Касапинът от Лас Вегас имал таен живот, десетилетия трупал оръжия

В колата му пък имало 22 килограма експлозиви
5 окт 2017 09:00, Елка Василева
13
Касапинът от Лас Вегас имал таен живот, десетилетия трупал оръжия
Стивън Падок. Снимка: Reuters

Извършителят на най-масовото убийство в съвременната история на САЩ е имал таен живот, набавяйки си оръжия и муниции в продължение на десетилетия, преди да застреля от хотелската си стая десетки хора на музикален фестивал в Лас Вегас, предадоха световните агенции, като се позоваха на властите.

64-годишният Стивън Падок по последни данни уби 58 и рани 489 души, стреляйки в неделя от стаята си на 32-ия етаж на хотел по зрителите на музикален фестивал на открито в Лас Вегас, преди да се самоубие. Мотивите му остават неизяснени.

Джоузеф Ломбардо - шерифът на окръг Кларк, щата Невада, където се намира Световната столица на хазарта, описа Падок като психически неуравновесен и опасен.

Още по темата

След атаката в колата му са били открити контейнери с експлозиви, тежащи 22 килограма, както и 1600 единици боеприпаси.

Падок е наел стая в друг хотел в Лас Вегас по време на музикален фестивал между 22 и 25 септември.

Според Ломбардо масовият убиец е възнамерявал да избяга и да се укрие след стрелбата. Той отказа да даде подробности.

Няма признаци масовата стрелба да е свързана с международния тероризъм, обяви представител на ФБР.

По-рано джихадистката групировка "Ислямска държава" пое отговорност за атаката, твърдейки, че Падок е приел исляма преди няколко месеца. Няма индикации нейната версия да е вярна.

Приятелката на Падок увери, че не е знаела нищо за плановете му. 62-годишната Мерилу Данли описа масовия убиец като "мил, нежен и кротък".

Мерилу Данли се върна във вторник вечерта, по думите й, доброволно от Филипините, където била на посещение при своето семейство. Докато тя била там, Падок, играещ с големи суми комарджия, й изпратил 100 000 долара.

Мерилу не очаквала тези пари и се обезпокоила, че приятелят й иска да я изостави.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп посети Лас Вегас и увери жителите на града, че цялата нация е с тях, за да им помогне да понесат болката след най-смъртоносната масова стрелба в съвременната история на страната.

Тръмп обаче отклони репортерски въпрос дали Съединените щати имат проблем с насилието с огнестрелни оръжия. "Няма да говорим за това днес", отговори лаконично той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: Лас ВегасСтивън Падок
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
1
 
! Отговори
Guns don't kill преди 6 години
Ppl kill ppl ...и требва да защитаваме земята, това им е мнението. Щом е така нека продължават със стрелбите.
10
2
 
7
 
! Отговори
9/11 преди 6 години
Обществото трябва да се държи в напрежение,чрез невинните си жертви.Атентати са необходими,заради кръговрата на парите и чрез кражба спестяванията на населението.Враг е необходим.Байпас правата на гражданите е задължителен.Пенсиониран счетоводител(изперкал от стрес) от 600 метра за един час да свърши това???Добре,че пушека е включил алармата-щяха да го търсят в парк-хотел Москва у нас.Как ли е дишал без противогаз?След усилена стрелба автомата "плюе".Колко патрона е изстрелял?A "съседите"?
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дали са му взели натривки по ръцете от барут,от такваз бясна стрелба от няколко места едновремено по едно и също време от няколко пушкала трябва здраво да се опушил от миризмата на изгорял барут по време на стрелбата що той като тяло,що дрехите с които е бил щот едва ли е ги сменил,що ръцете кат опора да държи няколко пушкала скорострелни от различни точки или по две от точка за ефект пред противника кат попаднал в засада от преиждащ враг или окопал се в окопа на фронта да ги задържи докат може.
8
15
 
2
 
! Отговори
Морски преди 6 години
Тоя колко кравари изтрепа....Евала му на човека!
7
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нито е луд, нито е от ИД! Елементарно Уотсъни! Ако долу изпълняваха класическа музика или българска народна музика и вместо разни разлигавени дрънкала се носеха гласовете на Недялка Кераново, Гюргя Пенджурова, Пенка Павлова и Борис Машалов, човекът нямаше да стреля, а бурно да ръкопляска! Дори от възторг да скочи от балкона! Със изявата си той е намерил свой начин на протест срещу една упадъчна култура съсипваща не само нацията, а човечеството. Дрън - дрън - дрън - дрън ---- гръм! Герена Гранде!
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗНАЧИ БРАТ МУ ЛЪЖЕ!!!!БРАТ МУ КАЗА, ЧЕ НЕ БИЛ ФЕН НА ОРЪЖИЯТА!!!
5
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябваше за 5 мин. да мине през нашия парламент за загрявка и след това да си ходи в щатите. Щяхме и паметник да му издигнем.
4
2
 
25
 
! Отговори
... преди 6 години
Значи който е ходил в щатите може да каже, че такова нещо като купуване на оръжие там е по лесно отколкото да си купиш лекарства в аптеката! Аз лично съм ходил на такива да го наречем съботни пазари за оръжие, където просто ей така можеш да си купиш оръжие, каквото и да било! Е какъв е тоя таен живот бре! Че вие оръжието си го продавате като топъл хляб и после тайно купувал и трупал оръжие!!!??? Брех да му се невиди и на тайната значи!
3
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно там някакви служби за сигурност има ли? Вкарал си в стаята 20?! автомата и 2500 патрона, оборудване камери, оптики, пистолети даже не ги броят, в колата още хиляди плюс патрони и 20 кила експлозиви??? Явно службите им са прекалено заети да се борят с руските хакери дето избраха тръмп за президент
2
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Масовият убиец е възнамерявал да избяга и да се укрие след стрелбата, но се заплеснал и стрелял цели 70 минути, докато специалистите по борбата с джихадизма безуспешно го търсили на 29-я етаж.
1
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
как по това време наште дупетати не са били на тоя фестивал...