Православието в битка за хилядолетни византийски ръкописи

Трите ръкописа – откраднати от българската чета през ПСВ
15 дек 2018 09:45,
150
Православието в битка за хилядолетни византийски ръкописи
Снимка: pixabay

Лидери на Православната църква, сред които Вселенският патриарх Вартоломей, съдят Принстънския университет да им върне хилядолетни византийски ръкописи, откраднати от българска чета по време на Първата световна война, пише "Ню Йорк таймс".

Трите ръкописа с цветни рисунки са на повече от 1000 години. Едновременно свещени текстове и произведения на изкуството, те били дарени на Принстън през 1942 г. от член на настоятелството и бивш възпитаник на учебното заведение, който ги бил купил от германска аукционна къща 20 години по-рано.

Във федерален съдебен иск, заведен в четвъртък в американския щат Ню Джърси, ищците, сред които Вселенският патриарх Вартоломей, твърдят, че ръкописите са били откраднати, и настояват за тяхното връщане.

През 1917 г. българска чета щурмувала манастира "Света Богородица "Икосифиниса" в село Кормища, Северна Гърция, и отнесла редица древни текстове.

Манастирът, основан през 5-и век, е един от най-старите в гръцката област Македония. В съдебния иск пише, че преди да бъде плячкосан, той е имал "забележителна колекция от книги, реликви и ценни византийски ръкописи".

Представител на местните власти описал нападението срещу манастира в писмо до гръцката делегация в София четири дни по-късно. В текста, който е на френски език, пише, че "банда от 60 престъпници" е влязла с насилие в манастира и е пребила безмилостно двама мъже, за да ги принуди да издадат къде са държани скъпоценните предмети на Светата обител.

След това българите натоварили своята плячка на 24 мулета и си тръгнали необезпокоявани.

Откраднатите ръкописи били отнесени в София, където се озовали у търговци, продавачи на книги и аукционни къщи от цяла Централна Европа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние ако сме балкански диваци, интересно ти какъв си, любителю на ректалните хурки?
100
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как сте балкандиваци с накривени калпаци
99
4
 
2
 
! Отговори
До107 преди 5 години
На баба ти хурката не съм успялНо балканският дивак съм възпял.
98
1
 
7
 
! Отговори
УМЕН преди 5 години
"Алексис Петрофос донякъде е прав. "Да, написал си е правилно името. Дотам е прав. Но и това не е много сигурно.
97
0
 
2
 
! Отговори
Пулицър за тоя титан преди 5 години
До 100.На едно место. Че не си поет, поет като Пишурката, да възпееш на баба си хурката.
96
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гърците си присвояват правата върху Византия и православието!Източната римска империя не е гръцка,нито е създадена от гърците ,нито Констатин Велики е грък
95
1
 
8
 
! Отговори
какво да кажем преди 5 години
за бибилиотеката на Патриарх Евтимий намерена зазидана в църквата св.Св.Петър и Павел в Търново/при ремонт/ и изгорена до една от гръцкия владика на града. Би било редно сега тези ръкописи да се върнат на България като малка компенсация.....
94
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако не ви кажат етноса на четата която посред нощ с катъри обира манастир и пребива двамата монаси в него за коя група или племе ще си помислите, че става дума? Е да, ама не, не става дума за тях.
93
4
 
13
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
За щастие Българската църква не зависи от скапания Вартоломей
92
2
 
13
 
! Отговори
Бреееей преди 5 години
Значи в Македония българите били грабители?!Хайде спомнете си изявлението на онзи гръцки владика, според когото"Няма по-древен народ от българите, но ние унищожихме доказателствата!"Дали са ги унищожили или ги държат някъде, като безценни артефакти?
91
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На света едва ли има друга драмаОт на балканския дивак по-голямаДе що не е здраво закованоНа часа от *** е прибраноНа тоз балкански дивак чутовенВсе някой друг му е виновенИли турци са го жестоко клалиИли братушки здраво е___лиА пък гърци и сърби окрали..А за всеки по горе неспоменат въпросЕ вечно виновен чичко Copoc:)))))
90
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На света едва ли има друга драмаОт на балканския дивак по-голямаДе що не е здраво закованоНа часа от *** е прибраноНа тоз балкански дивак чутовенВсе някой друг му е виновенИли турци са го жестоко клалиИли братушки здраво е___лиА пък гърци и сърби окрали.
89
2
 
5
 
! Отговори
до 98 преди 5 години
Типични Византийци, кво да ги правиш :)
88
3
 
18
 
! Отговори
Горд българин преди 5 години
До Горд ТурчинОт нищо не рева, само се чудя какво дириш в български сайт ами не пишеш в турски сайтове. Или те е страх, че султана ще те прати в Диарбекир при "гюленистите". Бегай в сатрапията, жалко че бай Тошо не довърши възродителния процес и не ви изгони всите ислямски дивaнета алаходyпци от свещенната българска земя. Да вземете и братовчедите си роми с вас. Айде холан
87
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пич, точно на тебе никой не е робувал. Точно ти си робувал на турчетата и за благодарност те са те принудили да станеш мюсли, да се обрежеш и да избиваш своя народ в името на алаха. 80% от съвременното турско население е със славянски гени. А 90% от управляващите в Турция са си напрактика генетични славяни. Защо? Ами защото турския ген си е нещо повече от недостатък. Направо си е проклятие. Защо никой не пуска турчетата в ЕС? Защото в момента ги ползват за роби в Германия ;)
86
12
 
7
 
! Отговори
Горд Турчин преди 5 години
Тук пишат някакви турски трoлове, а не българи. Турците са смели само зад клавиатурата. Добре че през първата балканска великите сили ни спряха пред Константинопол, иначе сега там щеше да се говори български. Да, истинското име е Константинопол, а не централно азиатското уйгурско истанбул.---Защо ревеш велики булгаре, че 500 години си ни робувал тогава?Твоите велики сили с двойно по-голяма армия потънаха в битката при Галиполи!
85
0
 
3
 
! Отговори
И. Ван преди 5 години
Ама такива като теб индивиди наистина нищо не могат да оставят след себе си ,освен тор.Чети книги и не питай.
84
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До И. ВанАми аз не знам какво е дал на Европа този народ?....ако изключим музикалмия стил "Чалга" де.....ама много е вземал май май....тук пише за един керван магарета ама няма де било само това
83
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук пишат някакви турски трoлове, а не българи. Турците са смели само зад клавиатурата. Добре че през първата балканска великите сили ни спряха пред Константинопол, иначе сега там щеше да се говори български. Да, истинското име е Константинопол, а не централно азиатското уйгурско истанбул.
82
0
 
5
 
! Отговори
И. Ван преди 5 години
Съмнение няма автохонними данъкоплатецо .Гордейте се че си наследник на велик народ. Дал много и на прехвалената Европа.