютно си прав . Ким не може да има такива успехи в ярената програма и ракетните изпитания без помощ от Москва
13
17
 
6
 
! Отговори
Нострадамус преди 6 години
Зад всяко зло споходило земато стои сянката на Кремъл !
12
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
18 С какво , ти какво очакваш да направи Тръмп
11
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
16 Голям привърженик си му хахахаахаххах глупостта ходи по хората не по животните
10
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
13 Ти кво мислиш, че не гладуват ли . Смята се че дават за въоръжаване 30% от БВП , ние даваме под 2% . Ако имаш с какво си направи съответните изводи.
9
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
11 Това от висотата на каква квалификация го пишеш . Може да не разполагат към момента , но ако се наложи да доставят толкова сили колкото е необходимо, както за Садам , тогава бяха 500 000
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
9 Дори и да се увеличава в което дълбоко се съмнявам това касае мюсюлманите в Русия а не руснаците
7
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Толкова потрошени пари за еврохибридна пропаганда, а Русия я няма никъде. Резил.
6
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
7 Кой те излъга , какво по точно се е случило