Продавачка: В Полша се живее трудно. Хората обаче имат нужда да общуват

С пенсията си от 400 евро бившата учителка Зита Боровска едва свързва двата края
106
Продавачка: В Полша се живее трудно. Хората обаче имат нужда да общуват

Зита Боровска живее в полския град Познан. 62-годишната жена е бивша учителка и вече пенсионерка. Пенсията обаче не ѝ стигала и затова започнала да работи в малък магазин за хранителни продукти. 

"Много клиенти предпочитат да пазаруват в малки магазини вместо в супермаркетите на големите чужди концерни", казва тя пред изданието brand eins. 

"Големи супермаркети има навсякъде в Полша. След първоначалната еуфория от новото многообразие в годините след падането на комунизма на хората постепенно им дойде до гуша от супермаркетите. Най-вече от анонимността в тях", разказва пенсионерката, цитирана от "Дойче веле".

За работата и заплатата

Поляците предпочитали вече по-скоро индивидуалното обслужване в магазинчета като това, в което работи тя. Клиентите искали не само да си напазаруват, а и да общуват, да споделят с продавачката дребните си грижи и радости. Зита и колежката ѝ обслужват на ден между 200 и 300 клиенти, повечето от които двете познават поименно, пише още изданието.

Боровска разказва, че заплатата ѝ в магазинчето не е голяма - 2100 злоти бруто (около 480 евро), колкото е минималната работна заплата в Полша. Но поне е малко по-висока от пенсията ѝ. След повече от 20 години стаж като учителка 62-годишната жена получава 400 евро пенсия. Освен това, ако оборотът на магазина надхвърли 23 000 евро на месец, тя и по-младата ѝ колежка получават от собственика премия - 230 евро общо за двете.

Какви са разходите за живот?

Данъкът върху заплатата на Зита е 18%. Къщата, в която живее пенсионерката, вече е изплатена, но разноските за електричество, отопление, боклук и билети за обществения транспорт до работното място и обратно възлизат на повече от половината от месечното ѝ възнаграждение. Зита живее със съпруга и сина си в малка къща в покрайнините на Познан.

Ако се разболее, тя доста трябва да чака за преглед и лечение, защото държавното здравеопазване в Полша не функционира много добре. Зита обаче не може да си позволи частна застраховка, се посочва още в публикацията.

На въпроса дали иска да промени нещо в живота си, Зита Боровска отговаря следното: "Стара съм вече, няма какво много да се променя в живота ми. Но щеше да е добре, ако заплатите бяха по-високи". Тя добавя: "Вижте само колко струват добрите продукти и преценете сами".

И действително: девет био яйца струват 2,30 евро, 200 грама кашкавала се продават за 1,80 евро, един литър бензин е 1,10 евро, един билет за градския транспорт струва между 0,70 евро до 1,05 евро, литър мляко е 0,70 евро, а една маркова паста за зъби - 1,70 евро. 

"С по-малко от 700 евро месечно в Полша трудно се живее", признава Зита Боровска. 

За развлечение и удоволствия почти не остават средства. Понякога Зита и съпругът ѝ си позволяват да отидат на ресторант или пък на дискотека. Но това се случва по-скоро рядко. 


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Същата простотия като тук, свалихме комунизма за да станат м утрите богати а народа да стигне просешка тояга. Демокрация - глупости. Същите м уцуни като едно време. Вълка кожата си мени но нрава си не. Народ от и д и о т и, вярващ на поредния ***.
94
0
 
3
 
! Отговори
Бг преди 7 месеца
В България бензина е на същата цена, билета за транспорт в Бургас също - 0,7 евро при доста по-ниски доходи
93
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 92
Папагал това не е "отговор" това са
заучени фрази нямащи нищо общо с действителноста
92
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Мале,Мале живи да ги облачен поляците
България таван на пенсиите 910 лева.
Зита Боровска пенсия 780 лева и не стига
В песента на Тодор Колев трябва да се пее кога ще ги стигнем поляците!
91
3
 
2
 
! Отговори
Отговор преди 7 месеца
До Ай ай ай 78 Нали знаеш? Капитализма е лошо нещо , но никой не успял да измисли нещо по добро.
90
5
 
5
 
! Отговори
Лех Валенса преди 7 месеца
До Анонимен 50

Поляците живеят по - добре защото знаят какво е солидарност и единство. А българите ще продължат да живеят зле без значение в кой съюз са.
89
5
 
7
 
! Отговори
не може да бъде! преди 7 месеца
"Социализмът беше нещо хубаво ,но свърши"!?Даже и в Полша!
88
1
 
14
 
! Отговори
Хърсев преди 7 месеца
Ето виждате ли- поляците не се натискат за еврото..ама вижте пенсиите им, заплати те им...Ще ги стигнем след още 3 мандата на ГЕРБ..и то ако поляците си стоят на едно место...Весело лято и ..на есен с песен на уста...:)
87
4
 
16
 
! Отговори
БТР преди 7 месеца
От 15 години живея в Англия. Познавам стотици поляци. Тази година хората масово взеха да се прибират в Полша , понеже икономиката на страната е във възход и заплатите се подобряват. Тези, които купиха къщи и апартаменти тука, сега ги продават, и с печалбата (понеже преди 10-15 години имотите бяха много по-евтини в Англия) направо си купуват жилища или мислят да инвестират в бизнес в Полша. Това е чиста пропаганда. Силно се надявам някой ден и нашата Родина да стане толкова ''зле'' като Полша.
86
3
 
14
 
! Отговори
промит мозък преди 7 месеца
До 666 - добре са ти промили мозъка. Гигантски са заемите на България сега - около 30 милиарда долара и никакви пенсионни фондове не е имало и не са разграбвани. А ти едно време кой знае какъв отечественофронтовец и квартален активист си бил. А бе прост народ слаба държава
85
1
 
27
 
! Отговори
до 88 преди 7 месеца
Работех шофьор в софстрой и заплатата ми беше над 460лв и бензин за колата ми.Имаше много неща за промяна но промяната стана в интерес за политиците.Тогава един казваше да ме оставят по долни гащи и потник пак ще оцелея.Ако нямаш жилище те настаняваха в общежитие след това общински апартамент и ако искаш можеше да го купиш.Лихвите бяха малки цените бяха нормални не като сега.Аз съм от петричко но успяхме да си купим тогава жилище в София на нормални цени.
84
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В нашите пенсионни фондове няма пари защото има огромен брой българи са съгласни да работят без осигуровки, в турузма и селското стопанство е направо страшно, а за ромите да не говорим, ако въобще някой от тях работи... Просто във Вишеградските държави хората са по-отговорни към обществото и нямат проблемни малцинства, чиито сметки трябва да плащат, като нас.
83
23
 
11
 
! Отговори
666 преди 7 месеца
Вярно че пенсиите в БГ са много ниски. Но е важно да се знае каква е причината. Когато БКП, сега БСП, паднаха от власт пенсионните фендове бяха ограбени от комунягите до стотинка. Имаше само гигантски заеми към западни банки, които и сега изплащаме.
И баба Пена продължава да гласува за БСП дето й ограби парите - прост народ, ниски пенсии!
82
23
 
18
 
! Отговори
до 86 преди 7 месеца
Кога бай Тоше ви даваше по 500 лева заплата ,а лебо беше 26 стотинки ,скачахте като изоглавени !!!
-
Малей, колко лъжеш! Заплатите масово бяха 120-170 лв. Ти сигурно си бил партиен секретар или ДС и затова си вземал 500 лв.
81
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
С ДВЕ ДУМИ, СПОРЕД ЕВРОСТАТ, БЪЛГАРИТЕ СА НАЙ-БЕДНИ В ЕВРОПА И НЕ САМО В ЕВРОПА.
80
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На подскачащите ще им видим пенсиите колко ще бъдат, като се пенсионират на 65 - 70 години.
Ако въобще стигнват до пенсия.
79
4
 
28
 
! Отговори
БОГ СИ ЗНАЕ РАБОТАТА преди 7 месеца
Ние имахме превъзходно селско стопаянство, по производство на домати (и тж кокви джмоти, не като холандските подметки) бяхме втори в Европа.
Лютеницата се правеше с българско доматено пюре и вътре не се слагаше 40 % нишесте, а сега е с китайско доматено пюре с ГМО.
ДА БЛАГОДАРИМ ЗА ТОВА НА СДС, които разграбиха и унищожиха селското нси стопанство, НО БОГ ГИ ИЗПРОТШ В КАНАЛИЗАЦИЯТА, ЗА КЪДЕТО СЕ Е ЗАПЪТИЛ И ГЕРБ.
78
10
 
23
 
! Отговори
Шопо преди 7 месеца
Епа ,скачайте ,бе !!! Що не скачате ? Кога бай Тоше ви даваше по 500 лева заплата ,а лебо беше 26 стотинки ,скачахте като изоглавени !!! Скачайте и сега...
77
5
 
30
 
! Отговори
Ай ай ай преди 7 месеца
Когато 80 те години борихте комунизма мислихте ли ,че ще дойде щастливия капитализъм?
Капитализма е най уродливия обществен строй но хората бяха заблудени и решиха навсякъде в Източна Европа да го имат .
И комунизма направи много беля но капитализма го задмина ,,демократично".
76
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да дойде да види България на ЕС!

На полячката пенсията е по висока отколкото средната заплата в българската провинция, която е между 275- 350 евро, която взимат не пенсионери, а трудоспособни хора на възраст от 18- 60 и нагоре години!

Да не се оплаква, а да продължава да консумира оскъпените третокачествени европейски ***, като иска в ЕС!
За да може колегите пенсионери в западен ЕС да взимат пенсии от по 1000- 1500 евро, за сметка на източноевропейските гастарбайтери и пенсионери!