Нов рунд: Кирилицата – от Византия? Борисов върна Карпов от МС

Руснакът поднови напрежението между София и Москва за буквите ни
686
Нов рунд: Кирилицата – от Византия? Борисов върна Карпов от МС
Снимка: архив БТА

Премиерът Бойко Борисов отказа среща със големия шахматист и депутат от руската "Дума" Анатолий Карпов.

Министър-председателят върна госта от предварително уговорените разговори като ответен удар в поредния рунд за защита на кирилицата.

Повод за новото напрежение между България и Русия стана изказване на Карпов от днес, че в Русия се знае, че кирилицата е дошла от Византия.

Още по темата

Преди по-малко от месец пък руският президент Владимир Путин обяви, че кирилицата е пристигнала в Русия от Македония. Това предизвика сериозно напрежение между София и Москва, при което премиерът Борисов дори извика руският посланик у нас Анатолий Макаров за обяснение в Министерския съвет.

"Премиерът Бойко Борисов е отказал срещата, която трябваше да проведе днес с Анатолий Карпов заради изявлението му, че в Русия се знаело, че кирилицата идва от Византия", пише "24 часа".

"В Русия знаем, че кирилицата идва от Византия", каза сутринта Карпов пред bTV. Той уточни, че границите на държавите са били съвсем различни, когато азбуката е създадена.

"Днешната кирилица е дошла в Русия от Балканите. Трябва да направим отделно предаване за историята, тогава България е имала големи териотирии, днес е по-малка страна", обясни още руснакът.

Анатолий Карпов е у нас по покана на лидера на "Атака" Волен Сидеров. В петък шахматистът-депутат се срещна с председателя на Народното събрание Димитър Главчев.

Днес в програмата му бе и среща с главния прокурор Сотир Цацаров.

"Добрите чувства между българския и руския народ са факт, но това не може да промени историята, че именно България дава азбуката на славянските народи", каза след разговорите обвинител №1.

Цацаров обаче обясни, че по време на срещата си с Карпов не са обсъдили въпроса с кирилицата.


686
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
482
0
 
0
 
! Отговори
Внимателно преди 1 година
Западните наркотизирани и пси препрогрмаирани медиини манипулатори плюят не МОсква РЪШЪ това е малка територия западно от Виница тежко пострадала от жестока бомба при първото пришествие.

Наркотизирани западни лидери превеждат неправилно подаваните чрез внушение и спи генератори податки и вместо да пазят мира в Европа и света водят нагла анти европейския пропаганда.Москва е най Важния съседна Европейския съюз и основен спонсор на запада.Историята на създаването на Славяно БОлгарската държава
481
0
 
0
 
! Отговори
Слава преди 1 година
Благодарение на Путин нашата велика Руско БЪлгарска империя от Петроград до Аляска пак стана най могъща.
480
0
 
3
 
! Отговори
Спор няма преди 1 година
Че пут@кин е духовен педе@раст и враг на България!

Като такъв го приканвам да дойде и нас за да му направим Пикаещ@ Шпалир на Презрението!

Да види как посрещаме крадците на Историята ни!
479
3
 
4
 
! Отговори
Николова преди 1 година
Що за истерия?Като сме такива патриоти,защо никой не поставя въпроса за надписите на латиница,висящи навсякъде в,,подкрепа'' на самочувствието ни,че и ,,ний сме дали нещо на света''?Да не говорим,че езикът ни е един от официалните в ЕС.Моля ви.Не се правете на засегнати.И не търсете под вола теле.
478
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Карпов много добре знае защо казва това - прави го по поръчка на Кремъл и за да ни дразнят.
Няма такъв жалък и пиянски народ като руския, скарани са с всички, мразят вдички, защото са затънали в блато, а другите народи благоденстват.
477
5
 
6
 
! Отговори
1 преди 1 година
До за Карпов и Каспаров,арменците винаги,са били предатели.
476
4
 
9
 
! Отговори
Гост+ преди 1 година
Признаването на старобългарския трябва да тръгне от Украйна, не от Москва. Има Киевски летопис за Митрополит Михаил Болгорин, който е въвел старобългарския като богослужебен там през 10в, скоро след покръстването на русите в 988. Само, че той е бил на служба в Константинопол и България не е съществувала тогава. Как да кажат за България, като всичко е било организирано от Константинопол
475
7
 
7
 
! Отговори
Mitya преди 1 година
До бай иван
Учил съм в Съюза, 12 години. И сега си вспомних, че в училище местните комяци и руснаци от класа(говорим за Коми АССР) бяха убедени и вярваха,че товарищ Ленин е измислил азбуката! ))))))
474
10
 
10
 
! Отговори
КЪДЕ ТУК Е ПРОБЛЕМЪТ преди 1 година
БРАТЯТА КИРИЛ /КОНСТАНТИН/ И МЕТОДИЙ СА ВИЗАНТИЙЦИ - НИКАКВИ СЛАВЯНИ, НИКАКВИ БЪЛГАРИ. АЗБУКАТА Е СЛАВЯНСКА, А НЕ БЪЛГАРСКА. ДВАМАТА БРАТЯ ПРОПОВЯДВАТ ХРИСТИЯНСТВОТО СРЕД СЛАВЯНСКИТЕ ОБЩНОСТИ В ЕВРОПА И НЕ САМО. ЗАСЛУГАТА НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА Е В ТОВА, ЧЕ ГЛАГОЛИЦАТА СЪЗДАДЕНА ОТ БРАТЯТА Е РАЗВИТА В КИРИЛИЦА ОТ КЛИМЕНТ, УЧЕНИК НА БРАТЯТА,НА ОСНОВАТА НА ГРЪЦКАТА ЗАГЛАВНА ПИСМЕНОСТ. ТАКА ЧЕ, ЧЕТЕТЕ ДА ЗНАЕТЕ И ВНИМАВАЙТЕ,КОГАТО ГЛАСУВАТЕ ДА ВИ УПРАВЛЯВА БЕЗПРОСВЕТНА МУТРА.
473
2
 
5
 
! Отговори
Гост+ преди 1 година
Една от причините да не сме добре отразени в световната история е фактът, че България периодически е изчезвала от картата на света: 7-10в - 3 века ни има, после два века ни няма 10-12в (тези са наситени с много свтовни събития), после пак ни има за два века 12-14, но пък изчезваме за 5 века (14-19в), и т.н. Сега в същност все още ни има..............
472
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Неслучайно до 1917 година руските Императори са се титуловали като Царе Болгарский"

Личи си кой не е ходил на училище. Руските царе са се титулували "Болгарский", защото по случайност са завладели другата България - Волжка. Към всеки следващ завладян народ, те са прибавяли съответното му етническо наименования. Значи по твоята "логика" руските царе са били комплексирани от фините, поляците, литовците и куп други народи, които са присъединили?! Това е типично за империите.
471
0
 
5
 
! Отговори
Гост+ преди 1 година
591: На История ли ще се учим - моето хоби. Отвори Уикипедия и прочети кога са покръстени Русите и от кого.
470
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Гост+

РУсия и Византия се разминават с 400-500 години във времето! Ушанките не са имали държава, когато византия е паднала под турско владичество. Чети повече!
469
8
 
5
 
! Отговори
Гост+ преди 1 година
Всъщност Карпов е прав. Когато Киевска Рус има на-интензивен обмен с Византия, България вече е подчинена на Византия. Това не значи че българи не са пренесли всичко.
468
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен

Санде Великиот я преписал от една Марсянска хроника по време на третия си космически поход, обаче му се развалила српската машина
467
2
 
14
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Като е дошла от Византия азбуката,защо Византия не е използвала глаголицата?За да се утвърди,и просъществува една азбука,е нужна територия,която да я приюти и разпространи.
Ако това изказване е поредното лазене по нервите ни,то управляващите трябва веднъж завинаги да заявят нашата позиция,и при повторна подобна "акция"да изритат посланика на Русия.Съжалявам че го казвам,но стига мрънкахме угоднически наляво-надясно.Азбуката е БЪЛГАРСКА и точка.
466
1
 
9
 
! Отговори
Истината преди 1 година
До до 542
Ха Ха Ха, спорен въпрос чий е Крим. Ако се върнем още назад във времето ще видим, че там е била Стара Велика България. Ето и тук сме ние, българите ............
465
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Македонците са я измислили азбуката, те са извънземни
464
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Провокират ни.Винету веднага им се връзва.
463
3
 
7
 
! Отговори
Карпов-Борисов преди 1 година
Това, че Карпов е световен шампион по шах мат, не означава, че не може да се изказва неподготвен (ако не е умишлено) също като български политици, премиери и дори президенти (Р.П.) Голяма работа !!!!! Не е нужно да ги учим на история-те я знаят , дори по-добре от някой наши "активисти".