В каква посока ще тръгне конфликтът между Русия и Запада?

Русия едва ли ще се превърне в парий, смята руската преса
169
В каква посока ще тръгне конфликтът между Русия и Запада?
Снимка: Reuters

Централните медии в Русия коментират ответните мерки на страната след експулсирането на руски дипломати от САЩ и Европа и последиците от новото напрежение между Москва и Запада.

В. "Ведомости" изтъква, че отговорът на Русия като цяло е бил симетричен, но не изключва конфликтът да се разрасне още повече.

След като бившият руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му бяха отровени на 4 март във Великобритания, Лондон обяви за виновник Москва, но Русия отхвърли обвиненията. Кралството изгони руски дипломати, последваха го САЩ и още 27 страни. Москва вече започна да експулсира в отговор техни дипломати, напомня електронното издание "Лента", цитирано от БТА.

Още по темата
Дипломатическата война на Русия със САЩ и Великобритания още не е наближила върховата си точка, смята политологът Фьодор Лукянов.

"САЩ неизбежно ще отвърнат отново - те предупредиха, че виждат в действията на Москва не отговор, а вдигане на залозите. Закриването на американското консулство в Санкт Петербург срещу консулството на Русия в Сиатъл също се разглежда като ескалация", пояснява той.

Експертът прогнозира, че европейските страни, демонстрирали солидарност с кралството, няма да продължат в същия дух. След дипломатическата, символична по думите му война, той обаче очаква и мерки в икономически план, например по-строги санкции като доскорошните санкции срещу Иран.

Следващите действия на САЩ спрямо Русия ще бъдат на първо място политически, а не юридически, заявява за "Ведомости" аналитикът Андрей Кортунов. Освен нови експулсирания на дипломати Вашингтон може да засили натиска върху руските медии в Щатите, но като цяло възможностите за подобно въздействие намаляват, допълва той.

За Русия остава възможността да изисква от САЩ паритет в броя на дипломатическите служители, смята наблюдателят. "Сега въпросът е кой пръв ще спре", отбелязва Кортунов.

Струва ли си страните в конфликта да развъртат маховика на ескалацията, пита се в редакционен коментар в. "Независимая газета", който също предрича нови икономически санкции на Запада срещу Русия.
За разлика от Москва Западът има според руския ежедневник "предостатъчно" подобни лостове - може, например, да бъде закрита търговската мисия на Москва в Лондон, смятана за "шпионска бърлога" от кабинета на Тереза Мей според британския в. "Телеграф". Може да бъдат замразени различните активи на руската държава, да се въведе забрана за инвестиции в руски книжа, да се запорира "подозрителното имущество" на свръхбогати руснаци и дори да се бойкотира тазгодишното световно първенство по футбол в Русия.

В най-близко бъдеще обаче Русия едва ли ще се превърне в парий. Западът признава, че е необходимо и занапред да води диалог с Москва най-малкото в сферата на стратегическата стабилност и контрола върху оръжията. Взаимното изгонване на дипломати обаче показва, че полето за диалог стремително се стеснява, пише "Независимая газета".

Днес Европа има твърде голяма нужда от Руската федерация и просто не може да си позволи дълго да се прави на обидена, твърди онлайн изданието "Регионите на Русия".

Далеч не става дума само за доставките на петрол и газ, за пазари и проекти за инвестиции. Скъсването на връзките с Русия автоматично ще засили влиянието върху Европа, което получиха след Втората световна война САЩ и Великобритания. По човешки и икономически потенциал ЕС превъзхожда САЩ и би могъл да стане самостоятелен силов център, но все така е в изцяло подчинено положение спрямо атлантическия проект за "единен Запад". Защото упорито не схваща собствената си идентичност, няма и държавен суверенитет, подкрепен с военна сила, се казва в материала.

Ако Европа поддържа конфликта с Русия, ще е по-лесно освен това външни сили да скарат европейците с Китай, заявява електронният вестник. Същевременно изрежда "много кризи, които Европа безспорно няма как да реши без Русия". Без Русия ЕС не ще може примерно да влияе върху ситуацията в Големия Близък изток - от Либия до Афганистан. А това не включва само въпроса за война или мир край границите на Европа, но и проблема с бежанците, чието нашествие в ЕС, дори само от Африка с милиардното й население, все повече ще расте, пише "Регионите на Русия".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още по темата: РусияСкрипал
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
6
 
21
 
! Отговори
АЗ преди 6 години
В каква посока ще тръгне конфликтът не знам, знам обаче че това си беше чисто политическо мероприятие на САЩ и Англия срещу Путин най вече. Целта-да го ударят точно преди изборите им. Е не успяха, няма и в бъдеще да успеят каквито и измислени следи да откриват, колкото и руски посланици да изгонят от подкрепящите ги сляпо държави. И вземете прочетете казаното от Валтер Литвиненко, бащата на отровения Александър Литвиненко. Има върху какво да се замислите, е ако искате изобщо да мислите.
116
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До122, а не казваш какво ще стане с Русия при една война, за Запада ясно или Русия си е там без война.
115
2
 
4
 
! Отговори
Що е това преди 6 години
До Анонимен Демокрация е агнето да си мисли , че от неговото решение зависи нещо.Естествено е да има овчар , кучета и стадо.И овчаря решава какво да прави със стадото , а не самото стадо.Цялата естествена природа се ръководи по тези правила , само глупавите хора си мислят , че са различни.
114
6
 
17
 
! Отговори
Много просто преди 6 години
Ако някой си мисли , че може да повтори разпадането на СССР много се лъже.Вече им го казаха , просто трябва да го разберат.Не ни е нужен свят без Русия.Така , че просто една вечер ще си легнат , а на другата сутрин няма да се събудят.Вместо да си налягат парцалите те ще докарат света до гибел.Термоядрения рекет може да струва много повече на света от опита за налагане на нечии правила.И богатия Запад изведнъж може да се върне в каменната ера.
113
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 116:Не се напиняй много, защото ще откриеш, че повече от половината световни научни открития са дело на евреи или на хора с еврейски произход, а не на руснаци.Дори Бояришник не е тяхно откритие, а само неправилната му употреба !
112
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние сме едиствената държава в светът без деистваща армия.Срам за българския воиствен народ.Запада ни сасипа тотално.
111
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 117Аааааа.......че той откъде да знае, че всеки ден трябва да ти се отчита къде ходи и какво прави!!! Че и фото да ти изпраща! Подсети го де!
110
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 115Баба ти от Долно-нанагорнище е с треторазрядна икономика!!! Такава може да се смята вече краварската "икономика", защото тя се държи вече САМО НА ПЕЧАТАНЕТО НА ХАРТИЙКИ!!! Няма производство (всичко е изнесено!) и е притежание не на държавата, а на някакви транс-национални корпорации и парите им в офшорки! Докато Русия ПРИТЕЖАВА ВСИЧКОТО СИ БОГАТСТВО - И ЗЕМЯ, И ПРИРОДНИ БОГАТСТВА И ПРОМИШЛЕНОСТ!! И те бяха тръгнали като краварския обор, ама сакън....спряха се, слава на Путин!
109
2
 
12
 
! Отговори
Ради преди 6 години
Каракачанов казал никои да не нарушава въздушното пространство на България ха ха.Та ние вече и самолети за половане нямаме.Жалка работа.Колколи ни се смеят сърбите.
108
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой може ли да обясни защо Путин изчезна от медийното пространство след аферата Скрипал ?Да не е отишъл да боядисва яйца за Велик Ден в лабораторията на КГБ !!!
107
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 97Едва ли има нещо в еуропката в което да няма руско участие или въобще да не си е руско изобретение! Еуропката без руската царска наука и после съветската ВЪОБЩЕ ЗА НИЩО НЕ СТАВА! Някой път ще ти изредя само част от първооткритията, ама не знам колко тома ще ми трябват!Ха-ха,че даже първия комбайн е бил руски, да не говорим за първия мобилен телефон, изобретен още през 1957 година от Леонид Куприянович, през времето когато нокия-та ВЪОБЩЕ И В МИСЛИТЕ НА НЯКОГО НЕ Е БИЛА! А ЛАЗЕРА?
106
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ и Запада реагират като малки деца на най-големия дразнител Русия. Русия е с треторазрядна икономикаа с БВП на човек малко по-голям от тоя на България. Вярно че имат ядрено оръжие но не биха посмели да го използват за нападение. И в Сирия и в Украйна реагираха много късно малко преди да загубят напълно интересите си. През това време Китайската икономика върви необезпокоявана към первото място и армията им нараства с бързи темпове. А това да не забравяме е социалистическа държава.
105
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ognyanz107 Ако не знаеш,няма смисъм да ти се обяснява.
104
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен111 Хорската фантазия няма граници,особено тази,на руските тайнислужби,когато прикриват свое поредно,престъпление и на руските слуги в България.
103
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скрипал и дъщеря му са придобили от някъде новичок (от Англия или Русия) и са го продали на някого в парка. Явно че не е бил добре затворен. Навсякъде където са го носили има следи от него но твърде нищожни за да отровят някого. Чак на пейката е станало отравянето при предаването най-вероятно на агент на Английските служби. Защото очевидно на близо е чакал екип с антидот и им го е бил до 1-2 минути. Иначе нямаше да са живи.
102
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До бедна Русия 105Тия пари МОГАТ ДА ГИ ИЗМЪКНАТ ОТ ДЖОБЧЕТО НА САМО ЕДИН ОЛИГАРХ, ако им се наложи!!!! Или си въобразяваш, че парите на т.н. "олигарси" не се контролират от руската държава!!!! Ха-ха-ха.....това е като тука, пък и като навсякъде.....дават ти да натрупаш малко и да се глезиш, ама като потрябват парички ще строиш мостове (справка Кримски мост), болници, музеи, училища! Иначе.......с раирана ризичка! А пък че тия правят каквото каже Путин.....то е ясно! Всичко ще дадат!
101
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Демокрация е когато олигарсите на дадена страна управляват страната с подставени от тях правителство и президент уж избрани от народа а всъщност с промиване на мозъците от средствата за масова информация които всички са собственост на олигарсите. Демокрацията всъщност означава че нито една група олигарси няма да разстреля другата група а се борят чие да е влиянието над управляващите със законни средства. Народа е само средство в борбата за власт. При тоталитаризма диктатора управлява олигарсите.
100
3
 
10
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До бедна Русия 105От 60 години на миналия ВЕК всяко по-голямо спортно събитие РЕАЛНО Е НА ЗАГУБА ЗА ДОМАКИНАВСИЧКО СЕ ПРАВИ ЗА ПОКАЗУХА
99
5
 
8
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До Анонимен 106: Демокрация? Какво значи това според теб?
98
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сигурното е това,че Русия с Путин никога няма да стане демокрация.