Експерти: Изходът за бъдещето на планетата е... под земята

Там трябва да се търсят пространства за решаване на проблемите
14 май 2019 19:30, Елка Василева
37
Експерти: Изходът за бъдещето на планетата е... под земята
Снимка: архив, Reuters

Решенията за най-сериозните заплахи, които тегнат върху бъдещето на планетата се намират (...) под краката ни, твърдят експерти, цитирани от Франс прес.

За всеки проблем - от климатичното затопляне до недостига на храна и свърхнаселеността - е достатъчно да се копае. Това твърдят експерти, които участваха в Световния конгрес за тунелите, който се проведе в Неапол в началото на май.

"Достигаме до момент от историята ни, в който трябва да започнем да търсим нови пространства", посочва строителният инженер Хан Адмираал, който е специалист по подземните съоръжения.

Според него необходимите усилия, за да се постигнат 7 от 17-те цели, поставени от ООН за устойчиво развитие - от замърсяването на градската среда до глада в света - биха могли значително да бъдат намалени, като се търси пространство под земята.

"Изглежда не си даваме сметка, че всяка година сме на път да загубим големи площи с обработваема земя с тревожен темп, а всъщност би трябвало да е точно обратното - да ги увеличаваме, за да изхранваме световното население, което постоянно нараства", обяснява експертът.

Следователно "подземните пространства биха могли много лесно да бъдат използвани за земеделие", заяви той, посещавайки тайния тунел под Неапол - Галерия Бурбоника. Той е бил построен, за да може крал Фердинанд II Бурбон да го използва за бягство след бунтовете през 1848 година.

Някои растения като копърът, репичката, кориандърът и дори марулята вече са отглеждани под земята, твърди Адмираал.

"Бихме могли да си поставим за цел да добавим растения като соята или лупината. Те могат да бъдат използвани за производството на богати на протеини храни, които да послужат като заместител на месото", заяви той.

Адмираал добави, че по този начин ще се намали зависимостта ни от един от най-големите виновници за климатичното затопляне - месната промишленост.

"Бихме могли и да помислим за използване на подземни паркинги: знаем, че автомобилите убиват градовете. На път сме да преминем към електрически автомобили, към безпилотни автомобили, към споделяне на превозни средства. Въпросът е да видим дали всички тези пространства ще бъдат толкова полезни в бъдеще, колкото са сега", добавя експертът.

От Бостън до Осло, Рио де Жанейро, Сиатъл и Сидни инфраструктури като многолентови магистрали вече са в миналото и освободените пространства са превърнати в паркове, обяснява експертът по градско планиране Антония Конаро.

Огромни метрополии като Сингапур или Хонконг вече започнаха да променят законодателството, за да позволят на университетите, библиотеките, кината и търговските центрове да се разполагат под земята, пише БТА.

Подслонът под земята може също така да позволи на населението да се предпази от много лоши атмосферни условия като циклони, за които има опасения, че могат да се появят с климатичното затопляне.

Оптичното влакно може да доведе светлина под земята и днес е възможно да се симулира осветление като естествената светлина, отбелязва Антония Конаро.

 


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
4
 
! Отговори
прасчо преди 10 месеца
къртиците над земята,човеците под земята,СМЯХ И ПАЛАЧ
31
0
 
3
 
! Отговори
Гост преди 10 месеца
Два на два на един! Там е най-сигурно!
30
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
У нас както и в други страни пустеят милион декари обработваема земя, те ще копаят още под земята... дооообре, страхотна политика.
29
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Mного по-лесно и евтино е да се намали населението на Земята. Африка, Близкия Изток,, Южна Азия и островите около Юго-Източна Азия, по-голямата част от Южна и Централна Америка трябва да се прочистят поне 90%. След това още.
28
1
 
12
 
! Отговори
адвокат Тенев преди 10 месеца
Земята и хората нямат бъдеще, или по скоро трагично...много е късно за всичко!?
27
0
 
7
 
! Отговори
прав си преди 10 месеца
До Анонимен 17

От 1 млрд започнаха да контролират раждаемостта,и като станаха 1,3 млрд спряха да я контролират!Изобщо голям контрол падна!
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен

"Белите да изтребят цвените , щото ако цветните имат силата и оръжията на белите , отдовна да са ни избили"

Бели са немците, французите, северняците, иралнците ... А италианците не са точно "бели хора". Това ми го каза една шваба.
25
0
 
17
 
! Отговори
SS преди 10 месеца
ДО24.От векове е така,Не работи,накарай другите да работят за теб,и им внуши,че са щасливи,за да немогат никога да разберат колко са нещастни.На това се крепи световния ред.
24
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Богатите не могат да построят нищо сами, строят квалифицирани работници. Богатите могат да натиснат копчето на дистанционното, но не могат да си изринат сами лай-на-та.
На този свят има само 2 типа хора:
Живеещи от труда си и
Живеещи от чуждия труд.
Рано или късно първите ще де осъзнаят.
23
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Много сме . Белите да изтребят цвените , щото ако цветните имат силата и оръжията на белите , отдовна да са ни избили....така е в джунглата .....а Земата вече е Жунгла
22
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Буда и будала са с общ произход, без значенние кой Буда, защото наистина трябва да си голям наивник за да тръгнеш да спасяваш страдащи.
21
1
 
14
 
! Отговори
SS преди 10 месеца
Да ви кажа има нещо вярно.Богатите и сега строят бункери 10етажа надолу като 5 звездни хотели.Прочетете бункери за края на света.Горе на повърхноста е за раята,да се управя както може.Нищо хубаво не ни чака за в бдеще.
20
0
 
12
 
! Отговори
----------- преди 10 месеца
Значи ще ставаме къртици.
19
0
 
1
 
! Отговори
Не разбрал преди 10 месеца
До Анонимен 17

Кой точно Буда имаш предвид, онзи Буда или агент Буда?
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Повсеместното плякане между човеците само доказва че животинското
у човека никога не си е отивало.
Или с други думи, разлика м/у човек и мамуняк няма.
Да не говорим че ако човека беше мислещо същество (ама не е) отдавна да беше разбрал че живота е безмислен.
17
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Единствено китайците успяха да си контролират раждаемостта.
Вместо да говорят глупости духовните водачи могат да призоват за отговорно отношение към бъдните поколения като на първо място е семейното планиране и образованието, но както е казал Буда:
Всяко страдание произтича от невежеството.
Пият, друсат се с наркотици, гледат порно, гледат садизъм, плющат се и като почне да не им става идат да убият някой нещастник за адреналин-това са героите на нашето време в гетата по цял свят.
16
2
 
25
 
! Отговори
РЕАЛИСТ преди 10 месеца
ЗЕМЯТА ПОВЕЧЕ НЕ МОЖЕ ДА ИЗДЪРЖА НА ТОВА ОГРОМНО НАСЕЛЕНИЕ. ОЩЕ МАЛКО И НЯМА ДА ОСТАНЕ НИКАКВА ЗЕМЯ, НЕПОКРИТА ОТ БЕТОННИ СГРАДИ.

ИЗХОДА ВСИЧКИ ГО ЗНАЕМ …

1) БОГАТИТЕ ДА ХАРЧАТ ПО-МАЛКО ( да се разрешава до 2 къщи на сем., до 2 коли на сем., до 2 големи екскурзии на година и т.н.)

2) БЕДНИТЕ ДА РАЖДАТ ПО-МАЛКО ( до 2 деца на сем. )

Иначе всички ще измрем от собствената си алчност и глупост
15
0
 
7
 
! Отговори
Прави са преди 10 месеца
Прави са. Всички в парламента на кота -200.
14
0
 
0
 
! Отговори
БПФ преди 10 месеца
До БПФ

Искам да кажа - на пет пъти по-ГОЛЯМА територия.
13
2
 
26
 
! Отговори
БПФ преди 10 месеца
За да се реши проблемът с гладът е достатъчно да бъдат накарани негърите да работят !!! Населението на Нeгрия е по-малко от китайското на 5 пъти по-малка територия - и гладуват... защото ги МЪРЗИ !!!