Сексуални посегателства? В Русия вкупом се изсмяха!

ДВ: Крайно време е да се разделим с култа към грубата сила
13 яну 2018 15:15, Елка Василева
240
Сексуални посегателства? В Русия вкупом се изсмяха!
Снимка: Reuters

Бунтът на известни актриси срещу сексуалните посегателства потресе Холивуд и прогърмя по цял свят. В Русия просто повдигнаха рамене, а после вкупом се изсмяха. Някакъв друг морал ли имат хората там?

В Русия реагираха почти изцяло отрицателно на този бунт, който в западния свят предизвика вълна от оставки на продуценти и политици, пише Виктор Ерофеев, Дойче веле. По същия начин реагира Русия и на легализирането на еднополовите бракове. Но ако тези бракове се възприеха като белег за моралната деградация на Запада, скандалът около сексуалните  посегателства предизвика в Русия по-скоро саркастични усмивки: Нима е възможно да се живее без посегателства?

Отрицателната реакция на кампанията #MeToo, която извади на бял свят масовия характер на сексуалните посегателства, обедини в Русия всички, които никога не са били на едни и същи позиции - поклонници на Путин и опозиционери, консерватори и радикали, комунисти и капиталисти, бизнесмени и прислуга, известни руски актриси и "обикновени хора". Всички те първо повдигнаха рамене, за да изразят недоумение, а после вкупом се разсмяха.

Някои журналистите започнаха да разясняват, че ставало дума за американски актриси, които отначало са се възползвали от сексуалния си чар като трамплин, който да ги издигне до върха на славата, а сега просто искат да си устроят добър пиар.

Публицистите, склонни към философски размишления, взеха да говорят, че посегателствата така или иначе са елемент, свързан с човешкото размножаване. В крайна сметка общественото мнение в Русия стигна до извода, че актрисите по принцип обичат да спят с режисьорите, също както и секретарките – с началниците си, защото това ги издигало в собствените им очи, а и защото светът бил така устроен.

Имаме ли еднакви разбирания за хуманизъм и морал?

Черните рокли на актрисите от Холивуд, с които те изразиха солидарност с жертвите на сексуалните посегателства, предизвикаха в Русия предимно иронични реакции, както и всевъзможни шегички. А това показва, че ние в Русия изоставаме от западното виждане за съвременен морал. Нещо повече: пътищата ни явно са се разделили, след като на някой кръстопът сме поели в различна посока.

Може би на някой подобен кръстопът в следвоенните си години Западът е възприел принципите на хуманизма, когато потресен от нацистките престъпления поведе борба с човешката агресивност. Тази борба, разбира се, не даде веднага резултати, но постепенно утвърди идеите на пацифизма, на толерантността към различното и различните, а с това и на идеите за политическа коректност.

По този път бяха допуснати и някои грешки - предприети бяха например опити за цензуриране на книги от миналото. В Канада съм виждал дори опити да се забрани изобразяването на голи ангелчета и разни други абсурди.

Но идеята за борба срещу агресивността несъмнено е важна. Дори и феминисткото движение, което също не е особено популярно в Русия, в много отношения възникна като реакция на агресивността. Сегашният холивудски скандал е нов етап в борбата на човека срещу неговата собствена агресия. Най-новата история на западния свят представлява всъщност пример за успешно ограничаване на агресивните инстинкти за сметка на проявите на съпричастие, любов и толерантност.

Култът към грубата сила

Руското общество обаче и до днес издига в култ грубата сила. За него мачизмът си остава положителен идеал, този мачизъм се използва дори за рекламни цели и за прослава на Путин, когото показват как полугол язди кон, пилотира самолет или безстрашно се спуска на морското дъно.

Идеалът за мъжа-ловец, колекционер на интимни победи, който е опитен съблазнител и лекомислен женомразец, има постоянно място в съзнанието на руснаците. Оказвайки се в положението на желани сексуални обекти, много руски жени с удоволствие поддържат тези представи, за да утвърдят своето положение в жестокия и дори безпощаден свят на бедността и разбитите морални устои. Милиони руски жени са страдали и страдат от сексуално насилие, но общественото съзнание предпочита да обявява сексуалното насилие за особеност на човешката природа.

Нима е възможно да се живее без посегателства? – изумено се питат в Русия, а хората на Запад предпочитат вместо това да търсят изход от тази ситуация.

Разбира се, тайните на еротичния живот си остават неразгадани и до днес, а мечтите на сексолозите-хуманисти за здравословен секс и досега не са се реализирали напълно. Защото е наистина трудно да се внесе порядък във влюбеността, да се изличи от лицето на земята похотливостта, а страстите и влеченията да бъдат възпитан. Пък и дали е нужно?

Вън от съмнение е обаче, че е необходимо да се изправим срещу насилието. В това е и същността на сегашния холивудски бунт. Именно с това той е разбираем за мен. Що се отнася до култа към грубата сила  - с него е крайно време да се разделим.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дойче веле е най-пропадналатамедия . Нещо като служебнияим канцлер меркел , която.сеопитват пак да пробутат заканцлер , но сега вече немцитесе мръщят и не искат и дачуят .
46
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако жените не са изкушаващи, а мъжете не се изкушават от тях, аман ти и от жените, и от мъжете. Всичко останало е опит да вкарат хората в депресивни състояния. Да им попречат да осъзнават какво се случва с тях.
45
1
 
4
 
! Отговори
Чичолина преди 6 години
Уффф аз ко да кажа.
44
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Край, мъжете минаваме на чekи. Нека да им хванат паяжина. Мушкане само след писмен договор подписан при нотариус че са съгласни. И то да важи само за един път, нещо като еднократен лиценз за ***
43
0
 
17
 
! Отговори
аве фюрер преди 6 години
Дори и децата вече знаят ,че чаталбанк винаги е била добро средство за разплащане и получаване на облаги в артистичните среди и не само там . Но така или иначе.......ще пребъде .
42
7
 
4
 
! Отговори
Герге Шопа преди 6 години
В мое село взимам нещо твърдо, бам го глъвътъ и завличам жената в пещерата. ТУКА СМЕ ТАКА.Сега сериозно. НЕ НА НАСИЛИЕТО. Нека подкрепим всяка жертва на насилие без значение от пол.
41
1
 
20
 
! Отговори
га яде кифтетата ... преди 6 години
Да,страшно лицемерие е това с тея артистки - Когато получаваха роли и трупаха Милиони си траеха като п......ки , Сега се сетили,че било насилие , Ми да раздадът милионите , Ама Не Нали ?Някои неща са еднакви по цял свят от както свят светува, просиииитуцията просто е на различни нива и заплащане.
40
1
 
26
 
! Отговори
уса преди 6 години
то колкото американски филми гледам - "морал и половина" - че то в 90% оттехните филми да изневериш на мъжа си е почти задължително, морално и.т.н., а т.н. "френ..с..к..а любов" изобщо не се смята за изневяра. И тези щеми говорят за морал. А защо продуцентите на филми не заведат контрадело срещу нахалните мацета, които за да станат велики артиски ги преследват дори и в леглото. Преди 2 години бяха осмели някакво холивудско семейство артисти, че до момента нито 1 път не са се развеждали
39
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като са били никому неизвестни са се молили някой режисьор или продуцент да ги "изнасили" за да им даде първата роля. А сега се сетили след 20 години като са известни и богати че са изнасилени.Всичко зависи от гледната точка.
38
1
 
20
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Пу пу льоши руснаци.Льоши
37
2
 
8
 
! Отговори
ПЕНКО преди 6 години
ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИ : " МОЛЯ ВИ ,МОЛЯ ВИ ,АЗ СЪМ ЗВЕЗДА ,А НИКОЙ НЕ МЕ ТОРМОЗИ -СЕКСЮАЛИТИ !!! ОТ 14 ГОДИШНА МЕЧТАЯ ЗА СЕКСУАЛЕН ТОРМОЗ И ВЕЧЕ СЪМ В ХОЛИЛИУД ,А НЯМАМ ТОРМОЗ !МАМО МАМО ПОМОГНИ МИ НЯКОЙ ДА МЕ СЕКСТОРМОЗИ... ЗА КАРИЕРАТА..." ПОМОЗИ БОГ" !!! КАК ТАКА ЕДИНСТВЕННА- МЕНЕ Е ПОДМИНАЛ ...-"ЕЙ УИНСТЕНЧЕ -СЪВСЕМ ЩЕ МИ ИСТИНЕШ "!!!
36
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както винаги руснаците са реалисти, а Американците са крайни. Явно тези повяхналите но много богати глезли са били пренебрегнати с времето. И след тази демонстрсция на глупостта им остава само едно, мастурбацията.
35
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснак сваля рускиня. Срещат се за първи път на улицата. Руснака я завежда у дома си. Удря на масата бутилка "Столичная" и вика на рускинята:"Или ке ми даваш или ке те е..м". В Русия има най - много аборти, най - много болни от СПИН и най-много домашно насилие на глава от населението! Смятай в пъти повече!
34
18
 
7
 
! Отговори
Къс Пас преди 6 години
То у русията сичко е тип топ. Присмял се хърбел на щърбел.
33
3
 
33
 
! Отговори
криста преди 6 години
Не коментирам реакцията в Русия , но и на мене ми са смешни тези черни холивудски монахини. Повдигам учудено и аз рамене и се подсмихвам...
32
1
 
9
 
! Отговори
интернетиме преди 6 години
Тази статия е ПЛАГИАТСКО копие на статиа от Виктор Ерофеев публикувана в Дойче Веле
31
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"всяка четвърта българка е жертва на насилие от ***" - именно. Защото всяка четвърта "българка" е от едно малцинство, за което е забранено да се пише. И сигурно за това истинските българи са виновни? По принцип, първородно?
30
2
 
18
 
! Отговори
А бе преди 6 години
Как тогава ще се правят кастингите,когато отговорните фактори в индустрията спрат да се възползват?То тогава начинаещите актриси(че и актьори) филм няма да помиришат....А,може би имат предвид новите технологии,които ще позволят производството на филми без актьори.
29
37
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Просто рускините са свикнали да ги тъпчат. За тях това не е насилие, а ежедневие. В един момент претръпваш и развиваш стокхолмски синдром. Всеки втори в русия е алкохолик, а алкохолиците масово посягат на семействата си. За утеха на русофилите ще кажа, че в България положението не е цветущо - тук всяка четвърта българка е жертва на насилие от ***. Нашите народи мразят други народи, други раси и религии, мразят жените и децата си, но най-много мразят самите себе си.
28
6
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Западен морал? Това от кога? Нали според стожерите на капитализма, едно нещо е добро, щом носи пари? Проституцията във всяка форма носи пари. Значи е добра. И тези хора ще дават наклон на носа на останалия свят? Свършиха ми кофите да повръщам.