Експерт за атаката срещу НАП: Ще има санкции от Европа

Държавата обаче овладяла ситуацията с изтичането на данните
Обновена: 16 юли 2019 22:28 | 16 юли 2019 22:27, Екип на Bulgaria On Air
58


Държавата е овладяла ситуацията с изтичането на личните данни. Това заяви в "Денят ON AIR" експертът по киберсигурност Борислав Сестримски по повод хакерската атака срещу НАП. По думите му съществува възможност хакерите да извлекат полза от личните данни, които са източили, но това е малко вероятно.
Още по темата

Сестримски също така обясни, че е необходимо държавата да се приготви и за съпътстващи атаки, тъй като тези удари никога не са самостоятелни.

"Има място за притеснение от изтичането на данните от НАП. Хората, които са ги изтеглили, могат да извлекат полза от тях. Държавата обаче е овладяла ситуацията. В бъдеще може би ще трябва да се помисли за възможност да се променят ЕГН и други данни, които получаваме при раждането си, при тяхното изтичане", каза експертът.

Сестримски посочи, че най-вероятно ще има санкции от страна на Европа за изтичането на данните.

"Парите, похарчени за сигурност, не се възвръщат. Те се възстановяват с нарастване на репутацията и доверието на хората към държавата. По всяка вероятност ще има санкции от Европа, но не се знае какви ще са те и в какъв размер. Нормално е системите да са уязвими, тъй като те постоянно се развиват и няма време да се тестват дълго време. Целта на този удар е компрометиране на доверието към системата", заяви той пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
8
 
! Отговори
Изключихме контакта преди 4 години
Как се е справила държавата? Много е просто! Рецептата е дадена преди време от IT гуруто на ГЕРБ - Бойко Борисов: Няколко пъти преди европредседателството кибератаките срещу Министерския съвет и основни министерства бяха ужасни. Един петък, за да не заразят цялата система, ги накарах да изключат машините от контактите, за да предотвратим такъв набег
14
0
 
7
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 4 години
Опита за държава България нищо не е овладяла . Целия масив е хакнат и ще го поднасят на корумпираните и оядени пещерняци - патриоти на части !
13
1
 
15
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Интересно ми е каква ще е санкцията?! Ако моята фирма я хванат в изтичане на лични данни или ако има такива на бюрото на служителите и един куп други простотии , глобата за мен ще е 2% от годишния оборот или 20 милиона лева, което от двете е по - голямо. Така е по закон. Направо фалирах ако това се случи.
12
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кох хакер ще пуска сърцераздирателни писма на медиите? Неам думи. Балъшка история.
11
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
представи си тоя списък да попадне във фирма за бързи кредити... Кое точно са овладяли. те данните вече са източени. Системите са уязвими за тва се вземат мерки да се намалят щетите - нещо което не е направено, вероятно няма и да се направи щото няма кой. Системата никой никога не и е гласувал доверие, представете си само - такива искат да докопат и нашите биометрични данни. Оставка!
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
министерчета , прочетете на Бочко как ви наричат хакерите по света
9
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 11Ами същата работа като "демократите" в краварията.....вътрешна работа, а свалиха всичко на руските "хакери"!!! Ха-ха-ха...............толкова ми е смешно!!!
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Странно, нещо не чух за някакви санкции на гуглето за изтичане на данни на над 50 милиона човечета? Абе, не вярвам аз на нашите служби......абсолютна лъжа.........искат да скрият нещо!!!
7
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Закъсал за пари служител на НАП си е хвърлил файловете, които е отворил днес докато цъка из Фейса, дропнал ги е на флашка и я е предал където трябва за да си реши финансовите проблеми. Нищо хакерско няма в това и е измислено супер хитро за да може каквото и да се каже по темата да се маркира като "спекулация". Дишайте.
6
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как са овладели ситуацията? Върнали са пастата за зъби обратно в тубичката. Е те така.
5
0
 
10
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
Винету ще оправи полужението ще викне Поразяващата ръка и всичко е ок нали Винету ?
4
0
 
19
 
! Отговори
Неа преди 4 години
Едва ли хакера го интересуват нашите заплати от 600 лв , друга му е целта
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой не скача е червен....................ХА-ХА-ХА.
2
0
 
20
 
! Отговори
Неа преди 4 години
Аха и как сме овладяли ситуацията ?
1
0
 
25
 
! Отговори
Кожогризец ООД преди 4 години
Кажете, има ли по-голямо дъно от това? Реално данните на всички граждани и юридически лица са източени, кой знае за какво ще се използват, те щели одит да правят, да предотвратяват течове! Ако хакерите не се бяха обадили, тия нямаше и да разберат, че са хакнати... Държавата не е пред разпад, тя вече се е разпаднала, тука е една ничия земя, кой не е дошъл, той не я е крал и скубал, един бостан, из който шайка пипони и една тиква дерибействат, а кратуните - тях прасетата ги яли..Прочети още на: https://dnes.bg/politika/2019/07/16/shte-sydi-li-biznesyt-nap-za-techa.416606,3