Чехия смята кроната за по-изгодна от еврото. Защо ли?

Премиерът Бабиш: Банката може да се намеси в случай на нужда
27 май 2018 08:15, Анисия Иванова
82
Чехия смята кроната за по-изгодна от еврото. Защо ли?
Архив: Reuters

Чехия смята своята валута за по-изгодна от еврото, заяви премиерът Андрей Бабиш, цитиран от ЧТК, предаде ДПА.

"Много съм доволен от чешката крона и смятам, че тя е много полезна за нашата икономика, защото Чешката национална банка има възможността да се намеси в случай на проблем", заяви вчера премиерът на откриването на фестивал в Бърно.

Словашкият му колега Петер Пелегрини, който също бе на фестивала по случай 100 години от основаването на Чехословакия, каза, че страната му е много доволна от единната европейска валута.

Еврото помогна на Словакия да увеличи икономическия растеж и да намали безработицата, каза той.

Чехия пое ангажимент през 2004 г., когато влезе в ЕС с още девет страни, да въведе еврото, но няма график, който трябва да спазва в тази насока.

Чехословакия е основана през 1918 г. и се разделя мирно през 1993 г. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
4
 
19
 
! Отговори
:):) преди 5 години
какво се заядохте с чехите и кроната им. Разумни и пресметливи хора , патриоти. Давайте захапете датчани шведи или унгарци ....акъл на чехите тръгнали да дават дето имат БВП тройно на нашия.
17
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами ясно е, че няма универсална рецепта - в завимост от обстоятелствата единият или другият вариант е по-подходящ.А ЕС ще се разпадне чак след като се простуди на погребението на Путин.
16
12
 
19
 
! Отговори
ДО 4 преди 5 години
ОТ КОГА ИМА РАСА ЧЕХИ И ПОЛЯЦИ?И ЗАЩО ПОЛЗВАШ АНГЛОСАКСОНСКАТА ДУМА"ПАТРИОТ"СЛЕД КАТО БЪЛГАРСКАТА ТАКАВА Е РОД-РОДОЛЮБИЕ-РОДИНА!!!!РОДОЛЮБЕЦ.....АКО БЪЛГАРИЯ ПРОДЪЛЖИ ДА НЯМА ИКОНОМИКА И ДЪРЖАВНИ ЗАВОДИ ИЗНОС И ДЪРЖАВНА БАНКА ЩЕ Е ПО ДОБРЕ ДА ВИ ПОРОБЯТ И С ЕВРОТО НО АКО СЕ СЪБУДИТЕ И НАЦИОНАЛИЗИРАТЕ И ПОСТРОИТЕ ДЪРЖАВНИ ПРЕДПРИЯТИЯ ЛЕВЪТ ЩЕ Е СИЛА.СЕГА СТЕ НАПРАКТИКА В ЕВРОЗОНАТА С УНИЗИТЕЛНОТО ПОЛОЖЕНИЕ НА ЛЕВА ВАЛУТЕН БОРД ЛЕВЪТ НЯМА ЗЛАТНО ПОКРИТИЕ ЩОТО КАПИТАЛИСТИТЕ РОБОВЛАДЕЛЦИ ОТКРАДНАХА
15
12
 
8
 
! Отговори
от запанда Европа преди 5 години
До Анонимени като се разпадне евросъюза, какво правим?.............................................А като се разпадне например Чехия ,кво правят чехите ?А ако България се разпадне ,кво правим с българския лев ?!Задаваш въпроси ,които са според умствения капацитет на ученик в 5-ти клас !Ами нека ти отговоря кво ще стане като се разпадне ЕС - всяка страна ще въведе отново ноционалната си валута ! Ако България се разпадне ,тогава пък няма да има и български левове ! Ако Чехия се разпадне -
14
14
 
11
 
! Отговори
PD преди 5 години
Както писаха коментиращи, за да си запазят собствената валута, тя трябва да е търсена. Не разбрях с какво са толкоз търсени чехите. Май работата пак отива, на видяла жабата, че подковават коня, и тя вдигнала крак.Долара, ще абдикира, като единствена световна валута, като допусне до нивото си, поне две резервни и употребяеми валути. Кроната обаче, няма да е всред тях.
13
5
 
22
 
! Отговори
голям палячо си бе преди 5 години
До АнонименОт кога немската марка е евро ? На немската марка пишеше - Bunesrepublik Deutschland / Федерална република Германия / !Сега къде в еврото пише същото ?! Марката си беше немска валута , а еврото е общоевропейска валута и е много ценна на международния икономически пазар ! Като вземете да се превземате и да се правите на големи философи , ставате смешни ! Добре ,че го пишеш в интернет и никой не те познава ! Пред приятели на живо не го казвай ,защото ще ти се смеят !
12
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе тоз изкуствено създаден сбирщайн ЕС е обречен на разпад!Ясно е на всички!Различни народи,манталитети,традиции!Нещо като предишния СССР!
11
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До от запанда Европавярно, но банките пак ще намерят начин да те одялкат, било с такса превод на пари от европа в бг, защита на влог и всякакви измислени "застраховки"! ако въведат еврото, ще има огромна далавера за търговците!
10
11
 
13
 
! Отговори
от запанда Европа преди 5 години
До Анонименче каква е разликата? просто преименуваха марката на евро и сега цяла европа я ползва! хората си уважават валутата и държат на нея! и защо, след като нашия лев е "вързан" за еврото (марката), се напъваме да го сменяме?..........................................Да няма спекулации ! Когато аз се прибирам в България да нямам нужда да си обменям еврото в български лева и така банката да ме прецаква и да пълня джобовете на мутрите ! Ти когато решиш да дойдеш тук да няма нужда от чейндж
9
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нашето ? се казва 1.955. Като решат да го сменят, ще го кръстят 5.955.
8
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До браво на словацитеи като се разпадне евросъюза, какво правим?
7
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До германците и французче каква е разликата? просто преименуваха марката на евро и сега цяла европа я ползва! хората си уважават валутата и държат на нея! и защо, след като нашия лев е "вързан" за еврото (марката), се напъваме да го сменяме?
6
20
 
12
 
! Отговори
германците и француз преди 5 години
прости ли са ,че въведоха еврото ?!Еврото успешно конкурира американския долар ! Когато при взимането на подобри икономически решения национализмът вземе превес над разума ,тогава нацията губи ,икономиката също губи ! Германците ако бяха проявили национализъм и бяха решили да запазят националната си валута , сега щяха да загубят битката когато немската марка трябва да се конкурира с общоевропейската валута евро ! Когато не съществуваше еврото марката беше силна ,но когато има евро ,марката е 0
5
15
 
8
 
! Отговори
cazzo duro преди 5 години
Поредната статия която нищо не казва в Днес.ру.
4
6
 
31
 
! Отговори
генерал Радецки преди 5 години
Чехите са патриоти както и поляците.
3
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дания не иска и да чуе за евро. И има по-висок стандарт на живот от която и дрига държава с евро. Чистачка взема 2000 евро чисто в крони. И това не са пари с които стигат. Държавен служител в Белгия взема 1800 и това е прилична заплата. Германия и Франция са по- назад.
2
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми засега чехите доста по-добре се движат от словаците.
1
34
 
13
 
! Отговори
браво на словаците преди 5 години
Словаците са по-умни ,въведоха еврото и си гарантираха стабилна валута на международния икономически пазар ! Чехите нека си продължават с националната валута да видим докъде ще стигнат ?! Изборът на валута е като инвестиция в нещо ! Когато инвестираш в нещо което не е търсено на пазара и което е евтино , ГУБИШ !