Биткойнът – двойно по-вреден от отровата за мишки

Уорън Бъфет разкритикува силно криптовалутата
8 май 2018 22:29, Бойчо Попов
89
Биткойнът – двойно по-вреден от отровата за мишки
снимка: Ройтерс

Инвеститорите трябва да държат далече пръстите си от  виртуалните валути, смята Уорън Бъфет. Инвеститорът звезда описва биткойна, най-старата и най-важна кибервалута, в свое интервю за телевизия CNBC в понеделник като "отрова за плъхове по две".

"Хората купуват биткойна само с надеждата, че ще намерят някой друг, който да им плати повече за него", каза Бъфет. Той сравни манията по криптовалутите с тази по холандската лалета от 1637 г. Тя се смята за първия спекулативен балон в икономическата история на света. 

Бъфет вече заяви през януари, че никога няма да инвестира пари в кибервалута. „Мога да кажа почти със сигурност, че ще се стигне до лош край", каза той по онова време.

През миналата година биткойнът записа няколко нови рекорда. Наскоро обаче той поевтиня силно. От рекордната си най-висока стойност от 20 000 долара в средата на декември той вече загуби повече от 50%. Понастоящем той се котира на цена от около 9 370 долара.

Бъфет междувременно иска да инвестира в повече акции на Apple и похвали неотдавнашното решение на производителя на iPhone да изкупи собствени акции на стойност до 100 млрд. долара. Само преди няколко дни Бъфет обяви, че Berkshire е купила още 75 милиона акции на Apple. Новината, заедно с обявяването на обратното изкупуване и представените по-рано тримесечни резултати, повишиха цената на акциите на Apple до рекордно високи нива.

Бъфет също така каза, че е било грешка, че никога не е мислел Amazon и Google за добри инвестиции за Berkshire. От години той отказва да инвестира в технологични компании. Усещането му за добрите инвестиции го направи известен през последните десетилетия. Според американското списание Forbes Бъфет е третият по богатство човек в света с около 85 милиарда долара. Той е начело на Berkshire Hathaway от 1965 г. насам.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 64Самите валути, може и да не са балон, но това, кеото се слува в момента е ! Инвестирайте в биткойни, еритиуми и прочие, за да изкарате пари. Това е балона, който дърша нещата назад.
58
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
63 - Аз знам. Във вритуалните мини, на връх .NET се копае криптозлаот. След като то бъде изкопано, то бива транспортирано до sourceforge.net, където бива притопено, а след това минава през paypal, и тадаааа - имаме биткойни :)
57
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явно на 93 години е трудно да схванеш че това с което си боравил 70 години а именно традиционните фиатни пари си заминават в историята. Бъфет не е схванал потенциало на технологичните компании, но не е схванал и неминуемата гибел на фиатните пари. Криптовалутите не са балон и схема на Понци както се опитва да ни внуши Бъфет, а революция във финансите. Единствената сила на долара е доверието на милиарди хора в него. В момента криптовалутите набират доверие сред милиони хора и увеличават силата си
56
1
 
4
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
А някой разбра ли какво "копае" криптовалутата?
55
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен до 57 преди 5 години
Педи аз притежавам биткойни, Педи *** не 100% а 100000% процента си ти.Педи ако имаш и грам мозък можеш да различиш евреин дори и на снимка, Педи освен ако не си евреин няма да говориш глупости.Педи пак ти казвам всичко което не е долар е вредно за такива като евреина Уорън Бъфет.
54
3
 
4
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
И Бъфет и биткойна са творения на лукавия!
53
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя бюфет и няколкото маймуноподобните като него са като отрова за цялото човечество!
52
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Криптовалутите са добра идея, която стана твърде популярна и точно за това никога няма да се осъществи. Хората, които са най-луднали по тях не разбират абсолютно нищо и не си дават въобще сметка, че биткойн не е нищо повече от разплащателно средство. Те го мислят за инвестиция, която ти носи дивидент и нямат идея как действа. И не е вярно, че биткойн вреди на банките. Той позволява много лесно пране на пари, които после пак под формата на долари свършват в банките, а не на банкноти под матраци.
51
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И кой го казва? Тоя същия дето е част от 1% процент ,който държи световното богатство и иска да унищожи криптовалутите. И ше се на а ка от страх биткойните да изместят хартийките които тоя дедик и тоя като него печатат
50
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 56Бъфет е толкова евреин колкото Елвис Пресли е ескимос.Но виж ти със 100%сигурност си много ***.П.П. Като ви чета постовете с неземни глупости разбирам че няма шанс да съм беден нито в този нито в никой друг живот при наличието на толкова много тъпанати наоколо.
49
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Евреите като този Уорън Бъфет ще направят всичко възможно да унищожат криптовалутата.Всичко което не е долар, е като трън в очите им.Няма долар няма господство, няма и нов световен ред та затова и са гърчовете и квичене на ционистите.
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ОсманУау $10 на ден ... За тези пари, струва ли си, изобщо да се логнеш ?
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 22Ти наистина си хипер-инфантилен идиУт!
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ти си червена *** от трънско завъпшила журналистика бачкашта в сайчето на *** осман жилев
45
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако не са акционерни дружества, ще са пирамиди, Богат Тактко Беден Такто, Forex, Биткойни, инвестиции в "строежи" дето от 2009а още не са ги построили и прочие.Успех на инвестиращите, а на схемаджиите - честито !
44
1
 
1
 
! Отговори
Осман преди 5 години
Сега се занимавам с Фейсбук. Събрах 2 хиляди последователи за кратко време. Ако ги направя поне 50 хиляди, че да изкарам по 10 долара на ден да има някой лев на аванта. С биткойн не се занимавам. Опитах , пресметнах, трябва електричество пък и печалбата не е сигурна и се отказах. Мога да правя и андроид приложения. На този сайт му трябва един такъв в Play Store.
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Осман 42Смееш да сравняваш създадената от човека икономиката ни с природата! Прекално умни ни изкара :D
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 31Ало провинцията, полека да не глътнеш шнура!!Лъв Форекс кво кисело зеле през Август!!! Разбира ти тиквата селска от Форекс колкото магаре от ядрена физика.
41
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия с билетчето че са простички е верно ама тия с биткойните са дъното на бълъците
40
1
 
3
 
! Отговори
Осман преди 5 години
Абе те вложиха в КТБ и разни "Каси" ама вложители като Вежди Рашидов си вземаха парите с лихвите а хиляди останаха с пръст в устата. В Природата нищо не се губи. И с биткойните така. Някои ще спечелят много пари а други ще гледат тъжно. Повечето. Затова инвестирайте има хляб в тази работа ама разумно. Аз се отказах да се занимавам. Влизам в интернет само да гледам филми и да пусна някоя простотия като коментар. Иначе съм факир на тема интернет.