32 години от ядрената катастрофа в Чернобил

Човечеството продължава да се бори с последиците от трагедията
26 апр 2018 16:00,
101

Светът отбелязва 32 години от инцидента в Чернобил, което е най-голямата ядрена катастрофа в историята. Повече от три десетилетия по-късно човечеството продължава да се бори с последиците от трагедията.

Аварията в Чернобилската АЕЦ стана през нощта срещу 26 април 1986 година. Тя предизвика облак от радиоактивни отпадъци, който премина над части от Съветския съюз, Източна Европа и Скандинавия.

Обширни райони в Украйна, Беларус и Русия бяха замърсени, а около 200 хиляди души бяха евакуирани от родните си места, разказва Bulgaria ON AIR.

Микола Волкозуб е украински военен пилот на 86 години. През 1986 година той се подготвя за първия си полет над злополучния реактор в Чернобил. Разказва, че се съгласява да извърши мисията въпреки че знае, че животът му е изложен на риск.

След като, преди 32 години, изпълнява три полета, продължили 19 минути и 40 секунди, Волкозуб е изложен на много голяма радиация. А самолетът му е трябвало да бъде погребан на така нареченото гробище за остаряло и извън експлоатация оборудване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересното е, че въпреки радиацията популациите на диви животни непрекъснато се увеличават, което говори, че човека е най-голямата заплаха на планета. Имаше в документален филм около "крака на слона" - мястото с най-висока радиация, разтеж на плесени.
32
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 35Палячо по него време Украйна е СССР. Всичко се командва от русия. Построяването и поддръжката е от Русия. Преди 2 години рсзсекретиха документите на КГБ по случая. Прочети и се запознах. Русия е знаела за състоянието на централата и че има куп глупости направени. Все некви неуки пишманн фисолофи пишат тук. Нито от войната сте чели , нито за това.
31
3
 
1
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 26Ано ЕКСПЕРТЕ КОЕ ОТ КАЗАНОТО ОТ МЕН НЕ Е ВЯРНО? По КОЙ ВЪПРОС СЪМ СЕ ИЗКАЗАЛ НЕПОДГОТВЕН?
30
3
 
3
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 18Ползва се в случая МЕЖДИННА АКУМУЛИРАЩА ТЕХНОЛОГИЯНАЙ-СТАРАТА - ПАВЕЦ - Помпено-Акумулираща Водно Електрическа Централаима и по-модерни като примерно Маховици във вакум и ползващи магнитни лагери - Скъпо но на запад вече се ползва за СТАБИЛИЗИРАНЕ НА НАПРЕЖЕНИЕТО В МЕГАПОЛИСИТЕ - време за превключване от Генерация в Акумулиране 1/100 секБез електроника човек просто не може да управлява подобна технология
29
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европа трябва да съди Русия заради престъпление към човечеството. Прикриването на такава авария е довела до смъртта на милиони хора . Тези раково болни в днешно време да не са от друго. Проклети да сте завинаги .
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А това ''видео'' ... грешка ли е... - 5 сек...????!
27
2
 
12
 
! Отговори
И АЗ БЯх.....???? преди 6 години
Пуберите и другите недорасли млади философи просто нямат място в тази полемика.Бяхме на пето място по радиоактивно замърсяване но това се ,,отчете" години по късно,а СБАЛОЗ се препълниха.
26
1
 
11
 
! Отговори
запада е кадърен преди 6 години
До АнонименСлънчевите панели са за домашни нужди ! За ел. захранване на големи предприятие в западна Европа се използва електричество произвеждано от вятъра ! Ако си ходил в западна Европа може би си забелязал по полетата едни високи стълбове с едни големи перки ,които се въртят непрекъснато денем и нощем без значение от коя посока идва вятъра ! Дори и при много слаб вятър перките се въртят достатъчно за да произвеждат енергия ! Западняците са умни , не са като руските некадърници !
25
0
 
20
 
! Отговори
Жо преди 6 години
НЕ КОМЕНТИРАМ ядрената авария.Възмущението на хората беше, че не получиха официална информация за опасността. Всякакви слухове се носеха от "ухо на ухо" В онези години, по стар комунистически обичай, катастрофите и инцидентите в НРБ и СССР се потулваха. Населението не узна, че трябва да се пази от радиоактивния облак и беше строено за Първомайска маршировка на площада. Точно, когато облакът дойде над България.Радиацията е нещо коварно- тя не се усеща, но тя действа смъртоносно след години.
24
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
24 Боби както винаги се изказа неподготвен
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
18 има решение на проблема в гъвкавото управление на енергоизточниците
22
12
 
7
 
! Отговори
Боби преди 6 години
"Светът отбелязва 32 години от инцидента в Чернобил, което е най-голямата ядрена катастрофа в историята. Повече от три десетилетия по-късно човечеството продължава да се бори с последиците от трагедията."НАЙ-ГОЛЯМАТА ЯДРЕНА КАТАСТРОФА Е ФУКУШИМА - ОТ 11.03.2011 ГОДИНА АВАРИЯТА Е АКТИВНА ДО СЕГА ВЕЧЕ 7(СЕДЕМ) ГОДИНИ, 1(ЕДИН) МЕСЕЦ и 15(ПЕТНАДЕСЕТ) ДНИ - ИЗПУСКА СЕ РАДИАЦИЯ В ТИХИЯ ОКЕАНА ТИХИЯ ОКЕАН ИМА ВОДНА ВРЪЗКА С ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ВОДОЕМИ НА ЗЕМЯТА ПРЕЗ КРЪГОВРАТА НА ВОДАТА
21
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Беше слънчев ден и млади майки с детски колички разхождаха децата си из парковете. 7 години по-късно имаше деца по онкологиите наречени "Чернобилските". И това заради простотията на комунистначалник смяна, който с мозъка си на онанирала гугутка, успява да нареди да изключат всичките защити от прегряване.Един ден ще се говори и за "Брюкселските" оцелели, ако хората все още са живи. Даже и Чернобил не намали населението на България толкова, колкото европейско-колониалната алчност.
20
5
 
7
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Само с Чернобил си обяснявам тая мутация на тиквите....всичко е от радиацията....
19
4
 
13
 
! Отговори
Ей деца преди 6 години
Каква Фукошима какви пет лева бе деца.Става дума за Европа и за едно безрасъдно криене на аварията от собственният си народ,а за ,,богоизбраните ". веднага се носеха агнешко и храна от Австралия,Израел и Египет.Вода също ,даже и тази за миене. А пред народа със закъснение изкараха Стоичков и Шиндаров да обяснят по нареждане от СССР че нямало нищо страшно.А първомайският радиоактивен дъжд хубаво ни окъпа и храна вода също.това беше геноцид на ЦК на БКП и лично Т.Живков с/у собственният си народ
18
2
 
14
 
! Отговори
annybody преди 6 години
Седмица след облака Шиндаров и Григор Стоичков ни успокоиха, че няма страшно - то било облак.В продължение на 50 години - кой знае как и защо, ракът на гърлото, дебелото черво и млечните жлези нещо се развилняха, ама нищо де, то така им било писано на бездруго обречените.Още на 26-ти април безценните за страната другари бяха на специален режим със защитени храни - имаха си хранилища за чиста храна, и аз намазах покрай тях, бях слуга в УБО (сега се казва НСО) - поредния геноцид.Да живее БКП!
17
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До само некадърницитеИ кой е казал, че слънчевата енергия е чиста? дали можеш да кажеш нещо за производството на панели? Да не говорим, е произвежда ток само денем. Едва ли имаш представа как би работил един металургичен комбинат на 24 часов режим и със сънчеви панели.
16
3
 
13
 
! Отговори
това беше преди 6 години
ядрена атака ! Тогава другаря Тодор Живков казал на един свой близък - Ние я чакахме от НАТО , а тя дойде от БРАТО
15
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доколкото знам украинците се опитали да предизвикат изкуствено авария като намалят мощността на разбилият се реактор. И се е получило огромна трагедия. На сутринта работниците отиват на работа и от далече вижда, че има проблем. И им заповядват да влизат вътре. Няма искаш ли, не искаш ли влизаш.
14
4
 
20
 
! Отговори
Не! преди 6 години
Проклети да са комунистите, че скриха аварията и накараха деца да маршируват под радиоакттивния дъжд на 1ви май!