Чехия смята кроната за по-изгодна от еврото. Защо ли?

Премиерът Бабиш: Банката може да се намеси в случай на нужда
27 май 2018 08:15, Анисия Иванова
82
Чехия смята кроната за по-изгодна от еврото. Защо ли?
Архив: Reuters

Чехия смята своята валута за по-изгодна от еврото, заяви премиерът Андрей Бабиш, цитиран от ЧТК, предаде ДПА.

"Много съм доволен от чешката крона и смятам, че тя е много полезна за нашата икономика, защото Чешката национална банка има възможността да се намеси в случай на проблем", заяви вчера премиерът на откриването на фестивал в Бърно.

Словашкият му колега Петер Пелегрини, който също бе на фестивала по случай 100 години от основаването на Чехословакия, каза, че страната му е много доволна от единната европейска валута.

Еврото помогна на Словакия да увеличи икономическия растеж и да намали безработицата, каза той.

Чехия пое ангажимент през 2004 г., когато влезе в ЕС с още девет страни, да въведе еврото, но няма график, който трябва да спазва в тази насока.

Чехословакия е основана през 1918 г. и се разделя мирно през 1993 г. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
8
 
! Отговори
(-_-) до дуро преди 5 години
А, ти задаваш ли си въпроса къде отидоха продуктите, при условие, че производство не е спирало и какъв е механизма на обезценяване на определена валута..
37
14
 
8
 
! Отговори
от запанда Европа преди 5 години
До cazzo duroДобре ,че сте във валутен борд , в противен случай щяхте да увехнете ! Не на всички държави им предлагат и одобряват валутен борд ,това зависи от Международния валутен съюз ,който се управлява от " лошите " американци и западно европейци ! На Русия и Турция ще им предложат валутен борд ама на куково лято ! Рублата и лирата всеки ден ще губят стойности ! Затова смятам за умни всички които приемат еврото или американския долар за своя национална валута ,така си гарантират живота !
36
11
 
12
 
! Отговори
Лозев преди 5 години
Чехите са НАРОД. Те са полуевреи и търговци, за тях кроната си е добра. За нас, ***, само еврото е спасението от самите нас!
35
11
 
12
 
! Отговори
cazzo duro преди 5 години
За тези които не помнят.......през 1996 г. благодарение на мъдрото уптавление на комунистите и "процъфтяващата" икономика долара стигна 3500 лв. На тати /лека му пръст/ пенсията беше 3$. Имаше режим на тока, нищо че работеха всички блокове на АЕЦ. А! И по рафтовета на магазините имаше само морска сол.
34
4
 
10
 
! Отговори
до 22 преди 5 години
Само че ФАЩ се управлява от едно място Белия дом ,валутата е една и съща,,говори се един и същи език,навсякъде горе-долу закона е един,ако си от един щат и отидеш на другия край в друг щат не те смятат за четвърта категория човек..и ФАЩ консумира световните ресурси и контролира цялата Земя!Къде е фащ..къде е ЕС!
33
17
 
5
 
! Отговори
Когато Русия и Турци преди 5 години
се разплащат помежду си за различни търговски сделки , не плащат в чешки крони ,дори не правят калкулацията според националните си валути , а калкулират в евро и долари !ЕВРОТО И ДАЛАРА СА ГОСПОДАРИТЕ НА СВЕТА ! Не всяка държава има шанс да й предложат да въведе евро ! А ако тази държава откаже да го въведе , значи си пърди на късмета !
32
1
 
22
 
! Отговори
опетков преди 5 години
България е в борд поради алчни банкери, бизнесмени и корумпирани и слаби политици. Бордът трябваше отдавна да е изчезнал, но недоверието ни в политиците и в самите нас го държи и спира икономическото ни развитие. Няма гаранция, че някой няма да се опите да повтори кризата 96-97г. Явно чехите вярват на своите политици.
31
18
 
6
 
! Отговори
cazzo duro преди 5 години
Поредната поръчкова статия на Днес.ру за да могат руските *** на воля да плюят ЕС.
30
2
 
20
 
! Отговори
опетков преди 5 години
Oбщата валута, както е доказано отдавна, облагодетелства единствено Германия. След въвеждане на еврото казват икономисти, износът на Германия се е увеличил с около 900 млрд годишно.Собствените валути помагаха на по-слабите икономики(Италия, Испания) чрез промяна на курса да спират вноса на евтини немски стоки. Ако Гърция беше запазила драхмата, никога нямаше да стигне до тази криза, но и гърците щяха да са си бедни като нас. Но и никой нямаше да ги вади от калта както сега.
29
10
 
22
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Да не са ула.ви чехите,да си сринат държавата,заради геманските мераци за господство.Чехия не е във валутен борд,и за разлика от България е много по-добре.Жална ни майка,ако въведем еврото.
28
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До забелязвате лиТези държави са сателитите на Путин в ЕС !Но хубавото , че ЕС приема нов закон при който взимането на решение няма да се възпрепятства ако има една или две държави против ! Ще се гледа мнозинството какво иска и ще се приема това което иска мнозинството ,а не малцинството ! Така сателитите на Путин в ЕС ще станат съвсем безполезни за каузата на Путин ! Дори Путин като разбере ,че тези сателити вече не вършат работа ,ще спре да ги финансира !
27
9
 
8
 
! Отговори
до 18 преди 5 години
гледам и не вярвам на очите си... 9 плюса за такъв безумен пост... държавни заводи ви се искат...истината е, че глупав народ не може да просперира.Това е проблемът.Мечтайте за миналото.
26
6
 
17
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
До забелязвате лиПолша.Чехия и Унгария са рубладжии?Па и Румъния?По-скоро си знаят интереса.Изобщо еврото бе въведено съвършено излишно и от един гол ентусиазъм в някои страни и това лъсна при кризата от 2008.
25
6
 
4
 
! Отговори
пецата преди 5 години
такива статии са сбирка на диванни икономисти
24
4
 
7
 
! Отговори
до 24 преди 5 години
Я превиди турската дума "ДЕМЕК"че не знам турски?????
23
15
 
11
 
! Отговори
забелязвате ли преди 5 години
че еврото се отхвърля само в страни членки на ЕС чиито лидери са рубладжии ?!Те много се страхуват еврото да не стане по-силно ,по-ценно ! Обединението прави силата , рубладжиите точно от това се страхуват ,че колкото повече държави в ЕС приемат еврото ,толкова еврото ще става по-ценно на международния пазар !
22
11
 
3
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Да де ама ние сме в борд и не можем да манипулираме валутата си....демек само се гърчи с тоя лев...
21
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еврото е добро като замисъл, но при еднаква степен на икономическо развитие. Случаят изобщо не е такъв! Страни като Дания, Швеция се развиват на собствена скорост по-добре отколкото ако са в еврозоната, а страни като България са в другата крайност. И за двете групи еврото носи негативи - предните със забавяне, а при нас - с рязък скок на валутния курс и пълно обедняване.
20
10
 
14
 
! Отговори
зависи кой ги създав преди 5 години
До АнонименАбе тоз изкуствено създаден сбирщайн ЕС е обречен на разпад!Ясно е на всички!Различни народи,манталитети,традиции!Нещо като предишния СССР;;;;;;;;;;;;;;;;;; И САЩ са изкуствено създадени ,но са едни от най-великите в света ! Съществуват едва от 200 г. ,а са много по-напред в развитието си от нации съществуващи от хилядолетия ! Така ,че много е важно кой създава ЕС ?! Аз съм спокоен защото германците рядко грешат , щом германеца е в ЕС значи всичко е наред !
19
7
 
1
 
! Отговори
до4 преди 5 години
ни аз ползвам патриот щото ползвам и думата тоа.летна, пък ти ползваш още Нуж.ник.....схвана..