Търговската война на Турция: Заплаха или възможност за България?

Напрежението може да има значителни последици за българската икономика
19 авг 2018 20:50, Екип на Investor.bg
199
Търговската война на Турция: Заплаха или възможност за България?
Снимка: Reuters

2018 г. вероятно ще остане в новата икономическа история като годината на търговските войни и постоянната размяна на икономически заплахи. Последната страна, озовала се във водовъртежа от ескалиращи мита и високопарни изказвания, доминиращ търговската политика на САЩ през последните месеци, е Турция, пише в свой анализ Адриан Николов от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Още по темата
За разлика обаче от търканията с Китай, страните от NAFTA и Иран, този конфликт може да има по-силно отражение както на Балканите, така и конкретно в България.

Поредната митническа битка

Без да се впускаме в подробности, поводът за размяната на залпове между Вашингтон и Анкара беше задържането на американски пастор в Турция, обвинен в шпионаж и тероризъм още през 2016 г. и отказът на властите да го освободят.

По-рано Турция вече беше въвела насрещни мита в отговор на повишаването на тези върху внасяните в САЩ алуминий и стомана. Последната седмица обаче администрацията на Доналд Тръмп реши, че политическата криза между двете страни следва да се разрасне и в посока на икономическо противоборство и обяви увеличение на митата върху металите от Турция.

В отговор президентът Реджеп Ердоган обяви рязко повишаване на митата върху вноса на американски автомобили и алкохол, и ако съдим по поведението на американската администрация в последните няколко търговски конфликта, ескалацията няма да спре дотук. В политически план конфронтацията с Турция изглежда рискова. Въпреки че страната е членка на НАТО, а икономиката ѝ е силно обърната на запад, през последните години Ердоган флиртува с Москва и продължителен търговски конфликт може да я тласне още по-близко в руската орбита.

Ефектите върху България

Геополитиката и последствията от нея настрана, тази нова конфронтация може да има значителни последици за българската икономика, тъй като Турция е сред най-големите ни търговски партньори, а и важна дестинация за български туризъм.

За 2017-та година, според данните на БНБ, Турция е четвъртият по големина пазар за българския износ, нареждащ се зад Германия, Италия и Румъния и отчитащ общ обем на износа от 2,1 милиарда евро. Този обем е относително постоянен, като е нараснал с 3,7% спрямо 2013 г., но страната като цяло държи стабилно четвъртата си позиция през целия период.

Вносът от Турция от своя страна за същия период е нараснал значително –от 1,4 милиарда евро до 1,9 милиарда евро или с 36%. Тъй като един от най-значителните ефекти от турската криза е рязкото обезценяване на лирата спрямо долара и еврото, тя заплашва да промени търговския баланс, тъй като вносът от Турция става значително по-евтин, а износът за южната ни съседка – доста по-скъп. Трябва да имаме предвид обаче, че обезценяването на турската валута започна още в началото на годината и по тази причина е възможно да проверим наличието на такъв ефект в данните за търговския баланс по месеци.

Месечните данни ясно показват влиянието на обезценяването на турската валута както в ръста на вноса от Турция, така и в спада на износа на България към този пазар. Българският износ спада с  18% за първите 6 месеца в левово изражение (според данните на НСИ), но за сметка на това вносът на турски стоки бележи едни от най-високите си стойности през първото тримесечие на 2018 г. Видно е, че обезценяването на лирата от последните няколко месеца се е отразила на търговския обмен между двете държави и това ще продължи да се вижда и в данните за летните месеци, предвид това, че темпът на обезценяване се ускори през август. (

Отчитайки това е в реда на нещата да очакваме обръщане на баланса и дори генериране на търговски дефицит там, където доскоро е имало значителен излишък, пише в анализа.

Целият анализ прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
2
 
7
 
! Отговори
Су 34 преди 5 години
Като е лидер в НАТО защо на срещата в НАТО в Норвегия натовски войници стреляха по учебни мишени с лика на Ердоган И Ататюрк. Турското външно министерство излезе със специална нота по този въпрос?
69
3
 
10
 
! Отговори
haha преди 5 години
До 100%TURKКато си турчин и то при това 100% какво чиниш на Български сайт. Истинските турци не знаят бьлгарски. Значи си некакъв там 50%
68
3
 
5
 
! Отговори
Су 34 преди 5 години
До 100%TURKКато превземането на Африн за 5 месеца ли?
67
2
 
3
 
! Отговори
haha преди 5 години
До OTOMAN LEGACY....Oshte kato mina Kapi Kule....********************************Тебе в Европа нема кой да те пусне... А колкото до населените места в Анадола , да прав си зле е. Айде върви си със здраве.
66
3
 
4
 
! Отговори
Су 34 преди 5 години
И аз ако мина Анкара (Ангора) виждам мизерия и скръб в Диарбекир, Мардин и Ван. Да не говорим за Джирзе и Ширнак дето ги сринахте със земята.
65
6
 
2
 
! Отговори
100%TURK преди 5 години
До патриот.Пробвай се де!То по форуми не става.... Опитай веднъж само..... Ще ви отвеем като маслинова клонка...
64
3
 
8
 
! Отговори
Су 34 преди 5 години
До OTOMAN LEGACY..TURCIYA E 17 IKONOMICHESKA SILA....S NAY MNOGOBROYNA ARMIYA V OTAN...SLED USA!-----------В момента не сте икономическа сила,а втора Венецуела.Видяхме ви армията, която 5 месеца не можеше да превземе село Африн ( 5 000 жители) в Сирия.
63
4
 
6
 
! Отговори
Су 34 преди 5 години
До OTOMAN LEGACY..2/3 mizerstvate...s pensii ot 100?!!..TURCIYA E 50 GODINI NAPRED OT BULHARIYA-----------Ако баба ти е с толкова пенсия е неин проблем. Не си личи да сте години напред от България.Вие сте най-изостаналата държава в Азия.
62
0
 
1
 
! Отговори
haha преди 5 години
До OTOMAN LEGACY..leva vi ne struva nishto bez borda!*********************************А според теб какво означава борд??? Можеш ли да си купиш турски лири с бг лев? Ако можеш значи че и турската лира е *** макар и без борд.
61
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До OTOMAN LEGACY..Не, ние, а вие 60 години бяхте на команда на Запада. а като не сте на команда от запада стиска ли ви да излезете от НАТО.Защо още сте в НАТО?
60
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турците хубаво не ги чака -мъки мъки бедност щом са ги взели на мушка ще им разкатаят държавицата !Те на САЩ нищо не могат да направят но Сащ може да ги съсипи!!!
59
0
 
1
 
! Отговори
haha преди 5 години
До Странджатаамуджуларите ??? Не съм чувал такава дума. Какво трябва да означава?
58
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Solar PowerИран не пипа долари...
57
0
 
4
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
А потвърждение на думите ми са забрадката на снимката... За съжление Ердо не се е поучил от преди 200-300 години и защо се разпадна Османската империя !!!
56
2
 
5
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
До OTOMAN LEGACY..Иран, Кувейт алабала но всичките дават долари и после искат долари :)Сметката си я прави сам ! Отоман легасито е постигнато през 14-16-ти век, но как ?Свобода за всички в империята. Най-добрите инженери , математици ... всички евреи !И после залез когато свързаха религията с науката. Тоест поуката империята е когато НАУКАТА е извън религията. Примери назад колкото искаш дори и Римската империя :)
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ???Има много начини.
54
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До OTOMAN LEGACY..Няма ефект до момента от тези инвестиции, да не само приказки, а?
53
2
 
5
 
! Отговори
!!! преди 5 години
Това което ме безспокои е че България винаги е била на страната на губещата коалиция а Турция по незнайни причини не е била само губеща ...
52
0
 
2
 
! Отговори
Hmmmm преди 5 години
До патриот 52И как ще стане това бе киряк стефчов?
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не бе пиле златно, не съм на държавна заплата. Мислиш ли, че човек с две висши образования и няколко докторантури и специализации ще се остави на държавна заплата? -------И кои са тези две висши и няколко докторантури, изброй ми ги?