Имоти, продажби, документи, кредити... Защо имаме нужда от брокер?

Грешна е практиката да омаловажаваме посредника и това води до неприятности
12 сеп 2018 07:00, Василия Пейчева
97
Имоти, продажби, документи, кредити... Защо имаме нужда от брокер?
Снимка: pixabay.com

Бизнесът с имоти заема сериозен дял в българската икономика и ангажира професионално хиляди хора - повечето много добросъвестни и компетентни. Когато се колебаем дали да ползваме услугите на брокер, трябва да сме наясно какво можем да очакваме от него. Необходимостта от професионална помощ аргументират водещи лица от бранша пред imoti.net.

Защо да се доверим на брокер при покупка на имот?

Още по темата

Покупко-продажбата на имот, и особено на жилище, е важен момент и може би за повечето от хората е единствената сделка с недвижими имоти в живота им, затова е добре да предприемете тази стъпка заедно с хора, които знаят какво правят и знаят как да обезпечат една сделка от нейното начало до самия й край, казва Екатерина Велкова от Real Estate & Homes.

Вашият брокер  със сигурност знае как да представи на пазара на недвижимите имоти Вашия имот: ще направи най-добрата реклама и ще публикува обявата в интернет сайтове и други издания, за да достигне тя до максимален брой заинтересовани лица, добавя тя.

Велкова допълва и че избирайки агенция тя ще се заеме и с изготвянето на всички необходими документи за финализиране на сделката.

"Обобщавайки,  за да стигнете до успешна сделка, независимо дали сте купувач или продавач, насочете се към  агенция за недвижими имоти, която  да предложи добра реклама, професионална консултация  относно цената на вашия имот, консултация относно финансиране с банков кредит, бърза реакция в преговорите с потенциални купувачи и целия пакет услуги, свързани с подготовката на нужните документи и приключването на продажбата", заключва тя.

"Нашият съвет е да изберете една или две агенции, на които да доверите имота за продажба и подпишете договор с тях с ясни ангажименти и срокове. Ако не се справят и не сте доволни, сменете посредника, но задължително опитайте с доверен партньор, който наистина ще вложи усилия за успешната продажба", коментира и Ангелина Иванова от Ентер Имоти - Варна.

Доверявайки се на правилната Агенция за недвижими имоти, Вие би следвало да получите висока стойност на услугата - да спестите много време, да оптимизирате разходите си по сделката и да имате сигурност в документалната подготовка, обяснява Васил Иванов от Ретрейд - Пловдив.

По думите му част от начините да разпознаете правилните агенции са: Агенцията да членува в браншова организация, която допълнително повишава нивото на професионалното обслужване; Всеки имот, който Ви се предлага предварително е посетен и с внимателно обследвана документална история; Да имате сключен договор, в който освен вашите задължения ясно са описани и задълженията на агенцията; Агенцията да има силен екип от професионалисти, които могат да Ви съдействат при юридически, кредитни, счетоводни и други въпроси свързани с недвижимите имоти.

"В агенцията ще Ви информират за реалната пазарна обстановка и ще Ви подпомогнат да вземете правилното решение", добавя и Десислава Новоселска от La Maison Ideale.

За съжаление често се предпочита моделът "направи си сам", защото имаме самочувствието, че сме специалисти по всичко или моделът "няма да платя", защото обезценяваме труда и експертността на посредника. Без помощта на Доверен брокер резултатите са в повечето случаи неприятни - изгубено време, изхабени нерви, покупка на проблемен имот, трудно финансиране и т.н., коментира Снежана Стойчева от imoti.net.

"Изборът да рекламираме сами имота си, за да го продадем и в същото време да позволим това да го правят две, три, пет и дори десет агенции е най-голямата и най-често срещана грешка. Този подход не увеличава шансът за по-бърза и по-изгодна сделка, а напротив - обърква търсещите имот и в крайна сметка сделката ще се случи на най-ниската възможна цена", заключва тя.


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Брокерите на имоти са изключително нагла и некомпетентна пacмина! Това нещо трябва да се изхвърли от пазара на имоти! Един адвокат за 10 пъти по-ниска цена, ще свърши 10 пъти повече работа.
25
1
 
30
 
! Отговори
Реалист преди 4 месеца
Брокерите в България са шмекери, които ти взимат комисионното и не предлагат почти нищо в замяна /само свързват купувач и продавач/. Аз ползвах адвокат, който провери документите и ме насочи какво да правя - много съм доволен, а съм платил под 200 лева.
24
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аз съм човек, който има няколко наследствени имоти в София, включително съм и купувал няколко имота през последните години отново в София. Продавал съм и съм давал под наем. Никога с брокер. Аз съм програмист по професия, хоби ми е да чета правни казуси. Наизуст знам какво да гледам при покупка и продажба, както и схемите, по които човек може да бъде измамен. Тънки схеми, които ще подведат и опитен адвокат. Искат ли да ви измамят- лесно е.
23
0
 
21
 
! Отговори
Не и тук преди 4 месеца
Брокерите са нещо много полезно, но не и в България. Използвала съм услугите им само тук и във Великобритания, не знам как е в други държави. За мен разликата е огромна. Навън защитават интересите двустранно и може да им се търси отговорност. Проблемът не е професията, а как се практикува. С удоволствие бих пращала, ако ми бяха от полза, а не спънка, която трудно може да се избегне...
22
0
 
20
 
! Отговори
Аман от драскачи ! преди 4 месеца
Ще дам пример с агенция "Албатрос" във Варна. Имотът бил страхотен, продавачите били свестни, продава се с обзавеждане, няма проблеми с имота. дават на приятелите ми купувачи да подпишат предварителния договор и се оказва, че има учредено пожизнено право на ползване на трето лице чужда гражданка, но продавачът се задължавал тя да направи отказ от правото в определен срок след подписване и даване на капаро. Тук вече юристите ще оценят фарса по достойнство... :)
21
0
 
39
 
! Отговори
Zohan преди 4 месеца
И Аз съм изумен въобще от тази “професия” и въобще от факта как се допускат да виреят такива кърлежи на обществото. Няма друга професия където да не носиш никаква отговорност и финансов риск за предмета на действие и същевременно да си докарваш по 6 % чиста печалба (3 от собственика и 3 от продавача). Ако възникне проблем с имота “ Аз не знаех... оправяй се”. Вече си е твой. На вдичкото отгоре като се почне “пазарлъка” за комисионната - парите в пакетче. Не знам НАП къде гледат.
20
0
 
44
 
! Отговори
възмутен преди 4 месеца
не знам кой пуска такива платени статии. ако редакторите четат: Засрамете се! Лъжете и подвеждате хората. Моля, не ползвайте брокери, тази псевдо професия трябва да се изкорени в бг.
19
0
 
34
 
! Отговори
Жоро преди 4 месеца
Брокерите вършат някаква работа, но тя далеч не се заслужава парите.
Аз купих без брокер, само с консултация с адвокат (100 лева).
Бях харесал един друг апартамент първоначално, но там продавачът работеше с брокер. Отношението на брокерчета ме отказа. Така че понякога направо си вредят.
18
1
 
45
 
! Отговори
Реалист преди 4 месеца
Използването на брокери силно затруднява намирането на купувач заради надуването на цената. Ако продавача иска да получи 100 хиляди за имота си, трябва да го пусне за продажба за 103100, за да може като плати 3% на брокера,да си получи стоте хиляди. На купувачът му излиза още по солено - вместо да даде 100 хиляди, той трябва да плати 106200 лева - 3100 лева за брокера (3%) и още 103100 на продавача. Ако купувачът си е сложил граница от 100 хиляди, сделка няма. Несъществена е ролята на брокерите
17
1
 
40
 
! Отговори
гп преди 4 месеца
брокерите са най-нагло и некадърно племе. хората, които за нищо не стават се занимават с това. изклчително некомпетентни, въобще не заслужават парите които иматим се дават. ако купувате или продавате с кредит банката казва какви документите трябват, а предвартелни договори има в интернет. всички документи си ги вадиш ти,а те само дават зор ,за да си вземат комисионата. толкова некомпетентни, че когато купувах бяха забравили да кажат на продавача да си донесе оригиналните документи за собственост
16
0
 
47
 
! Отговори
rat преди 4 месеца
Брокери?! Да вземат комисионни от двете страни и нищо да не вършат или гарантират... Поредната платена статийка за надуване на имотния балон, как не им омръзна!?
15
0
 
49
 
! Отговори
Българин преди 4 месеца
Купих си апартамент в София САМ, без подобни пиявици.Не е нищо сложно да се купи/прехвърли имот!Отървах около 5000лв, които трябваше да дам на тия мошеници...
14
2
 
30
 
! Отговори
Аман преди 4 месеца
И предварителния договор няма никаква стойност. Разбираме се с продавача да се оттегли, уж че няма да провдава вече. Изчакваме 2 седмици и сме говоти.
13
1
 
46
 
! Отговори
Иванчо+Марийка преди 4 месеца
НЕ. В днешно време няма нужда от брокер. В 21 век сме. Има 10213 сайта за безплатни обяви. Брокерите са една излишна ниша. Винаги съм ги заобикалял. Отивам гледам апартамента след това се връщам питам съседите за телефона на собственика. Воала. :)
12
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Брокер дава ли касова бележка?
11
0
 
44
 
! Отговори
мъж преди 4 месеца
Ха-ха -ха -а -а,брокер?!Измамници.Само прост човек може да опре до такива измамници.Брокер ти е необходим толкова,колкото някой друг да влезе в магазина, и да да ти купи продуктите с твои пари,защото ти не можеш.Със закон държавата да забрани това явление -брокер.При тях отиват тъпаците.
10
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Някой да е успял да осъди брокер?
9
14
 
29
 
! Отговори
пецата преди 4 месеца
за коментиращите по долу, то и нотариуса е ненужен само за подпис и печат взема 5% без да си е мръднал даже задника от стола, то тоя подпис и печат мога сам да си ги сложа, нотариуса да не мислите че носи отговорност, тъпани
8
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Охххх не мога да си намеря работа. Ще взема да карам такси. Не бе стани брокер.
7
3
 
37
 
! Отговори
Петя преди 4 месеца
Не вярвайте на брокери, ще ви вземат парите и ще ви набутат с проблемен имот.