Масовото бягство от Венецуела – като в Средиземно море

Перу обяви извънредно положение по северната граница
29 авг 2018 09:45, Елка Василева
161
 Масовото бягство от Венецуела – като в Средиземно море
Снимка: Reuters
Перу обяви извънредно положение в здравеопазването по северната си граница. Хиляди венецуелци, бягащи от икономическата криза и глада в родината си, продължават да се стичат на перуанска територия въпреки затегнатия режим по границата за тях, предаде Ройтерс.
 
В указ президентът Мартин Вискара обяви 60-дневно извънредно положение в две провинции по северната граница. Като причина се посочва "непосредствена опасност" за здравето и хигиената вследствие на имиграцията. Повече подробности не се споменават.
 
Бягството на венецуелците към други южноамерикански страни отива към "кризисен момент", сравним със събитията с бежанците в Средиземно море, заяви тези дни ООН.
Още по темата
 
Здравните власти в Перу преди това изразиха безпокойство, че може да тръгнат болести като дребна шарка и малария, пренасяни от мигрантите, тъй като много от тях не са имали достъп до основни здравни услуги в родината си.
 
По-рано този месец бразилските власти заявиха, че миграционната вълна е предизвикала епидемии от дребна шарка в съседните на Венецуела страни, включително в Бразилия, където болестта се е смятала за изкоренена.
 
Високопоставени представители на миграционните власти на Перу, Колумбия и Бразилия се събраха на двудневна среща в Богота, за да обсъдят как да се справят с миграционните потоци.
 
Сега близо 1 милион венецуелци живеят в Колумбия, а над 400 000 в Перу, обявиха вчера властите на двете страни в съвместно изявление след срещата. Само 178 000 от тези в Перу имат разрешение да останат или случаите им се разглеждат.
 
Колумбия и Перу ще обменят данни за мигрантите чрез обща база данни, за да следят пристигащите и да разпределят справедливо помощта, заявиха двете страни. Те поканиха и други засегнати от венецуелската миграция държави да се присъединят към инициативата им, пише БТА.
 
Този месец Перу и Еквадор започнаха да изискват паспорти вместо лични карти от венецуелските мигранти. Перуанските власти затегнаха и крайните срокове, в които венецуелците могат да се заявяват за разрешение за временно пребиваване, което им позволява да работят законно в Перу.
 
Другата седмица министрите на външните работи на Еквадор и Колумбия, а може би и на Перу и Бразилия ще се съберат в Еквадор, за да обсъдят въпроса за венецуелската миграция, каза Кристиан Крюгер, началник на колумбийската Агенция "Миграция".
 
Перу призова и за среща на Организацията на американските държави и ООН за обсъждане на темата, заяви перуанският министър на външните работи.

161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Венецуела и Перу нямат обща граница............ей сега гледах картата на Южна Америка!!!
132
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това е социализамъ... където мине трева не никне.
131
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Венецуела е най-богатата държава на нефт!
Само се замислете защо тия цветни революции и финансови кризи, хиперинфлации стават все в такива страни???
После конспирацията била само теория, нали???
130
10
 
1
 
! Отговори
паметлив преди 10 месеца
При нас помните ли хиперинфлацията при Жан Виденов??
Тоя достоен човек отказа да предаде държава в лапите на същите тия хищници и лешояди!!!
Знаем ги тия банкерски номера и финансови механизми!!!
129
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Които не слуша световната глобалситка мафия и МВФ ..............така става..............хиперинфлация и държавата се срива............не са виновни нито комунистите, нито Мадуро.................те искаха и да го убият наскоро, помните, нали?
128
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Венецуела не е изключение - там си е див капитализъм"

Алооо милиционерите, пийте повече маточина...... успокоява.
127
0
 
4
 
! Отговори
С/Н преди 10 месеца
Венецуела е държава на хора с ци гански манталитет.
Никога няма да се оправят.
В бъдеще се появяват нови Венецуели, а старите такива ще продължават да дълбаят дъното.
Много трябва да внимаваме да не се окажем в тяхното положение - залитане към леви идеи и левичарски управленски практики.
126
0
 
10
 
! Отговори
No comment преди 10 месеца
Венецуела 2018=Турция 2019.
125
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Интересно ми е

На теб ти е интересно единствено да плюеш по България и да величаеш двойния ни поробител Русия.
124
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 133

Добре че Ердоган ефенди не е соцалист иначе щяха да ни стъпчат по пътя за Европа.
123
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 134

Много правилно другарю, аз съм го решил този въпрос. На бензиностанциите плащам само с рубли. Един чувал рубли един резервоар гориво. Американците да мрат от яд.
122
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До NAFTA

Проблемите идват от валутата наложена в целия свят, за търгуване на петрол. И още по-конкретно от това, че всяко плащане с тая валута, попада под шапката на закона на държавата с тая валута. Сещате се сами коя е тая държава. И ако си решат, че нещо е незаконно по техните закони, сделки за милиарди спират, защото мноо страни се страхуват да не попаднат също под санкции. Ех, а как са живяли тия хора преди петрола, друг въпрос.
121
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А в България, Ганьо си мисли, че е много хубаво нещо станало като му разтуриха кочинкaта на Ердоганя. Представяте ли си, ако тyрчилята обеднеят толкова като венецуелците? Че ако тръгнат така да минават на орди границата от отчаяние, няма кой да ги спре. И тогава бежанците от последните години, които така яростно плюехте заради фашисткото си възпитание, ще ви се видят безобидни като бебета.
120
2
 
16
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 10 месеца
Другарят Мъдуро явно не знае,че в комунистическият рай населението ""живее щастливо"" само ако е оградено с три реда телени мрежи и граничари с калашници...Да беше питал товаришч Путин-той щеше да му обясни как стават тия работи...
119
15
 
9
 
! Отговори
Интересно ми е преди 10 месеца
Интересмо ми е, какво общо има със статията това, че руснаците живеели по-зле от българите.
Интересно ми е също така, като българите живеят по-добре защо са първи по смъртност в света и най-бързо измираща нация?
118
8
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 10 месеца
Някой да има информация, дали бягащите имат последен модел Айфон или са само с предпоследният модел?
117
13
 
15
 
! Отговори
NAFTA преди 10 месеца
Венецуела се съсипва от САЩ, САЩ държат финансовата система в цял свят чрез долара като основна валута, във Венецуела на власт явно са неудобните, когато дойдат нашите хора всичко ще тръгне нагоре изведнъж
116
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ми кой им пречи на капиталистите във Венецуела да си развиват капитализма? Чавес и Мадуро и с пръст не са пипнали старата система и старите собсвеници - там си е капитализъм както беше и преди социалистите да вземат политическата власт. Само дето сега социалистите не раздават петрола на американски концесионери без пари. Иначе капиталистите си запазиха цялата икономическа власт - що е такава мизерия тогава, нали капитализма, пазарната икономика най-добрата система такова...
115
5
 
11
 
! Отговори
Комуняга преди 10 месеца
Виновни са Сорос, САЩ, Дядо Коледа, извънземните ..... Костов ..
114
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако не са бедните руснаци туристи много българи щяха да гладуват.