Православието в битка за хилядолетни византийски ръкописи

Трите ръкописа – откраднати от българската чета през ПСВ
15 дек 2018 09:45,
150
Православието в битка за хилядолетни византийски ръкописи
Снимка: pixabay

Лидери на Православната църква, сред които Вселенският патриарх Вартоломей, съдят Принстънския университет да им върне хилядолетни византийски ръкописи, откраднати от българска чета по време на Първата световна война, пише "Ню Йорк таймс".

Трите ръкописа с цветни рисунки са на повече от 1000 години. Едновременно свещени текстове и произведения на изкуството, те били дарени на Принстън през 1942 г. от член на настоятелството и бивш възпитаник на учебното заведение, който ги бил купил от германска аукционна къща 20 години по-рано.

Във федерален съдебен иск, заведен в четвъртък в американския щат Ню Джърси, ищците, сред които Вселенският патриарх Вартоломей, твърдят, че ръкописите са били откраднати, и настояват за тяхното връщане.

През 1917 г. българска чета щурмувала манастира "Света Богородица "Икосифиниса" в село Кормища, Северна Гърция, и отнесла редица древни текстове.

Манастирът, основан през 5-и век, е един от най-старите в гръцката област Македония. В съдебния иск пише, че преди да бъде плячкосан, той е имал "забележителна колекция от книги, реликви и ценни византийски ръкописи".

Представител на местните власти описал нападението срещу манастира в писмо до гръцката делегация в София четири дни по-късно. В текста, който е на френски език, пише, че "банда от 60 престъпници" е влязла с насилие в манастира и е пребила безмилостно двама мъже, за да ги принуди да издадат къде са държани скъпоценните предмети на Светата обител.

След това българите натоварили своята плячка на 24 мулета и си тръгнали необезпокоявани.

Откраднатите ръкописи били отнесени в София, където се озовали у търговци, продавачи на книги и аукционни къщи от цяла Централна Европа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чета коментарите ( уж написани на български ) и се убеждавам, че нищо случващо се не е случайно! Повече от половината плюят по собствения си народ и история! И последния турчин в Анадола е по-горд и по-патриот от човекоутайките серящи на собствената си история и народ! Плюят по поколенията - успели да запазят правото им - днес да се наричат българи - а не гърци...или турци! Такава сraн остана у нас...единственото "положително" е, че бързо изчезва.Но такава тълпа и не заслужава друга съдба!
60
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Традициите са се предавали от поколение на поколение, но сегашното ще изтрепе рибата под ръководството на Герп.
59
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 62Какво се жалваш бе българино? Тези неща дето ги изброяваш не стават за крадене ли??? Това ли ти е проблема?
58
13
 
5
 
! Отговори
НЕбългарин преди 5 години
И преди и сега българина не може да живее без да краде и това!
57
2
 
12
 
! Отговори
Един преди 5 години
А колко българска земя откраднаха, си мълчат!
56
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето така русофилите са изтривали българската История.Пак те са превърнали центъра на София в московско предградие. Накъдето и да се обърнеш - съветски паметници, улици, булеварди, черкви и катедрали носят руски имена, а Президент, Премиер и Парламент също се водят на руски адрес - булевард княз Александър Дондуков - Корсаков 1, 2 и 3 !
55
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Събудете се и разберете, че кражбите и корупцията не са нормално нещо в живота, както си мислите. Иначе няма да се мръднете от последното място в статистиката.
54
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Българин 59Наивник
53
2
 
7
 
! Отговори
Българин преди 5 години
До до БългаринНе съм искал да те обидя. Сложих ти плюс защото виждам, че си патриот. Но не подкрепям ограбване на Църкви, макар че на война се случва всичко. Сега прочетох долните коментари и някои твърдят, че Църквата не е ограбена от нас, а от сърбите и дано да е така! Единственото което сме искали, е да обединим българите. Нашата кауза във войната е била добра и свята.
52
13
 
5
 
! Отговори
Ванчо преди 5 години
Еволюцията наказва достатъчно дори сега крадливото племе, но в бъдеще ще бъде по-лошо.
51
0
 
5
 
! Отговори
до 52 преди 5 години
Ако нищо не можеш, нищо не знаеш, не си никой, тогава родолюбието ти единственото нещо което ти остава.Текст от песен на Крафтклуб.::::::::Мда песен на Крафтклуб...Крафтклуб ще пренапише историята на пишман нихилисти като теб! Крафтклуб....Контрастрайк...и Сони Плейстейшън...такива останахте...учите историята на България от БХК и Мтиви
50
9
 
6
 
! Отговори
bolbov преди 5 години
Оглеждам се около себе си или по далече и не откривам нито един българин или българка,който да не е откраднал нещо през живота си.Иначе в пълен глас викаме Дръжте крадеца!
49
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до Българин 51Ти не четеш ли беееее !? Патриотино смешен! 24 мулета отарашено от манастир без защита. Айдушки обир. Те не са можели да четат но са взели книгите и едва ли са съзнавали че са цении просто всичко са отарашили. какви самуилови воийни бълнуваш бе Василий втори им подарява живота не го ли разбираш
48
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От горд народ ... в това се превърнахме!Блеещи родоотсгъпници ... и турски мeлeзи плюещи по българщината.Повече от половината коментари са написани на български - от разни отреnkи , и гнусаци, които си мислят, че са открили топлата вода и са хванали Мохамед за макарите!
47
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако нищо не можеш, нищо не знаеш, не си никой, тогава родолюбието ти единственото нещо което ти остава.Текст от песен на Крафтклуб.
46
2
 
11
 
! Отговори
до Българин преди 5 години
Мда... такъв ти е манталитета!Да се извиняваш на византийците, че са откраднали български територии и ръкописи!Ако всички българи бяха като теб - днес щяхме да се гърчеем ... или да носим фec!Извинявал се!Кой ще се извини за ослепените воини на Самуил...или за баташкото клане?Гнyc ме е от такива българи!
45
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, преди и аз се чудих защо на Хан Крум са му трябвали специални закони за това племе. Мислех си, че и другите племена са били такива. Сега знам, че ние сме различни.
44
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 43Патриотизъм , история не променя.
43
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Яшшша ве тракийци!
42
8
 
6
 
! Отговори
Българин преди 5 години
За съжаление тази страшна война, наложена от елитите, вкара балканските народи в катастрофа. По време на война хората се превръщат в зверове. Единственото което нашия измъчен народ искаше, беше да обедини българите... не сме искали чужди небългарски територии. Влязохме в съюз с Германия не по любов, а защото единствено те подкрепиха мечтата ни за обединение. Иначе уважавам Православието и подкрепям напълно връщането на православните светини на Гърция. Като българин се извинявам за вандалския акт