32 години от ядрената катастрофа в Чернобил

Човечеството продължава да се бори с последиците от трагедията
26 апр 2018 16:00,
101

Светът отбелязва 32 години от инцидента в Чернобил, което е най-голямата ядрена катастрофа в историята. Повече от три десетилетия по-късно човечеството продължава да се бори с последиците от трагедията.

Аварията в Чернобилската АЕЦ стана през нощта срещу 26 април 1986 година. Тя предизвика облак от радиоактивни отпадъци, който премина над части от Съветския съюз, Източна Европа и Скандинавия.

Обширни райони в Украйна, Беларус и Русия бяха замърсени, а около 200 хиляди души бяха евакуирани от родните си места, разказва Bulgaria ON AIR.

Микола Волкозуб е украински военен пилот на 86 години. През 1986 година той се подготвя за първия си полет над злополучния реактор в Чернобил. Разказва, че се съгласява да извърши мисията въпреки че знае, че животът му е изложен на риск.

След като, преди 32 години, изпълнява три полета, продължили 19 минути и 40 секунди, Волкозуб е изложен на много голяма радиация. А самолетът му е трябвало да бъде погребан на така нареченото гробище за остаряло и извън експлоатация оборудване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен58Сградата от са командвали реактора все още стой. Дори има туристически бизнес. Реактора е бил на открито. Работниците влизат в сградата. Карат ги да отиват до реакторите но там единият реактор липсва. Същите тези работници са облъчени мощно. Много от тях умират скоро след аварията.
52
1
 
3
 
! Отговори
Да добавя преди 6 години
До do 51 Ако знаехме, поне прозорците щяхме да си затворим и манифестациите щяха да пропаднат. А какъв е този социализъм без манифестации ? така де...
51
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До много скоро 66Я *** понаучи ФИЗИКАГАЗът или МЕТАН има толкова много ПРОМИШЛЕНИ ПРИЛОЖЕНИЯ ЧЕ ЩЕ ТИ СЕ ЗАВИЕ СВЯТ - най-простото и разпространено - найлонови опаковки и торбички
50
3
 
1
 
! Отговори
много скоро преди 6 години
кадърните нации ще затворят кранчето на некадърните нации ! Автомобилите повечето ще са със слънчеви панели които ще задвижват двигателя , газ ще се произвежда от био продукти / Германия сега в момента задоволява 30 % от нуждите си с газ от био продукти / ! Тук до 20 години никой няма да има нужда от дизел ,бензин и прочие ! Електричеството в западна Европа идва от нищото - от вятъра ! Ще се наложи руснаците и арабите да си пият нафтата и бензина !
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И хлапаците продължават да дращят.
48
1
 
4
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До 45А що се отнася до мен лично на 1 май и последвалите празници когато облака дойде до България аз със семейството си бяхме на село в градината на Баба ми във Врачанско и с удоволствие хрупахме зелена салата и пихме мляко от козите ...Тогава се радвах на новото си колело и хал хабер си нямах от Ядрени централи и радиация ... Както и повечето Българи.
47
1
 
0
 
! Отговори
До 51 преди 6 години
Я помисли малко и би трябвало да разбереш ,,какво искат форумците"Ако си нормален човек ,на нормална възраст би трябвало да проумееш.А ако си от тия хлапаци.-многознайковци не се замисляй.Все някога и теб ще те удари съдбата и друг ще те попита какво искаш.Не можеш да изтриеш спомените н а пострадалите хора млади/явно/ ,момко
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен58Всъщност е нямало ядрен взрив и пожар. Това което са вижда ли като пожар е било ядреното гориво.
45
4
 
1
 
! Отговори
немците прости ли са преди 6 години
че закриват атомните си електроцентрали щом АЕЦ са толкова ефективни и безопасни ?!Умните нации намират алтернатива на АЕЦ ,докато некадърните нации нямат избор и ще продължават да произвеждат електричество чрез АЕЦ централи докато цивилизованият свят не реши да им наложи ембарго и да не купува никакви стоки от тях ! Тогава може би загубите от наложеното ембарго ще са по-големи от печалбите от АЕЦ и така дай Боже да се откажат от АЕЦ и да не застрашават живота на другите !
44
3
 
1
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До 45Умнико много по-добре знам от теб какво е станало в Ченобим - ОЗ от Химически Войски(ЯХБЗ - Ядрена Химическа Биологическа Защита) съмСлед взрива който изхвърля в атмосферата относително малко радиоактивна пепел и тя пада основно в Украйна започва пожар - пожара се гаси като от хеликоптери се хвърлят тонове Графит и други инертни материали докато буквално се запуши дупката в реактора. Част от тези материали изгарят и отиват в атмосферата като по-фини частици които и заразяват Европа и БГ
43
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работниците отиват на работа и ги вкарват един по един. Всеки от тях се връща и казва реактора го няма, а началството им отговаря не може да бъде отидете да видите пак.
42
2
 
5
 
! Отговори
do 51 преди 6 години
Със сигурност никой не би отишъл да манивестира, ако му кажеха, че ще е под радиоактивен дъжд. Нагли комунистите ей!
41
2
 
6
 
! Отговори
До 45 преди 6 години
Това беше една огромна трагеди и едно престъпление от нашите вождове. Как да те разбере Боби като за него живота е в ВИКИПЕДИЯ и интернет.Расте едно поколение което не познава страдания и мъки,цензура и терор.За тях живота е електронна игра.Те днешното положение го имат за даденост и мислят че винаги е така. Нищо лошо но-да сравняваш несравними /по човешкият си смисъл/ неща е ненормално.
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки който е бил в радиус 30 км от реактора има право да добави "фон" пред фамилията си. Тези в радиус до 20 км трябва да бъдат наричани Ваше Светейшество, а в 10 км зона Ваше Сиятелство.
39
2
 
1
 
! Отговори
Укрите преди 6 години
не умеят да боравят с ядрени технологии.
38
2
 
2
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 38АМАН ОТ ЕКСПЕРТИРеактора в Чернобил е от вида който може да работи непрекъснато тоест без да се спира в активната зона могат да се слагат и вадят касети с ядрено гориво. Освен това реактора е от военен тип - тоест произвежда като отпадъчен продукт ОРЪЖЕЕН ПЛУТОНИЙ.Въпросната нощ са правили тестове. Но не са отчели една подробност. Когато реактора прегрява не трябва да се ползва протокола за аварийно спиране(специфичен случай) - е направили са точно това - следва ядрен взрив
37
3
 
6
 
! Отговори
До Боби преди 6 години
Боби да седнеш да учиш за матурата и да не бръщолевиш г.л.у.п.о.стите си.Цяла Европа беше заляна от мощен радиоактивен облак бе мушморок.А нас ни изкараха под радиоактивният дъжд да манифестираме. Говорим за човещина и грижа за собственният си народ,ти ми изнасяш статистика и детски размишления на същество живеещо в интернет а не в реалният живот.За теб и голяма част от твоето,,немислещо" поколение всичко е игра и шоу.Аман от кухи философи-неживели невидели ,нестрадали!
36
4
 
4
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До запада е кадърен 29Пак се изказа НЕПОДГОТВЕНКАЖИ МИ УМНИКО НОРВЕГИЯ, ФИНЛАНДИЯ и изобщо страните на север от Великобритания ползват ли ПЕРКИ???НЕ - !!!Те са много ама много глупави бреда не ползват перкиВлезни във википедия и прочети за обледеняването на аеродинамичните повърхности на самолетите и какво става ако това се случи.Заради точно такова обледеняване Перки на север не могат да се ползват - най-лекия случай перката ще загуби до 80% ефективностКакво да ползваме? ГАЗ и АЕЦ
35
7
 
2
 
! Отговори
ЕС трябва да преди 6 години
наложи ембарго на страните ,които произвеждат ток чрез АЕЦ , също и на страните ,които купуват ток от страни произвеждащи ток чрез АЕЦ !Например ,ако Полша купува електричество от Русия или Украйна , ЕС трябва да наложи санкции не само на Русия и Украйна , а и на Полша , да й наложи мито за износ на стоки в ЕС въпреки ,че Полша е член на ЕС
34
0
 
8
 
! Отговори
RsPuCl преди 6 години
Благодарение на комунистическият режим аз съм живял от 1981 до 1991 в плътен хлорен облак от Румъния. И от 1986 до сега сред радиоактивно замърсяване от Украйна. Биологичната ми формула е RsPuCl (Русенски Плутониев Хлорид). Дано поне оловните пари от оловният бензин на който се караше през комунистическият режим да са действали като защитна завеса срещу радиацията тогава, че направо съм за герой от Х-мен. Джокъра от Батман и аз сме една порода.