Като виц: Изнасяме повече за Германия, отколкото внасяме

Гласът на германските инвеститори: България е в застой!
Обновена: 6 май 2018 13:46 | 6 май 2018 13:45, Александър Попов
139
Като виц: Изнасяме повече за Германия, отколкото внасяме
Снимка: Reuters

Звучи като виц - България изнася повече стоки и услуги за Германия, отколкото внася от нея. В цялата история на двустранните търговски отношения това се случва за трети път - след 1942 и 2013 г. Но има и лоша новина.

Първо добрата новина: условията за правене на бизнес в България не са се влошили през 2017 година. Но в същото време няма и никакво подобрение, гласи лошата новина. Този извод правят участниците в традиционната анкета сред германските инвеститори, пише "Дойче Веле".

На фона на достигнатия през миналата година рекорд в търговския обмен за 7,5 млрд. евро, нагласите на германските фирми за преки инвестиции в българската икономика не са никак оптимистични. През 2017-а те са били около 130 милиона евро, което ги задържа на нивото на санитарния минимум. За сравнение: през 2008-а година преките германски инвестиции в българската икономика са били 6 пъти повече.

Но и това е някакъв успех на фона на постигнатия през 2011-а и 2014-а отрицателен баланс, казва шефът на Германо-българската индустриално-търговска камара д-р Митко Василев. "Независимо от застоя, през миналата година германските капиталовложения са създали нови 55 хил. работни места в българската икономика", допълва той.

Какво отблъсква инвеститорите?

Растящият дефицит на работна ръка и особено на подготвени специалисти, корупцията, слабата правна система и непрозрачността на обществените поръчки са основните причини за апатията на германския бизнес по отношение на България, сочат изводите от ежегодното допитване до германските предприемачи в 15 страни от Централна и Югоизточна Европа. Малко повече от половината участници в анкетата оценяват средата за правене на бизнес в България като задоволителна, а 44% вярват, че тя ще се подобри.

Най-сериозната пречка е липсата на кадри - близо 2/3 от германските инвеститори оценяват проблема като много остър в България. Той се усложнява още повече от лошото качество на българското висше образование: по този показател България е последна от всичките 15 страни в анкетата.

Близо три четвърти от анкетираните не са доволни от напредъка в борбата с корупцията и общата престъпност в България. По този показател България стои по-зле дори и от страни като Албания и Македония. Същото се отнася и за показателя прозрачност на обществените поръчки. По отношение на правната сигурност и върховенството на закона България е оценена на 10-о място в региона. Доволни от българската администрация са едва 17% от германските инвеститори. За сравнение: близо 2/3 от германските фирми в Естония са много доволни или доволни от работата на държавния апарат. 

Какво ги привлича в България?

Ниското ниво на заплатите и десетпроцентовата данъчна тежест се оценяват от германските фирми като най-атрактивните предпоставки за нови инвестиции в България. Единствено Албания предлага още по-ниски разходи за жив труд сред 15-те страни от ежегодното допитване.

Несъмнено българското еврочленство е сред най-силните конкурентни фактори за привличането на нови капиталовложения - това се признава от 83% от германските инвеститори в страната. Близо половината (48 %) от тях се изказват в полза на въвеждането на еврото, а 36% са против.

И още няколко цифри: 88% от установилите се в България германски фирми биха инвестирали отново в нейното стопанство - с 2 процента по-малко, отколкото преди 1 година. Всеки втори от тях смята, че България е в застой, а подобрение очакват 44% от германските инвеститори.


139
Още по темата: Германияинвеститори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
nato e za germanija.
USA da go duhat.
114
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен Откога,,свинските цъ р вули,, е цензурирано ?
113
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
То, още като бяхме съюзници на Кайзера изнасяли ..... и после на Хитлер все изнасяхме ,изнасяхме ,ама яко изнасяхме .....догам, че накрая подметките на обувките , ги правели от стари гуми и свинските *** ,таман ги отхвърляли ,отново се завърнали с нова сила ..... Общо взето, все сме ,,изнасяли ,,
112
0
 
3
 
! Отговори
Август Вагнер преди 10 месеца
Изнасяме повече " обслужващ " персонал за Германия отколкото внасяме немски бракми ....
111
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Един умен да поведе 100 средно умни които да поведат по 10 не много умни и хоп, нещата ще заработят добре. Но един не много умен да натиска 100 умни които да се правят на умни на десет не много умни и хоп, нищо не върви
110
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вярно е- изнасяме валутата си. През веригите с боклуците, през колите втора ръка и какво ли не паричките ни заминават- изнасяме ги. Производството е слабо и е на стоки без добавена стойност, а внасяме неща, които са с вложен повечко акъл.
109
4
 
15
 
! Отговори
А преди 10 месеца
АТОНЕЦЪТ ДАЛИ СЕ ВЪРНА ,НА ТАКЪВ СВЕТЪЛ ПРАЗНИК ДА ОТИДЕШ НА АТОН,ИЛИ ИАШ МНОГО ГРЕХОВЕ ИЛИ БЯГАШ ОТ РАДЕВ ДА НЕ СТОИШ ДО НЕГО,ТО ПЪК ПАРАДА СТАНА МНОГО ХУБАВ,ИМАШЕ МНОГО ГРАЖДАНИ,ТЕХНИКА И ВЕСЕЛИЕ,НИЩО ЧЕ АТОНЕЦА ГО НЯМАШЕ,ПО ДОБРЕ БЕШЕ ЧЕ ДРУГИ ГЕРБЕРИ НЕ ВИДЯХ,ТОВА Е НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК, А ГЕРБЕРСКИ ПРАЗНИК.
108
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Германия трябва да ж=бъде забранена в България. На всеки, който има вземане - даване с Германия да му се конфискува имуществото и да се отнема гражданството. При повторно хващане в същото престъпление да се продава в робство на ИДИЛ. Може и на органи в Украйна.
107
6
 
20
 
! Отговори
отСидней Австралия преди 10 месеца
Значи както винаги стабилни в мизерията и всичките и аспекти
106
7
 
8
 
! Отговори
Алекс2 преди 10 месеца
Германци ? Чист ГМО продукт...
105
2
 
37
 
! Отговори
Съседа преди 10 месеца
Верно е. Изнасяме народа си в Германия.
104
5
 
29
 
! Отговори
Тикви трябва да изн. преди 10 месеца
"България стои по-зле дори и от страни като Албания и Македония".Република Бананова НЕ е в застой,тя се разпада и върви назад в развитието си.В момента територията ни е ориенталска/латиноамериканска по стандарт на живот-дори през 80-те години на миналия век стандартта на живот беше по-висок.Жалкото е,че дори Румъния и Албания на който се подигравахме сега са европейски държави с повишаващ се стандарт на живот за разлика от деградирането/оскотяването/разрухата/кражбите в територията ни.
103
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Освен живи хора,друго не съм чул да се изнася към Германия.А относно днешният ,,внос'' към България,просто нямам коментар.
102
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен
Че ние си имахме такива специални средни училища,в които освен средното образование се учеха и професии и то на високо ниво,почти университетско.
Защо ги закриха?И защо сега им пълнят главите с ненужни глупости,а не с реални знания?
И НЕ ОБВИНЯВАЙ ХОРАТА!Такива глупости им спускат отгоре,такива учат.Вече забраниха и български автори да се изучават,което е срамота!
101
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Образованието в България е пълен позор . Остаряло , мудно и пълно с бумащина. Няма практика , няма стажове , няма връзка с бизнеса. Даскалите са застаряващи с предразсъдъци към новите технологии и не разбиращи ги. Учат се предмети , които нямат смисъл и нямат приложение. Цялата програма трябва да се смени и да направи конкретна и силна с връзка към бизнеса. Иначе ефекта го виждаме вечв 50 години. ...слаби управленци на всякъде.
100
2
 
28
 
! Отговори
бай х преди 10 месеца
германските инвеститори изнасят повече пари/ печалба от България
сравнено със българските емигранти в Германия
99
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кога ще приемем еврото бре киртаци!
98
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бе сигорно си дал реално това на реалната цена реално друг път
97
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Костов лато учиш едного от моя блок на камиона що те интересува какво прави другия аиде учи го да видим кои по учи
96
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Изнасяме ибрикчийски услуги за немските пенсионери. Честито ви членство.