Имоти, продажби, документи, кредити... Защо имаме нужда от брокер?

Грешна е практиката да омаловажаваме посредника и това води до неприятности
12 сеп 2018 07:00, Василия Пейчева
97
Имоти, продажби, документи, кредити... Защо имаме нужда от брокер?
Снимка: pixabay.com

Бизнесът с имоти заема сериозен дял в българската икономика и ангажира професионално хиляди хора - повечето много добросъвестни и компетентни. Когато се колебаем дали да ползваме услугите на брокер, трябва да сме наясно какво можем да очакваме от него. Необходимостта от професионална помощ аргументират водещи лица от бранша пред imoti.net.

Защо да се доверим на брокер при покупка на имот?

Още по темата

Покупко-продажбата на имот, и особено на жилище, е важен момент и може би за повечето от хората е единствената сделка с недвижими имоти в живота им, затова е добре да предприемете тази стъпка заедно с хора, които знаят какво правят и знаят как да обезпечат една сделка от нейното начало до самия й край, казва Екатерина Велкова от Real Estate & Homes.

Вашият брокер  със сигурност знае как да представи на пазара на недвижимите имоти Вашия имот: ще направи най-добрата реклама и ще публикува обявата в интернет сайтове и други издания, за да достигне тя до максимален брой заинтересовани лица, добавя тя.

Велкова допълва и че избирайки агенция тя ще се заеме и с изготвянето на всички необходими документи за финализиране на сделката.

"Обобщавайки,  за да стигнете до успешна сделка, независимо дали сте купувач или продавач, насочете се към  агенция за недвижими имоти, която  да предложи добра реклама, професионална консултация  относно цената на вашия имот, консултация относно финансиране с банков кредит, бърза реакция в преговорите с потенциални купувачи и целия пакет услуги, свързани с подготовката на нужните документи и приключването на продажбата", заключва тя.

"Нашият съвет е да изберете една или две агенции, на които да доверите имота за продажба и подпишете договор с тях с ясни ангажименти и срокове. Ако не се справят и не сте доволни, сменете посредника, но задължително опитайте с доверен партньор, който наистина ще вложи усилия за успешната продажба", коментира и Ангелина Иванова от Ентер Имоти - Варна.

Доверявайки се на правилната Агенция за недвижими имоти, Вие би следвало да получите висока стойност на услугата - да спестите много време, да оптимизирате разходите си по сделката и да имате сигурност в документалната подготовка, обяснява Васил Иванов от Ретрейд - Пловдив.

По думите му част от начините да разпознаете правилните агенции са: Агенцията да членува в браншова организация, която допълнително повишава нивото на професионалното обслужване; Всеки имот, който Ви се предлага предварително е посетен и с внимателно обследвана документална история; Да имате сключен договор, в който освен вашите задължения ясно са описани и задълженията на агенцията; Агенцията да има силен екип от професионалисти, които могат да Ви съдействат при юридически, кредитни, счетоводни и други въпроси свързани с недвижимите имоти.

"В агенцията ще Ви информират за реалната пазарна обстановка и ще Ви подпомогнат да вземете правилното решение", добавя и Десислава Новоселска от La Maison Ideale.

За съжаление често се предпочита моделът "направи си сам", защото имаме самочувствието, че сме специалисти по всичко или моделът "няма да платя", защото обезценяваме труда и експертността на посредника. Без помощта на Доверен брокер резултатите са в повечето случаи неприятни - изгубено време, изхабени нерви, покупка на проблемен имот, трудно финансиране и т.н., коментира Снежана Стойчева от imoti.net.

"Изборът да рекламираме сами имота си, за да го продадем и в същото време да позволим това да го правят две, три, пет и дори десет агенции е най-голямата и най-често срещана грешка. Този подход не увеличава шансът за по-бърза и по-изгодна сделка, а напротив - обърква търсещите имот и в крайна сметка сделката ще се случи на най-ниската възможна цена", заключва тя.


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
1
 
! Отговори
88 преди 5 месеца
Преди месец ми поискаха 5 процента за продажба на имот настойност 60000 евро .добра заработка общо 10 процента от продавач и куповАч 6000 евро .
85
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Брокер

Лекарите и зъболекарите учат по 10+ години и добавят стойност, а вие сте неграмотни хрантутници.
84
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Брокер

"Дуверявайте" се на Брокер, вервАйте му.
83
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Имотен

Братле, аз на моите снимки си бях сложил телефона така напреки през цялата снимка, да не може да ги копират. Беше им много тъпо, звъняха да ми мяукат как можело да слагам моя си телефон на моите си снимки, продавайки си моя имот.
82
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
То след комисионните, по-добре да си продавал без "брокер". И за продавача, и за купувача.

Е, ако си от ония 80%, може и да объркаш нещо. Брокерите са за тях. Само да не попаднеш на брокер от 80-те %, че тогава пак е безсмислено...
81
0
 
3
 
! Отговори
Йоана преди 5 месеца
Понякога помагат, но общо взето едно и също пеят, за да успеят да вземат комисионна, която е доста висока. Знам, че имат и разходи, реклама,транспорт, наеми и др. Но нито веднъж не са издали фактура за свършена работа, на база сключени договори за посредничество. Дори съществуват агенции в основната агенция. Този бизнес е много печеливш, но колко са счетоводно точни, един бог знае.Всеки договор за посредничество може да не се отчете. Комисионните са в процент върху имота, което не заслужават.
80
9
 
2
 
! Отговори
Брокер преди 5 месеца
Изкарал съм да, хората не са балъци, имат нужда от мен, те ме търсят. Когато търаиш някой плащаш това е.пък и като имаш пари за жилище за 150000 лева, ще си придвидиш и за посредническата услуга. Като ходите на лекар и на заболекар да не ви церят без пари я
79
0
 
11
 
! Отговори
redordead преди 5 месеца
ако купувате апартамент преди акт 16 и брокерът ви уверява, че до 2 месеца ще има такъв, си направете договор с него, да му дадете комисионната след 2 месеца, когато има акт 16, а ако има забавяния, комисионната да намалява - например ако се забави с един месец, комисионната да падне от 3 на 1.5%, и след това съвсем да няма - да видим тогава дали ще бъде толкова убедителен, че акт 16 е аха и да стане съвсем скоро...
78
1
 
6
 
! Отговори
GSX-R преди 5 месеца
Пълни глупости да дам 6 бона на някой който нищо не гарантира и просто ще ми отключи апартамента при оглед, че това и аз мога да го свърша, при това безплатно... все едно като пазариш от магазина да плащаш на някой да ти пълни продуките в торбичката....
77
1
 
10
 
! Отговори
Косю преди 5 месеца
До Брокер
Халал да ти са щом си изкарал. Като има балъци да плащат ще си изкараш, много ясно. То сега един смотан апартамент е 100 хилки, значи като вземеш по 3% от двете страни средно 6 бондака брокера прибира от една сделка защото е показал апартамента. Без риск, без реални разходи и без реален труд.
76
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Брокер

а не може ли вместо да отсявам боркерите, да отсявам продавачите, за какво сте ми?
75
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ми не знам брокерите и авторите на статията четат ли коментарите, защото аз статията тук само погледнах заглавието и ми беше достатъчно и чета само коментарите, които са доста единодушни. Определено в ерата на интернет, тази професия ще изчезне. Във формата, която се предла услугата в България е доста елементарно безотоговрно "посредничество" и то изключително скъпо.
74
1
 
19
 
! Отговори
Косю преди 5 месеца
Брокерът е продавач, той не е длъжен да разбира от документация и не носи риск. Целта на брокера е да направи сделка и да вземе комисион и от двете страни. Ако брокера не направи сделка, няма да има комисион. Затова брокера никога няма да каже на купувача не го купувай този имот, защото има такива и такива проблеми. По-скоро ще скрие проблема и ще тласне купувача да купи проблемния имот. Затова не трябва купувача да се доверява на брокера.
73
10
 
4
 
! Отговори
Брокер преди 5 месеца
Аз юли месец си искарах 10 бинки от 2 комисиони. Супер си е работата. Не я заменям за нищо. Има и много колеги мошеници, купувачите трябва да ги отсявате и да се дуверявате на доказаните профисионалисти.
72
1
 
5
 
! Отговори
EK преди 5 месеца
Статията е доста тенденциозна, пълна е и с много неточности. До тук от почти всички коментиращи виждам, че брокерската услуга не е това, за което се представя, а основно нещата се въртят около комисионната. За да упражняваш тази професия /подобно на повечето други/ трябва да си компететнен, образован и да поемаш отговорност - качества, които липсват на повечето брокери у нас.
71
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
иначе тези реклами на тази професия не са случайни, балона се спука и никой не купува, сега свършва и сезона на наемите, идват гладни времена за тази професия, а изчезването й не е никак лошо за пазара. Сайтовете за покупко-продажба вършат идеална работа за без пари или може да си направиш обявата вип и предполагам че струва 4-5 лева. Иначе от какъв зор да се дават 3 процента на брокера, отделно продавача като не дава три процента може да направи отстъпка, кога навлезе тази професия брокер?
70
2
 
10
 
! Отговори
Имотен преди 5 месеца
До 67.
Аз затова, като са звъняли да водят клиент, им казвам да го водят на сладкарница. Не допускам на гърба на търсещият отруден човек, едни нереализирани хора да изкарат пара. Моята обява си я има от частно лице, със същите снимки и на моята по- ниска цена. Който търси имот, ще я забележи и ще се свърже лично с мен.
69
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В София има 300 агенции, може би и около 2000 брокера. Това са копировачи на обяви, които в повечето случай, пречат на самата сделка. До продавачите- пускайте си обявите без посредник, има и достатъчно групи във Фейсбук. Така ще продадете имота си най - бързо. Никога не подпис2айте договор за посредничество с агенция. Който търси имот, ще се свърже лично с вас. Всеки купувач бяга от брокери.
68
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
радвам се на поощряването на ползването на адвокатски услуги, защото съм адвокат, но и аз съм опирал до брокер, тъй като след пълно преряване на всички сайтове за недвижими имоти конкретен имот не го откривам да се предлага от собственика директно. Така, че вина за съществуването на тази професия - боркер все още имат и продавачите, защото не им се занимава. Има и посредничество и при покупко-продажба на автомобили, но не е никак популярна. Майстор/сервиз, нотариус(и адвокат при нужд) и си готов
67
1
 
7
 
! Отговори
до 66 преди 5 месеца
И после аз звъня на такава оферта и "момент ще ви върнем обаждане, ще говорим със собственика" и искат % от двамата защото "вършат работа" търсили са те... колкото мен....
Съвременен ***, взимат повече от нотариуса, ама той поне си залага името. "Брокерът" не рискува абсолютно нищо.